Anlägg egen trädgårdsgång

Trädgårdsplattor och sten

I planeringen av trädgården är gångvägar och trampstigar en viktig del. Gångarna ska locka till en promenad runt i trädgårdens olika rum.


Gångar är en viktig del av trädgårdens planering.
En vacker stig, som smyger sig fram till cykelställ eller komposten, är mer lockande än nersliten gräsmatta. Gångar kan anläggas mer eller mindre noggrannt, beroende på vilken användning man tänkt sig.

I planeringen av trädgården är gångvägar och trampstigar en viktig del. Gångarna ska locka till en promenad runt i trädgårdens olika rum. Dessutom är det en fördel att kunna gå torrskodd när daggen fallit. Det är förstås en del arbete med att anlägga gångarna, men samtidigt ser trädgården mycket mer välskött och ombonad ut. Riktigt tråkiga är nedslitna, naturligt skapade stigar i gräsmattan.

Noggrann eller ej?

Hur noga man anlägger gångar, uteplatser, släta ytor och uppfarter beror på var man bor och de lokala markförhållandena. Ska man ha en alldeles plan yta, som inte förändras på grund av tjälen och som ska förbli vacker under många år, krävs ett mycket noggrant underarbete. Ska ytan dessutom tåla belastningen av en bil ställs det ännu större krav på underarbetet. Vill man däremot bara ha en enkel gångstig, som dessutom gärna kan få se lite "gammal" ut, kan man fuska rätt mycket med underarbetet.

Trampstenar som stig

Att lägga ut enstaka trampstenar som en liten gångstig i gräsmattan eller buskage är mycket enkelt. Skär bort grässvålen, om där finns någon, plana till jordytan och sätt stenen så att överkanten kommer i jämnhöjd med gräsytan. På så vis kan du klippa över och runt stenarna utan att slå i gräsklipparens knivar. Dessa stenar kommer inte att ligga plant efter en vinter och med tiden kommer de att sjunka. Du behöver då lyfta dem och fylla under med sand med jämna mellanrum.

Naturstig

Vill du göra en gångstig, kanske i en liten lund eller backe på tomten, väljer du passande material av flis, täckbark eller träskivor utsågade ur en stock. Där ska inte kanterna vara för tydliga, men samtidigt vill man inte ha växtlighet på gångytan. Gången formas så att den är något nersänkt och tämligen plan. Sedan täcker du markytan med en duk innan du lägger på flis eller täckbark. Duken förhindrar att växtrötter och frön som finns i jorden ska kunna skjuta upp genom den. Det täckmaterial som läggs ovanpå duken stannar då också kvar där det är. Vanligen brukar det annars sakta men säkert tryckas ner i jorden när man går på gången och efter några år är det borta.

Geotextil det bästa

Duken, som täcker marken där gången ligger, kan vara av olika slag. Det finns t ex en 3-4 mm tjock svart fiberduk, som är porös och släpper igenom vatten. Den är mindre vanlig. Vid väg- och husbyggnad använder man en tunn, seg grå geotextil, som också kallas för skiktavskiljare. Den fungerar på samma sätt och finns som metervara på byggvaruhus. Svart plast eller plastfolie av något slag kan man också tänkas använda. Plasten släpper inte igenom vatten, som då kan bli stående på den något nersänkta gångstigen. Det finns också på garden centers en mycket bra vävd svart plast, som kallas för marktäckväv. Den är kraftigare än vanlig plast och släpper igenom vatten.


Plattorna behöver inte vara rätvinkliga. Dessa vågformade finns som synes även med grunda infällningar för fågelbad, med eller utan egenhändigt ditlagda dekorativa stenar.


En enkel anlagd gångstig genom gräsmattan ser mycket trevligare ut än en upptrampad stig.

Permanenta gångar kräver mer

En mer permanent gång, där marken täcks av stenplattor eller grus, kan du anlägga på samma sätt som gångstigen. Ska ytan vara plan och frostsäker bör du gräva ur ordentligt. Hur djupt beror på vilken typ av jord det är. Är jorden en lera, mjäla eller mullrik behöver du gräva ur mer än om jorden är sandig, grusig eller en s k mojord. Efter urgrävningen lägger du duken på ytan. Där-efter fyller du med 20 - 30 cm bärlagergrus.

Sätta plattor

När du fyllt på bärlagret ska det packas. Packar gör man med en vibrator, som finns att hyra hos uthyrningsfirmor. När du har packat bärlagret ordentligt fyller du på med ett 5 cm tjockt lager sättsand. Det är i den sanden som du sedan "sätter" plattor och sten. Sättsand är mycket finkornig och lätt att plana ut med en bräda. Plattorna har små nabbar, som visar hur de ska ligga för att det ska bildas en jämn fog mellan dem. I fogen mellan plattorna sopar du sedan ner sand tills de är fyllda.

"Katthuvuden" som dekoration

Populärt är att använda runda stenar till dekorativa stensättningar på ytor som man inte ska gå på. Stenarna är vanligen stora som katthuvuden. Sådana stensättningar kan du lägga runt träd och under takfoten där du inte vill ha rötter som växer ner i dräneringen. Du kan också använda dem som kantdekoration utmed gångar. Där gör man på samma sätt som vid plattläggning, förutom att det inte är så noga med att göra sättsanden plan. De runda stenarna sätts ner i sanden, så att kanske bara hälften till en tredjedel sticker upp. När du fyller mellan stenarna väljer du själv hur djupt eller grunt de ska ligga. Där finns en möjlighet att blanda cement i den sista sanden som sopas ner, för att stenarna ska ligga stadigare. Fukten i jorden och sanden gör att det sakta men säkert blir betong.


Även enkla arrangemang kan vara vackra. Denna gångväg har infällningar av räfflade tegelfyrkanter. Marken runt fyrkanterna är täckt med ljus singel, somt smälter in mycket bra i det lågmälda färgschemat.


Stenbelagda ytor i trädgården behöver definitivt inte se trista och kalla ut. Arkitekten har skapat en stilfull och ljus markbeläggning, där kvadraterna är fyllda med dekorativ sandstens- och bländvit kalkstenskross. Inramningen av kvadraterna med mörkfärgat marktegel ger härliga effekter. Några växter med krypande växtsätt ger liv åt stenmaterialen.


Trädgårdens gångvägar ska naturligtvis vara praktiska och framkomliga, men är de dessutom dekorativa fyller de ytterligare en funktion. Denna spännande skapelse består av fyrkantiga gråfärgade betongplattor ramade med smågatsten. Utanför de snedställda fyrkanterna har man lagt ljus singel som står i fin kontrast mot "trampytorna".

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 oktober 2002
 
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Estet med smak för sten

Trädgårdsplattor och sten En trädgård av sten - kan det vara något att ha? Ja, kolla in det här, vackra skiffergolv med väggar av grönska - en tomt med rum.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.