Annons
Bra lösning. Rund terrass med fyrkantiga fält är en överraskande och annorlunda lösning som skapar ett snyggt mönster.
Bra lösning. Rund terrass med fyrkantiga fält är en överraskande och annorlunda lösning som skapar ett snyggt mönster.

Exklusiv terrass på billigt sätt

Trädgårdsplattor och sten

Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Annons
Tycke och smak råder, när man väljer beläggning till en terrass eller uteplats. Visserligen spelar utseendet säkert stor roll men det viktigaste är på vilket sätt du använder din uteplats. Om du ofta flyttar stolarna och borden efter solens vandring, så är det inte särskilt bra att välja kullersten. Då kommer både stolar och bord att vippa, och samma sak gäller om barnen leker mycket på terrassen. Då ska den ju vara så jämn och slät som möjligt.

Mönster med flera fördelar. Granit ger ett levande och naturligt intryck men har nackdelen av att vara lite ojämn på ytan, och eftersom stenarna inte är lika stora blir beläggningen ofta lite ojämn.

För att eliminera detta problem valde man här att blanda den äkta graniten med betongplattor. På så sätt fick man en jämn yta där stolar och bord står stadigt, samtidigt som man behöll den karga stilen. En annan fördel var att terrassen blev mycket billigare. Betongplattor kostar knappt en fjärdedel av granit.

Grus och betong. Om du vill ha granit - kontakta ett stenhuggeri eller en markanläggningsfirma. Betongplattor finns att beställa på nästan alla byggvaruhus och större brädgårdar. Du kan också beställa grus på byggvaruhuset. När du fått levererat allt material är du klar att sätta igång. Tror du kanske. Men stopp ett tag - arbetet måste planeras och det noggrant. Utöver att göra en ritning så ska förarbetet klaras av. Du måste gräva ut, plana ut underlaget och plattvibrera innan stenarna kan läggas. För när underlaget är korrekt utfört ligger stenarna plant - och snyggt - i många år.

Så här fixar du terrassen steg-för-steg!

Steg 1: Få rätt lutning på terrassen

Steg 2: Ett fast underlag

Steg 3: Plana ut gruset

Steg 4: Lägg stenar och plattor på plats

Vanliga stenar och plattor

  • Smågatsten. Som namnet avslöjar är smågatstenar små gatstenar av granit. Stenens sidor är i regel nästan lika stora men det är skillnad från sten till sten. Normalmåttet är 8-12 cm. Stenarna sätts i tillplattat grus och vibreras ner på plats till en vågrät yta.
  • Gatsten. Gatsten är av granit och stenens sidor är i regel lika stora men det är skillnad från sten till sten. Höjden är mellan 10 och 20 cm, bredden 10-15 cm och längden 10-20 cm. Ytan är relativt skrovlig och stenarna är därför bäst som kantsten eller på en infart. På en uteplats är de inte så bra för utemöblerna har svårt att stå rakt.
  • Betongsten. Stenar av betong är väsentligt billigare än naturstenar. Betongstenar finns i många färger, storlekar och utföranden. Du kan med andra ord hitta stenar som passar perfekt till ändamålet. För att stenarna inte ska se för "fyrkantiga" ut tumlas de efter tillverkningen så att hörnen slås av och kanterna blir lite ojämna. Det går fort och är ganska lätt att lägga betongstenar på en jämn grusbädd. Efter plattvibrering får du en helt slät och fin yta.
  • Betongplattor. Plattor är släta, fyrkantiga och tunnare än betongstenar men plattorna har större yta. Till en uteplats räcker det med 5 cm tjocka plattor. Till en infart bör plattorna vara 7,5 cm eller mera för att de skall tåla tyngden av din bil. Har du lastbil ska plattorna vara ännu tjockare.

Smågatsten

Betongsten

Betongplattor

Gatsten

Verktyg och maskiner

  • Stenkap. Om du måste kapa många stenar, och inte kan beställa dem i mått som passar, lönar det sig att hyra en stenkap eller stenklipp. De är visserligen dyra, 350 kronor per dag eller en tusenlapp i veckan, men underlättar arbetet enormt.
  • Vinkelslip. Om du har en vinkelslip och skaffar en diamantkapskiva till den, så kan du till och med skära tunna skivor av en sten. Vinkelslipen är ett alternativ till stenkapen om du inte skall kapa många stenar. Kom ihåg att använda skyddsglasögon, hörselskydd och ansiktsmask.
  • Stamp. Detta nästan ålderdomliga redskap kan vara nyttigt för att banka envisa stenar på plats. Borra ett genomgående hål för en rundstav och använd den som handtag.
  • Plattvibrator. Ingen stensättning utan en plattvibrator. Med den komprimerar du marken och gruset, samt vibrerar ner alla stenarna på jämn nivå i sättgruset. Du kan hyra plattvibratorn för cirka 300 kronor per dygn, men välj en ganska tung modell. De lätta maskinerna har en tendens att "hoppa jenka" på stenarna och det är inte så bra. Om du väljer en tung modell måste du en kompis som hjälper dig att lyfta för den väger minst 200 kilo. Skydda stenarna med en plastplatta under vibratorn. Bearbeta inte stenarna mer än högst 2 gånger.

Former och mönster

Modulmått
Det finns både kvadratiska och rektangulära stenplattor och de levereras i flera olika storlekar. Samtliga storlekar ingår på ett eller annat sätt i några moduler och det är viktigt att välja stenar från samma modul för att kunna kombinera dem.


Flera enkla mönster
När du lägger stenar och plattor finns det flera mönster att välja bland. De vanligaste är fiskbensmönster, löpförband och parkettmönster och de kan varieras på flera olika sätt. Löpförband och parkettmönster brukar rekommenderas till terrasser medan infarten med fördel kan läggas med fiskbensmönster. På teckningarna nedan visar pilarna åt vilket håll man bör köra på beläggningen. Vill du se flera mönster så finns de på www.starka.se.

Annons

Starka fogar med flera uppgifter

Fogarna mellan betongstenar och betongplattor bör vara cirka 2 mm. Blir fogen smalare kan du inte få ner fogsand mellan stenarna och då kan stenarna börja röra sig och skava i hörn och kanter. Blir fogen bredare än 5 mm stöttas inte stenarna tillräckligt.

Fogen eliminerar också eventuella ojämnheter på stenarna och gör det möjligt att lägga dem snyggt.

19 maj 2009

1 Kommentarer

2009-07-30
Sophie
0

Så lägger du marksten i trädgården

Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

0

Fint med sten runt dammen - Nordiska trädgårdar

Från uterummet ser Eva och Sören ut över en stillsam stenlagd yta som omgärdar den lilla dammen. Platsen blir både rofylld och lättskött.

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

0

Få rätt lutning på terrassen

När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

3

Fixa ett fast underlag till terrassen

När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

0

Plana ut gruset när du anlägger terrass

För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

1

Husets visitkort

Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

0

Skapa spänning med slingrande stigar

Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons