Foto: Istockphoto

Urin – oväntade mördarsnigel-knepet

Djur

Har du trädgården full av mördarsniglar? Då kan du testa det här superenkla och miljövänliga knepet – att spraya urin på dem. 

Annons

Har du trädgården full av mördarsniglar? Då är du inte ensam. Till sommaren får många husägare problem med de ovälkomna djuren. Och det är inte så konstigt, sniglarna förökar sig snabbt, äter upp vår trädgård och är inte så trevliga att trampa på med barfota fötter. 

Knep mot mördarsniglar

Det finns jättemånga knep att testa om du vill få en snigelfri tomt. En av de vanligaste metoderna är att halvera dem med en sax eller t.ex. spade. Det går även att sätta ut fällor till sniglarna eller hälla kokande vatten på dem.

Ny metod – spraya urin på sniglarna

Tidningen Expressen skriver hur bonden Lars Baalacks har kommit på en ny metod för att döda sniglar. Det är både ett miljövänligt och effektivt sätt och du behöver inte anstränga dig så värst.

– Lösningen är flytande gödselmedel i form av kväve, berättar Lars till Expressen. Man häller urin i en sprayflaska och sprayar på sniglarna, då dör de direkt.

Släng sniglarna

Bonden Lars går ut varje natt och letar efter sniglar, något som brukar ta högst tio minuter per gång, sedan sprayar han på de han hittar. Följande dag är det bara en slemmig klump som han antingen begraver eller kastar. Det här är nödvändigt då de döda sniglarna lockar till sig andra sniglar – just för att de gärna äter varandra annars.

– Jag upptäckte det av en slump. Vi män kissar ju gärna lite här och där om man säger så, och urin har hög kvävehalt. Det var så jag kom på det, berättar Lars.

Fungerar metoden enligt experten?

Vi har varit i kontakt med biologen Ted Von Proschwitz, expert på sniglar och ryggradslösa djur, på Göteborgs Naturhistoriska museum för att se om den här metoden skulle kunna fungera. 

Är det här en metod som fungerar för att döda mördarsniglar?

– Det är tveksamt om sniglarna dör av detta. Om de gör det skulle det vara p.g.a. att osmosbalansen bryts i cellerna och vattnet dras ut ur dem. Snigeln skulle alltså skrumpna ihop. Detta är vad som händer med sniglar om man häller kalk eller salt på dem.

Men vanlig urin tror jag är för okoncentrerad och det skulle ta lång tid, dessutom kan nog sniglarna avvärja en del av effekten genom att blida mer slem, säger Ted Von Proschwitz.

Annons

–  Om Lars bara behöver 10 minuter för att samla sniglar varje kväll kan han inte ha ett särskilt stort snigelproblem. För dem som samlar många, 100-1000 sniglar per kväll tar detta timmar av arbete. Möjligen kan sniglarna dö snabbare ju mer koncentrerad urinen är. Men jag tycker att en vanlig spade med vass egg är mycket effektivare och snabbare (och dessutom renare) – speciellt om man ska döda väldigt många sniglar per kväll.

Skulle du rekommendera den här metoden?

– Alla dessa metoder med olika kemikalier/vätskor som man häller på sniglarna tycks mig onödiga och ineffektiva och är dessutom plågsamma för sniglarna (även ett skadedjur bör få dö en snabb död).

Halshuggning med en spade med skarp egg (sätt ett snitt ca en halv cm in från framändan, inte på mitten) ger en omedelbar död. De döda sniglarna kan grävas ner. Om man ska döda stora mängder sniglar varje kväll är detta en mycket effektiv och snabb metod.

Det var under det svåra snigleåret 2015 inte ovanligt att trädgårdsägare dödade mer än 500 sniglar per kväll, i vissa fall 1000-2000.

Hur lång är säsongen för mördarsniglar? Försvinner de efter sommaren? 
– Livscykeln hos mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel ser ut som följande: Vuxna sniglar som fortplantat sig under året dör första eller andra veckan i oktober, därefter finner man endast ungdjur i olika storlekar.

Ungdjuren gräver en övervintringskammare på 1-2 dm djup, där ligger de i dvala över vintern. Under maj månad blir de aktiva och kommer upp till ytan. De största av dem behöver bara äta några veckor för att bli könsmogna och börja lägga ägg. Äggen behöver ca 4 veckor för att utvecklas till en snigel.

Den nykläckta snigeln behöver sedan ca ytterligare 4 veckor för att bli könsmogen. Under sommaren och början av hösten är det således flera överlappande generationer och man finner under denna period sniglar i alla storlekar.

2 juni 2016
I samarbete med Myrr

Myror – så blir du av med sommarplågan

Är du orolig för att myror ska ta sig in i köket eller ta över i trädgården? Myrr kommer med smarta tips för hur du blir av med sommarplågan.

10

Statlig kampanj mot mördarsniglar införs

Har du mördarsniglar i trädgården varje sommar? Nu kan problemet vara löst. Från och med 11 juni i år ska alla sniglar utrotas.

18

Koppar stoppar mördarsniglarna

Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

1

Okänt bett kan vara fågelloppa

Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.

5

Glöm inte djuren på semestern

I semestertider är det många som lämnar husdjuren hemma. Katter är värst drabbade. Har du ovanligt många katter som ränner i rabatten nu kan det bero...

0

Så gör du finaste fågelstugan

Småfåglarna är duktiga på att hitta mat även när det är riktigt bistert på vintern. Men de tar tacksamt emot bidrag till försörjningen. Bra foderautomat...

2

Småfåglar ger liv åt trädgården

När trädgården ligger i vintervila är småfåglar ett livfullt och färgglatt inslag bland allt det stilla vita. Ett fågelbord eller en automat med feta...

0

Trädgårdens flygande juveler

Det finns många saker du kan göra för att skapa en miljö där fjärilar trivs. Genom att välja rätt växter kan du få en fjärilsträdgård som besöks flitigt...

0

Snygga och smarta fågelmatare

En fågelmatare hjälper fåglarna med mat i vinter och ger dig dessutom något trevligt att titta på. Speciellt om fågelmataren är så snygg som några av...