Annons

Välja, köpa och lägga marksten

Funderar du på att lägga marksten i din trädgård för att skapa gångar, uteplats eller uppfart? Väl anlagda stenplattor kan verkligen ge din trädgård en snygg design och göra att den ser välskött ut. Här hittar du allt du behöver veta om olika material, mönster och egenskaper hos de olika typerna av trädgårdsplattor och marksten.

Lägga marksten – hur gör jag?

Det är viktigt att planera och göra en ritning på hur plattorna eller stenen ska läggas. Du måste bestämma vilket mönster du vill lägga markstenen eller plattorna i – fiskbensmönster, parkettmönster eller kanske löpförband? Ett oregelbundet mönster med stenar i olika storlekar kan också bli väldigt snyggt. Mycket handlar om tycke och smak. Sedan krävs ett mer eller mindre noggrant förarbete – beroende på dina krav på utseende och hållbarhet.

Kanske är du osäker på vilket förarbete som krävs för att du ska kunna lägga plattorna. Vilka verktyg, och kanske rent av maskiner, som behövs för att genomföra anläggningen. Och vad är egentligen en fiberduk bra för? Vi ger dig svaren. Kanske funderar du på trampstenar som alternativ? Vi berättar vad du ska tänka på.

Skapa gångar med marksten

Att anlägga gångar och stigar hjälper din trädgård att se välskött och inbjudande ut. Det finns flera sätt att göra stigar och gångar på. Naturstig av exempelvis flis eller täckbark är ett sätt, en gång av markstenar eller betongplattor är ett annat. Vill du ha en rak eller slingrig gång i din trädgård? Det går att göra enklare gångar som inte kräver särskilt mycket förarbete till mer noggrant lagda gångar. Det beror bland annat på markförhållandena i din trädgård, och vilken typ av belastning dina gångar ska tåla.

Ordna en trevlig uteplats med stenplattor

Vi visar exempel på hur du kan bygga en härlig uteplats med marksten eller betongplattor. Vilken typ av sten ska du välja, och vilken form och vilket mönster passar din trädgård?

Förutom gångar, uteplats och uppfart kan du också dekorera rabatter och rama in olika delar av din trädgård med dekorationsstenar.

Material för trädgårdsplattor – sten eller betong?

Vad ska du välja för marksten eller plattor till din trädgård – smågatsten, betongsten, betongplattor, gatsten eller? Om du ska anlägga stora ytor med plattor och samtidigt hålla kostnaderna nere kan du överväga betongplattor istället för natursten så som granit, skiffer eller kalksten. Kanske kombinera dem till och med. Vi visar hur du kan göra.

Du får också råd och tips om hur du ska tänka när det gäller att välja färg på markstenen eller plattorna.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Snickar-Björn
0
Blir det fuktigt under friggeboden om man sätter kantsten runt? Vi i Villas byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.
Trädgård
I samarbete med Flisby
Funderar du på att bygga en mur? Med den här guiden ror du enkelt projektet i hamn.
Trädgård
I samarbete med Flisby
Har din stenläggning sett bättre dagar? Här är tipsen som gör den som ny igen! Eller ska du lägga ny sten? Följ vår guide!
Trädgårdsexperten
11
Finns det något knep för att bli av med mossa i gräset och mellan plattorna, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Susanna Roséns svar här.
Trädgård
0
Här är de lyckliga vinnarna i Stenbolagets byggprojekttävling.
Trädgård
0
Natursten är en elegantare sten som ger en mer naturnära känsla. Karaktären hos naturstenen är unik, slitstark och vacker, och den är lika fin inomhus...
Trädgårdsplattor och sten
3
Lär dig lägga stenplattor i din trädgård? Här är 10 handfasta tips för dig som vill stenlägga trädgårdsgång, garageuppfart eller altan.
Trädgårdsplattor och sten
Den här artikeln är ett samarbete med Stenbolaget
Är du i startgropen eller har du precis avslutat ett trädgårdsprojekt i sten? Och har du dessutom dokumenterat händelseförloppet? Då ska du ta chansen...
Trädgårdsplattor och sten
0
Vinn presentkort hos Stenbolaget - tävla med ditt trädgårdsprojekt.
Trädgårdsplattor och sten
0
Älskar du också betong? Här är en nybörjarguide till två sommarprojekt – stenplattor för gångstigen och en vacker ros.
Trädgårdsplattor och sten
0
De vackraste trädgårdarna är personliga och har tydlig struktur. Vägen dit är en lagom mix av hårda ytor och mjuka planteringar.
Trädgårdsplattor och sten
0
Skapa nya platser i din trädgård med modern cirkelsten eller gör en enkel gång med romantisk sandsten. Marksten förhöjer det unika i din trädgård.
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons