Den här artikeln är ett samarbete med Stenbolaget

Framtidens marksten är här: 8 skäl att lägga granitkeramik ute

Trädgårdsplattor och sten

Extremt slitstark och perfekt runt poolen, äntligen finns det granitkeramik för utomhusbruk.
– Granitkeramik har funnits som inomhusplatta i många år. Men den tjockare utomhusplattan är relativt ny i Sverige, säger Fredrik Carneroth på Stenbolaget.

Annons

Granitkeramik som även kallas för EcoStone Granitkeramik, har i många år använts inomhus och prytt både golv och väggar i många hem. Men nu flyttar granitkeramiken ut och med sin dubbla tjocklek på 20 mm, är materialet tåligt nog att lägga på garageuppfarten eller terrassen. Ofta beskrivs granitkeramik som framtidens marksten.

– Vår Ecostone Granitkeramik innehåller upp till 41,73 procent återvunnet material, säger Fredrik Carneroth, inköpsansvarig på Stenbolaget.

Här ger Fredrik Carneroth, inköpsansvarig på Stenbolaget, åtta tunga skäl till varför granitkeramik är det utmärkta valet i din trädgård.       

1. Stora och stenhårda lerplattor. Granitkeramik är gjord av speciella porslinsleror och kan produceras i stora format (över en meter i kantmått). Under tillverkningsprocessen pressas lerorna ihop och bränns i en extremt hög temperatur. Det ger plattorna hög täthet och låg fuktabsorption och resultatet blir en stenhård platta. 

2. Exakta mått. Granitkeramik håller exakta mått både vad gäller storlek och tjocklek, vilket gör att den är enkel att lägga själv och du spar både tid och pengar jämfört med om du lägger vanlig natursten.

3. Extremt slitstarkt. Det moderna materialet kan nötas och slitas hårt. Ofta används granitkeramik på offentliga platser som till exempel flygplatser och köpcentrum.

4. Utmärkt vid poolen. Granitkeramik är en perfekt sten att ha runt poolen eftersom materialet minskar halkrisken.

5. Nästintill foglöst. Minimalt med fog behövs när du lägger porslinsplattorna, vilket gör att fogarna blir tunna och mindre synliga, det ger ett snyggt intryck. Du kan använda vanlig sandfog eller hårdfog. Väljer du hårdfog får du en fog som håller längre och som det inte kommer att växa ogräs i. Tänk på att följa anvisningarna när du använder hårdfog, då får du det bästa resultatet.

6. Hårdare än granit.  Materialet påminner om natursten som granit eller kalksten till utseendet, men granitkeramik har en klar fördel eftersom den är ännu mer hållbar. 

7. Underhållsfritt. Granitkeramik är inte bara ett väldigt tåligt material, det är lättstädat och frostsäkert också. Dessutom håller plattorna färgen hela sin livslängd så du behöver varken underhålla eller demerhålla eller livslängd utan am att du behöver underhsök ka här för ,er information och inspiration. behandla dem. Inte ens ogräsmedel eller tösalt missfärgar plattorna.

8. Många användningsområden. Granitkeramik för utomhusbruk går att lägga var du vill i trädgården. Vanliga ställen är uteplatser, trädgårdsgångar, murar, husgrunder och garageuppfarter. För att använda granitkeramiken till en garageuppfart måste du först gjuta en sula i betong. Efter det fäster du plattorna på betongen med ett fix. 

Annons

 

Det här är EcoStone Granitkeramik:

EcoStone Granitkeramik är en produkt som tillverkas av kvarts som torrpressas under mycket hög värme. Efter det så går plattorna in i en skrivare där man trycker en bild av en natursten. Resultatet är en produkt som får naturstenens unika variation och utseende. Den finns i sju olika färger och i två storlekar, 600x600x20 mm och 600x300x20 mm. Vissa färger finns som 1 cm tjocka – men då är de inte antislip-behandlade.

Sugen på att lägga plattor av granitkeramik i din trädgård? Klicka här för mer information och inspiration.  

Stenbolaget har all sten du behöver för din trädgård. Besök oss här! 

30 april 2015

0 Kommentarer

0

Fint med sten runt dammen - Nordiska trädgårdar

Från uterummet ser Eva och Sören ut över en stillsam stenlagd yta som omgärdar den lilla dammen. Platsen blir både rofylld och lättskött.

0

Trädgårdsgång av grankubb och snäckskal

Under arbetet med att såga upp den vindfallna granen väcktes idén att göra en trädgårdsgång. Platsen blev från förlängningen av en stentrappa och ut...

2

Vi valde sten i stället för gräs

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

0

Sätt de lösa stenarna på plats

Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!

0

Expertens stentips

Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

0

Lättskött oas med sten

Med buxbomsbollar, perenner och vackra stenar i form av dekorsten, grus och plattor har Nordströms i Simrishamn skapat en sagolikt vacker trädgård....

0

Ge trädgården ny form med sten!

Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...