”Funkian är vår stora favorit i trädgården”

Klassikern funkia vinner ständigt nya fans. Anna Gille och Rickard Carlsson i Ängeltofta har planterat över 300 olika sorter i böljande, runda rabatter. Så här skapade de sin drömträdgård.


Både Anna Gille och Rickard Carlsson är passionerat trädgårdsintresserade sedan barnsben, och när deras trädgård i Hjärnarp blev för liten började de leta efter en större. För tre år sedan hittade de ett hus med stor tomt, som tidigare tillhört Ängeltofta herrgård, utanför Ängelholm. Anna och Rickard satte igång att flytta de flesta växterna från sin gamla trädgård till den nya.

– Vi började med att plantera över 200 nya träd och buskar för att få en stomme i trädgården, säger Rickard Carlsson.

– Mitt råd till andra är att först tänka efter vad man ska använda trädgården till. I vilket väderstreck vill ni att utemöblerna ska stå? Vill ni ha kvällssol eller vill ni sitta ute och äta frukost? 
 

Tidigare tillhörde huset Ängeltofta herrgård.

Över 70 ton jord och många kantstenar fraktades till trädgården i Ängeltofta där helt nya rabatter i böljade former anlades.

– Det är lättare att anpassa trädgården och få plats med nya växter när man har runda former på rabatterna, förklarar Anna. 

På framsidan av huset har Anna och Rickard planterat över 300 olika varianter av hostor, eller funkia som de också kallas, med blå, lila eller vita klockliknande blommor i olika storlekar. Många har de skaffat hos Bohus Perenner som har det största sortimentet i Sverige och flera är köpta utomlands, framför allt i Danmark.

– Hostor har så snygga blad och det finns flera tusen olika arter att välja på med många olika färger och former på bladen. Det har blivit en samlarmani, säger Rickard.

Funkia har stor färg- och formvariation, och är mycket lätta att odla.

– De växer i en samlad tuva, behöver inte så mycket vatten och trivs i växlande sol och skugga. Hostor klarar också de flesta jordar, är skuggtåliga och torktåliga. De flesta perenner vill inte ha stekande sol, säger Anna.

Sedan paret tog över trädgården har de planterat 300 sorters funkia. 

I ett växthus på tomten har Rickard också sin stora samling med över 80 olika agavekaktusar och i ett annat växthus står 14 olika citrusträd, aprikos och fikon. I den gamla hästhagen på baksidan av huset håller tre dammar på att anläggas med inspiration från Japan. 

”Vi tog med oss sticklingar från vår förra tomt”, berättar Rickard. 

På ängen finns också en större damm med en bro och en brygga där några myskankor och koifiskar simmar bland vassen. En stor rabatt med olika buskar är kantad av vedträd. 

– Vi tog med oss sticklingar från den gamla trädgården och planterade här. Det är kul att driva upp sticklingar och vi brukar byta när trädgårdsföreningen har plantbytardagar och växtloppis. Då kan man hitta många roliga växter, säger Rickard.

Rickard och Anna – både två älskar trädgårdsarbete.

Låt dig inspireras!

  • När trädgårdsföreningar har Öppna Trädgårdar säljs ofta en hel del plantor till bra priser. Mer info hittar du här.
  • Åk runt och titta på andra trädgårdar. Ta med dig nya idéer hem och prova dem i din egen trädgård. 
  • Byt plantor med vänner och våga experimentera – var inte rädd för att göra fel.

Fler lättodlade växter:

  • Daglilja.
  • Näva.
  • Kärleksört.
  • Höstanemon.
  • Iris.
  • Aster.
  • Sköldpaddsört.
  • Perenn solros.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar