Annons

Keramik på marken

Trädgårdsplattor och sten

Keramiska plattor kan vara vacker och slitstark markbeläggning. I dag finns det klinkerplattor som går att lägga utomhus. Visst finns det möjligheter, men det gäller att hitta rätt produkt och rätt läggningsmetod.

Annons


Markbeläggning av brunrött marktegel från Danmark med måtten 228x112x52 mm.

På gatorna i många svenska städer ligger vackra bruna eller gula keramiska trottoarklinker. Sådana tillverkades i Skåne fram till femtiotalet. Tjockleken är ca fem cm och de ligger stadigt i packad sand. De klarar snö och slask, kärva frostnätter, vägsalt, slitage av intensiv gångtrafik såväl som påhälsningar av sopbilen, tankbilen, snösvängen och andra tunga fordon.

Fram till slutet av sextiotalet tillverkades keramikplattor med tillräcklig tjocklek för läggning direkt på marken i sand. Utvecklingen inom den keramiska industrin har sedan dess lett till att plattorna blivit allt tunnare. Idag finns det knappast någon lämplig typ av klinkerplattor med tillräcklig tjocklek för att ligga stadigt i sand.

Klinkerplattor på betong

Att lägga keramik på underlag av betong på altaner, terrasser och liknande, går däremot alldeles utmärkt men plattorna måste vara frostbeständiga. Som generell rekommendation gäller att plattornas vattenabsorption inte bör vara högre än 0,5 procent, d.v.s. porositeten får inte vara för stor. Fråga på försäljningsstället! Branschens specialistbutiker har kunskap och datablad där vattenabsorptionen
framgår. För vissa klinkerkvalitéer tar leverantören ansvar för frostbeständigheten även för plattor med högra vattenabsorption. Plattorna bör också väljas med hänsyn till halkighet. Det ska vara oglaserade plattor, gärna med en grov struktur på ytan. På underlag av betong läggs klinkerplattorna i cementbunden fästmassa avsedd för utomhusanvändning. Plattorna fogas med cementbunden fogmassa, precis som inomhus. Även fogmassan ska naturligtvis klara utomhusanvändning.

Keramiska plattor på underlag av betong. Först har betongen gjutits direkt på underlag av packad sand med ett dränerande skikt under. Därefter läggs keramiken i fästmassa på betongen och fogas.

Marktegel kan läggas direkt i sand i olika mönster. Tegel är liksom klinkerplattor keramik, d.v.s. bränd lera.

Gjut ett betongunderlag!

På uteplatser och trädgårdsgångar finns ingen betong att lägga klinkerplattor på. Men på underlag av packad sand som ligger på ett dränerande skikt kan den händige gjuta en betongplatta som kan bli
underlag för keramik. Med tanke på betongens krympning och andra rörelser bör den inte gjutas i för stora ytor. Max ca 2 x 2 meter stora
rutor, omgivna av gjutfogar med mellanlägg mot angränsande yta, kan vara lagom.

Klinkerbeläggningen måste naturligtvis avslutas vid dessa fogar så att betongplattorna kan röra sig fritt från varandra. Betongens tjocklek kan vara 7-8 cm och den armeras lämpligen med ett centriskt placerat, glest armeringsnät. Om det finns planer på framtida inbyggnad av ytan till ett inglasat uterum eller liknande är det lämpligt att förse betongplattorna med värmeisolering på undersidan. Jobbet med att gjuta betongplattor på mark bör kanske den ej så byggvane överlåta till fackfolk.

När betongen har fått krympa några månader kan man lägga och foga keramikplattor med cementbundna massor på vanligt sätt. Även här gäller att plattorna inte får vara för porösa, max 0,5 procent vattenabsorption eller högre om leverantören tar ansvar för produkten lagt på detta sätt.

Tegel är också keramik

Men visst finns det andra keramiska produkter än klinkerplattor som går att lägga direkt på marken. Hårdbränt massivtegel förekommer i kvalitéer
som kallas marktegel. Även om inte vattenabsorptionen är så låg som för tätsintrade klinkerplattor fungerar dessa alldeles utmärkt. När teglet ligger i sand dräneras fukten bort och risken för frostskador elimineras. För närvarande finns inga svensktillverkade marktegel men import förekommer bl.a. från Danmark där marktegel är en vanlig typ av markbeläggning.

Teglet läggs kant i kant, precis som andra trädgårdsplattor på underlag av väl packad sättsand. Fin sand borstas sedan diagonalt över de smala
fogarna så att dessa fylls.

Annons

Produktinformation

Marktegel finns i byggmaterialhandeln. Vanliga färger är brunt, rött och olika schatteringar av dessa färger. Ungefärligt pris inkl. moms 450-500:- kr/m2.

Klinkerplattor förekommer i mängder av format och färger. Specialföretag för byggkeramik har ofta färdiga ytor i miljöer att titta på.
Ungefärligt pris inkl. moms 400-700:- kr/m2 beroende på format mm. Information om byggkeramik finns på www.bkr.se
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 april 2001

0 Kommentarer

0

Så lägger du marksten i trädgården

Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

1

Exklusiv terrass på billigt sätt

Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplat...

0

Få rätt lutning på terrassen

När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

3

Fixa ett fast underlag till terrassen

När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

0

Plana ut gruset när du anlägger terrass

För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

1

Husets visitkort

Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

0

Skapa spänning med slingrande stigar

Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons