Så eldar du säkert i trädgården

Majmånad är en av årets mest branddrabbade månader enligt statistisk från Trygg-Hansa. Här är allt du behöver tänka på när du eldar i trädgården. 


Valborg och våren är här! Men var försiktig i trädgården om du ska elda, de senaste veckorna har Smhi gått ut med flera varningar om att det råder stor risk för gräsbränder i vissa delar av landet.  

Enligt Trygg-Hansas statistik från 2016 var maj en av de mest branddrabbade månaderna, vad beror det på?
– Det ser ungefär lika ut varje år. Vi eldar trädgårdsavfall på tomten och vi tar fram grillen. Det gäller att vara försiktig om man eldar i trädgården. Elda långt från byggnader och annat brännbart. Ha vatten till hands. Vi har haft ett flertal bränder där grillen är boven i dramat. Det gäller både att man placerar den nära en husvägg eller annat brännbart och att man slänger grillkol i soporna, innan det slocknat helt, säger Håkan Franzèn, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Hur vet jag om det är en förhöjd risk för gräsbränder? 
– Om du ska elda är det viktigt att kontrollera med såväl SMHI som kommunen. Det finns information på respektives hemsidor. Där framgår tydligt vad som gäller. 

Läs även: Rädda igelkottarna på valborg

Ska man elda när det är en förhöjd risk för brand?
– Är det förbud mot att elda ska man absolut inte elda. Kör trädgårdsavfallet till deponicentral. Dessutom gör man då också klimatet en tjänst.

Varför ökar risken för bränder just under våren?
– Som jag ser det av två skäl. Dels så är vi mer aktiva ute och börjar röja och städa på våra tomter. Det brukar också infalla torrperioder under denna tid. Man har då två komponenter som är väldigt avgörande för att det tyvärr uppstår bränder. I flera fall blir resultatet av dessa ödesdigert med nedbrunna hus och skadade människor och djur. Sedan tror jag ibland att vi chansar också – vi inser att vi inte borde elda men gör det ändå. Det är besvärligare att köra avfallet till deponicentralen än att elda upp det på tomten.  

 

10 tips från experten – så eldar du rätt

1. Kontrollera på kommunens hemsida när det är tillåtet att elda, tänk på att både kommunen och räddningstjänsten kan utfärda tillfälliga eldningsförbud. Håll också koll på SMHI:s brandriskprognoser.

2. Om du ska elda en större brasa, till exempel en Valborgsbrasa, bör du informera brandförsvaret. Tänk också på att man måste söka polistillstånd om man ska elda på allmän mark.

3. Elda inte om det blåser stark vind – vinden kan antända byggnader och vegetation långt från elden. Elda inte heller i närheten av byggnader. Att elda i en plåttunna med tilluftsöppningar ger bra kontroll på elden.

4. Elda bara torrt trädgårdsavfall, aldrig fuktiga kvistar, blött gräs och våta löv eftersom det kan ge kraftig rökutveckling.

5. Tänk på att inte elda målat virke, gummi, plast och annat kan bilda giftig rök.

6. Elda inte allt trädgårdsavfall i samma hög, utan skapa mindre väl avgränsade högar. Vänd försiktigt på högarna innan du tänder elden för att kontrollera att inte igelkottar eller andra djur gömt sig där.

7. Se till att någon bevakar elden till dess att den är helt släckt. Släck den sista glöden med vatten eller jord.

8. Ha alltid släckutrustning, som vattenslang eller vattenhinkar, tillgängligt. För att skydda dig är det bra att ha grova handskar, spade och kratta tillgängligt.

9. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Elda om möjligt på en grusad yta istället för på gräsmattan, elda aldrig på berghällar.

10. Om elden sprider sig – ring 112 och gör vad du kan för att försöka släcka. Glöm inte att ”rädda, larma, släck” – i just den ordningen. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar