Den här artikeln är ett samarbete med Stenbolaget

Framtidens marksten är här: 8 skäl att lägga granitkeramik ute

Trädgårdsplattor och sten

Extremt slitstark och perfekt runt poolen, äntligen finns det granitkeramik för utomhusbruk.
– Granitkeramik har funnits som inomhusplatta i många år. Men den tjockare utomhusplattan är relativt ny i Sverige, säger Fredrik Carneroth på Stenbolaget.

Annons

Granitkeramik som även kallas för EcoStone Granitkeramik, har i många år använts inomhus och prytt både golv och väggar i många hem. Men nu flyttar granitkeramiken ut och med sin dubbla tjocklek på 20 mm, är materialet tåligt nog att lägga på garageuppfarten eller terrassen. Ofta beskrivs granitkeramik som framtidens marksten.

– Vår Ecostone Granitkeramik innehåller upp till 41,73 procent återvunnet material, säger Fredrik Carneroth, inköpsansvarig på Stenbolaget.

Här ger Fredrik Carneroth, inköpsansvarig på Stenbolaget, åtta tunga skäl till varför granitkeramik är det utmärkta valet i din trädgård.       

1. Stora och stenhårda lerplattor. Granitkeramik är gjord av speciella porslinsleror och kan produceras i stora format (över en meter i kantmått). Under tillverkningsprocessen pressas lerorna ihop och bränns i en extremt hög temperatur. Det ger plattorna hög täthet och låg fuktabsorption och resultatet blir en stenhård platta. 

2. Exakta mått. Granitkeramik håller exakta mått både vad gäller storlek och tjocklek, vilket gör att den är enkel att lägga själv och du spar både tid och pengar jämfört med om du lägger vanlig natursten.

3. Extremt slitstarkt. Det moderna materialet kan nötas och slitas hårt. Ofta används granitkeramik på offentliga platser som till exempel flygplatser och köpcentrum.

4. Utmärkt vid poolen. Granitkeramik är en perfekt sten att ha runt poolen eftersom materialet minskar halkrisken.

5. Nästintill foglöst. Minimalt med fog behövs när du lägger porslinsplattorna, vilket gör att fogarna blir tunna och mindre synliga, det ger ett snyggt intryck. Du kan använda vanlig sandfog eller hårdfog. Väljer du hårdfog får du en fog som håller längre och som det inte kommer att växa ogräs i. Tänk på att följa anvisningarna när du använder hårdfog, då får du det bästa resultatet.

6. Hårdare än granit.  Materialet påminner om natursten som granit eller kalksten till utseendet, men granitkeramik har en klar fördel eftersom den är ännu mer hållbar. 

7. Underhållsfritt. Granitkeramik är inte bara ett väldigt tåligt material, det är lättstädat och frostsäkert också. Dessutom håller plattorna färgen hela sin livslängd så du behöver varken underhålla eller demerhålla eller livslängd utan am att du behöver underhsök ka här för ,er information och inspiration. behandla dem. Inte ens ogräsmedel eller tösalt missfärgar plattorna.

8. Många användningsområden. Granitkeramik för utomhusbruk går att lägga var du vill i trädgården. Vanliga ställen är uteplatser, trädgårdsgångar, murar, husgrunder och garageuppfarter. För att använda granitkeramiken till en garageuppfart måste du först gjuta en sula i betong. Efter det fäster du plattorna på betongen med ett fix. 

Annons

 

Det här är EcoStone Granitkeramik:

EcoStone Granitkeramik är en produkt som tillverkas av kvarts som torrpressas under mycket hög värme. Efter det så går plattorna in i en skrivare där man trycker en bild av en natursten. Resultatet är en produkt som får naturstenens unika variation och utseende. Den finns i sju olika färger och i två storlekar, 600x600x20 mm och 600x300x20 mm. Vissa färger finns som 1 cm tjocka – men då är de inte antislip-behandlade.

Sugen på att lägga plattor av granitkeramik i din trädgård? Klicka här för mer information och inspiration.  

Stenbolaget har all sten du behöver för din trädgård. Besök oss här! 

30 april 2015

0 Kommentarer

0

Trädgård med tre teman: Sten som spränger jordytan

När man besöker Helge Lundströms trädgård ser man genast att han är förtjust i sten.

Artikeln är ett samarbete med Stenbolaget

10 steg: så lägger du marksten i trädgården

Lär dig lägga stenplattor i din trädgård med Stenbolagets handfasta tips. – Du använder samma teknik oavsett om du ska stenbelägga en trädgårdsgång,...

0

Tävla med ditt byggprojekt!

Vinn presentkort hos Stenbolaget - tävla med ditt trädgårdsprojekt.

Den här artikeln är ett samarbete med Stenbolaget

AVSLUTAD -Tävla med ditt trädgårdsprojekt - vinn 50 000 kr från...

Är du i startgropen eller har du precis avslutat ett trädgårdsprojekt i sten? Och har du dessutom dokumenterat händelseförloppet? Då ska du ta chansen...

0

Så väljer du rätt marksten till trädgården

Att välja vilken marksten man vill ha till trädgårdsgången eller uteplatsen kanske inte verkar så svårt. Den som valt marksten vet dock att utbudet är...

0

Marksten och plattor - så lyckas du!

Att anlägga gångar eller en trevlig uteplats av sten eller plattor blir ett lyft i trädgården. Här tipsar vi om vad du bör tänka på innan du väljer...

0

Charmigt med skiffer

Kanske har du en plats på tomten som är vacker men svår att utnyttja. Varför inte ordna en trevlig uteplats där? Ett kul jobb så här på höstkanten....

0

Anlägg egen trädgårdsgång

I planeringen av trädgården är gångvägar och trampstigar en viktig del. Gångarna ska locka till en promenad runt i trädgårdens olika rum.

0

Anlägg en trädgårdsgång

Trädgårdens gångar ska vara praktiska och framkomliga. Här visar vi hur du lägger din egen gång i trädgården.