Annons
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!

Vinterbona täppan för dina vilda vänner

Djur

Var rädd om trädgårdens fåglar. De är miljövänliga hjälpredor som håller växterna friska och sunda. Här får du tips som hjälper dem att klara vintern.

Annons

Visste du att en blåmes matar sina ungar med tusentals skadeinsekter under en sommar? Enligt en forskaruppgift kan en blåmesunge sätta i sig 10 500 larver medan den är i boet! Föräldrarna serverar sina glupska småttingar larver som förstör bärbuskarna, rosorna och andra prydnadsväxter. Många andra fågelarter är också effektiva skadedjursbekämpare och gör en stor insats för att våra växter håller sig friska och sunda. Med deras hjälp kan vi skapa en miljövänlig trädgård och slippa kemiska bekämpningsmedel.


Det finns olika typer av fågelmatare i handeln. I den här ”skyskrapan” får två fåglar plats på varje våning. Här grönfinkar.


Naturens egen akrobat
ekorren ger en hisnande uppvisning av sina cirkuskonster när han balanserar på den lilla talgbollen 

Ju fler växter desto fler fåglar

Det är mycket vi med små medel kan göra för att våra vilda små vänner ska trivas hos oss. Inte minst nu när snön och kylan kommer. De behöver en värmande bostad. Sätt upp fågelholkar. Det är mycket bättre att göra det nu än på våren. I holkarna samlas fåglarna på nätterna, ligger och trängs och värmer varandra. Ju fler växtarter du planterar desto rikare blir din fågelfauna. Buskrosor, som får bladlöss och granna nypon på hösten lockar både insekts- och fröätare. Träd och buskar som får bär, som rönn, oxel, berberis och fläder, drar till sig trastar och sidensvansar. Den skygge stenknäcken, en ”snygging” i dova pastellfärger, älskar att knäcka kärnor från plommon och körsbär med sin starka stålblå näbb. Täta häckar och buskage av hagtorn, barrväxter och rododendron ger småfåglarna boplatser och skydd mot kylan. Låt perennernas och vildblommornas vissna delar stå kvar över vintern. Där hittar fåglarna näringsrika fröer.


Nötväckan samlar mat i talgbollen, som den flyger iväg med och hamstrar i sitt vinterförråd.


Blåmesen är en effektiv hjälpreda som matar sina små barn i holken med tusentals larver som skadar växterna i trädgården.


Solrosens näringsrika frökaka
är som ett läckert smörgåsbord för honom och hans kompisar.

Fåglarnas matförråd sinar

Om du matar fåglarna hjälper du dem under deras tuffaste tid. Det är en snärjig tid som väntar dem. Den hårda verkligheten i fågelvärlden är att under stränga vintrar kan nio av tio av talgoxarnas årsungar få sätta livet till. Förråden i deras skafferier i naturen sinar. Fåglarnas krafter sätts ned ju längre vintern går. För att klara de långa, kalla nätterna måste de hinna äta upp sig och ladda energi under de korta timmar när det är ljust på dagen. Låt dem slippa ödsla krafter på att jaga runt och leta föda i buskar och snår. Med din hjälp vet de ju precis vart de ska styra kosan till middagen!  

När du börjar vintermata fåglar upptäcker du hur rikt och skiftande fågellivt är runt stugknuten. Och vilka personligheter fåglar är. Inte en art är den andra lik när det gäller vanor och beteenden. Placera fågelmat på nära håll utanför ett fönster. Det kommer att bjuda på ett skådespel som barnen älskar. Det är roligt och lärorikt för dem att på nära håll få studera olika fåglar och uppleva deras vackra och variationsrika dräkter.


När snön yr och kylan biter blir småfåglarna mycket tacksamma om du hänger upp matkassar på en trädgren.


Rönn är ett fågelvänligt träd
som lockar många fågelarter med sina lysande röda, vitaminrika bär.

Annons

Näringsriktig mat

Talgbollar är jättebra fågelföda som innehåller fett, solros- och hampfrön. Precis det som fåglarna behöver så här års. Det har varnats för att fåglarna kan fastna med klorna i nätet. Det har aldrig hänt hos mig, men – för säkerhets skull – häng bollarna så att du har uppsikt över dem, och ta bort nätkassarna så snart de är tomma. Det finns bra talgbollshållare i handeln, som du stoppar in talgbollarna i sedan du tagit bort nätet. De hindrar dessutom skatorna från att sno maten.

Solrosfröer tillhör den mest näringsrika vinterfödan för många arter. En enda solros kan innehålla hundratals fröer. Låt vissna plantor stå kvar på växtplatsen. Kokosnötters vita fruktkött är uppskattat. Dela en kokosnöt på mitten, och häng upp halvorna upp och ned i ett snöre utanför fönstret. Då kan du få rara gäster: blåmesar och talgoxar och deras ovanliga kusiner, den näpna svartmesen och den skygga tofsmesen med sin lustiga tofs på hjässan.


Solrosens enorma fröhus hjälper mesar, finkar, sparvar, nötväckor och trastar att klara vintern.


Äpplen är den bästa föda
du kan ge trastarna. Låt fallfrukten ligga kvar –kalas för den skönsjungande koltrasten.

Skydda från katter

Vid den här tiden brukar det finnas storförpackningar med fröblandningar i handeln till extrapris. En säck räcker oftast hela vintern. Det finns snygga och originella fågelbord att köpa, som är rena prydnaden i trädgården. Var noga med placeringen av fågelbord. Även sparvhöken är hungrig… Katterna ska inte få någon gratis chans att lurpassa på dina matgäster. Sätt därför matstället i närheten av ett skyddande snår eller träd, dit fåglarna snabbt kan ta sin tillflykt.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Det gäller i hög grad i fåglarnas värld. Speciellt trastar älskar äpplen. Det gör inget om frukterna är litet ruttna. Lägg ut skämda hushållsäpplen och spar fallfrukten i förrådet. Sedan flera vintrar tillbaka kommer Kalle koltrast flygande emot mig när jag går ut för att hämta morgontidningen. Han vet att det vankas ett frukostäpple. När våren så är på väg tackar han för maten genom att, som den fågelvärldens Pavarotti han är, stämma upp sin mästerliga konsert från teveantennen. Då förstår jag den gamle vise kinesen som för flera tusen år sedan sade:

- Jag är en lycklig människa. Min trädgård är fylld av fågelsång.

Så solrosen nu!

Har du upplevt att det dykt upp solrosor i trädgården som du inte satt där? Då är det en fågel som tappat ett frö, eller vinden som fört dit det. Det är naturens eget sätt att så under höst och vinter. Resultatet blir ofta mycket bättre än om man själv sår på våren, eftersom fröet kan gro precis när förhållandena och temperaturen är de rätta.
Gör som moder natur! Så solrosor nu på hösten. Om marken är frusen kan du lägga ut fröer och täcka dem med löv och granris. Chansen är stor att du nästa höst har ett välfyllt solrosskafferi.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. november 2007
 
Annons
Mer om Djur
Medlems-
innehåll

Katter och kyla – allt du behöver tänka på

Djur Vad ska man tänka på om man har en katt och det är vinter? Här är veterinärens bästa tips som håller din katt varm under kyliga dagar.

11 anledningar till varför det är bra att ha en katt i huset

Djur Vi på redaktionen fullkomligt älskar katter! Här är 11 anledningar till varför det är en bra sak att ha en katt i huset.

Vildsvin i trädgården – ett problem för villaägare

Djur Har din trädgård blivit förstörd av vildsvin? Vi frågar biologen Per Bengtson om sina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården.

12 anledningar till varför vi älskar hundar

Djur En hund är inte vilket husdjur som helst, det är en livskamrat som ger dig kärlek och många skratt. Här är 12 anledningar till varför vi på redaktionen älskar hundar.

Annons

Så blir du äntligen av med dina mördarsniglar

Djur Har du problem med mördarsniglar varje sommar? Det är viktigt att plocka bort sniglarna för att skydda din trädgård. Bayer Garden kommer med smarta...

Statlig kampanj mot mördarsniglar införs

Djur Har du mördarsniglar i trädgården varje sommar? Nu kan problemet vara löst. Från och med 11 juni i år ska alla sniglar utrotas.

Koppar stoppar mördarsniglarna

Djur Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att bekämpa de envisa skadedjuren, nämligen med koppar. 

Okänt bett kan vara fågelloppa

Djur Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.

Glöm inte djuren på semestern

Djur I semestertider är det många som lämnar husdjuren hemma. Katter är värst drabbade. Har du ovanligt många katter som ränner i rabatten nu kan det bero...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons