Vi i Villas läsare Mette har problem med rådjur i trädgården – läs alla tips här.
Vi i Villas läsare Mette har problem med rådjur i trädgården – läs alla tips här. Foto: Madeleine Lewander

"Hur slipper jag rådjur i trädgården?"

Djur

"Hjälp, rådjuren förstör min trädgård" skrev en uppgiven läsare till Vi i Villa. Här är expertens bästa tips mot rådjur i trädgården, samt läsarnas egna idéer.

Annons

Hjälp, rådjuren förstör min trädgård!

Nu har jag tappat tålamodet med de rådjur som ständigt kommer in på min tomt, äter upp allt i rabatterna, trampar omkring som om de ägde stället och beter sig som huliganer. Folk som inte har varit med om detta tycker att de är "söta" men jag känner både hopplöshet och raseri, för de förstör allt det roliga med att ha trädgård och är så närgångna att jag knappt vill sitta ute och dricka kaffe längre. Snälla Susanna, hjälp mig att få bort dem!

Mette

 

Svar: Om man vill stänga ute rådjuren är det bästa att sätta upp ett högst viltstängsel. Bäst blir ett diskret nätstaket som är så högt att de inte kan ta sig över. Antingen fäster man det på befintliga träd runt trädgården eller på stolpar. Företag som säljer särskilt rådjursnät är t ex allox.se. Tänk på att rådjur är goda hoppare så stängslet måste vara minst 1,6 meter, helst 2 meter högt.

Antingen nätar du in hela tomten eller så skyddar du odlingarna, ungefär som man förr skyddade kökslandet mot betande kreatur. En fördel med små inhägnade områden är att rådjur drar sig för att hoppa ner där det är trångt. Ett annat sätt att få ha trädgårdens växter ifred är att plantera giftiga eller åtminstone illasmakande växter som rådjuren ratar. Då slipper man stängsla in med nät.

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert

 

 

Läsarnas egna tips och röster kring rådjur i trädgården

Vilket är ditt eget bästa tips? Kommentera gärna nedan så samlar vi era tankar och tips!

 

Annons

Ull gör susen

Lägg otvättad ull i rabatten.

Margareta Forshaga

 

Häng upp hjärtan

Det enklaste är att sätta upp vita hjärtan i frigolit, cirka 1 dm stora, på några ställen längs gränsen till trädgården. Vi bor på landet och hade tidigare många rådjur, men de inte in i trädgården längre.

Erling Söderberg, Ölme, Kristinehamn

 

 

Vi är alla medvarelser

Rådjuren gillar inte narcisser, allium och stormhatt, men de rör heller aldrig pioner, rubeckia, vårkragar, påskliljor, vinbär, hallon, krusbär jasmin, spirea, tidlösa med flera växter. Vi har bott på en tomt nära skogen i 33 år och fått besök av många rådjur och vi älskar både dem och vår trädgård. 

Tanken på att livet är dyrbart för oss alla levande varelser, att svårigheter och hot finns för alla, att vi alla är medvarelser, gör att vi inte vill annat än att alla ska ha rätt att finnas, även om vi ställer till det för varandra. Jag tror inte rådjuren är värre huliganer och glädjedödare än vi människor! Visst är de rådjur som besöker vår tomt dagligen lite busiga, och de gillar rosor, hibiskus och tulpaner, men de är söta också. Tolerans och ödmjukhet bör alltid eftersträvas.

Barbro, i en trädgård nära skogen

 

Vitlök funkar bra

Såg dina tips mot rådjur. Om problemet inte är så stort som hos Mette som inte ens kunde fika ute så funkar vitlök bra, stick ner lite här och var runt tomten.

David Boudree

 

Elstängsel är enkelt att sätta upp

Något som är mycket enklare är att sätta upp elstängsel för. Det är enkelt att sätta upp och enkelt att ta ned. Det enda som behövs är stolpar med isolatorer, alternativt plaststolpar, speciell eltråd samt ett elaggregat.

Kerstin Nordholm   

 

Rådjursvakten räddar vår trädgård

Bor i Onsala i Halland och har haft samma problem med rådjur som Mette. Efter mycket letande och funderande så hittade vi "Rådjursvakten" på internet. Det är en liten låda som går på batterier eller el. Den sänder ut ljud i en frekvens som rådjuren inte tycker om. Vi köpte två stycken och har en låda på varje sida trädgården. Vi ser hur rådjuren stannar till utanför vår trädgård och tittar mot "lådan" och sen väljer en annan väg än genom vår trädgård. Äntligen får vi ha vår trädgård i fred! "Rådjursvakten" kostade ca 1000 kronor stycket men det är mindre än vad de träd och buskar kostade som de tidigare åt upp och förstörde. Detta är alltså ett enklare alternativ än att sätta upp ett två meter högt staket.

Maria Grundvall, Onsala

 

 

Gilla oss på Facebook för fler smarta tips och nyheter.

Emelie Åberg
24 juni 2015
 
Annons
Mer om Djur

Så pimpar du kaninburen

Djur Även om själva innehållet är urgulligt, så är ofta kaninburen riktigt trist att kolla på. Men det finns hopp! Inspireras av dessa coola burar för kaniner, hamstrar och marsvin och ge din sötnos en lyxigare tillvaro.

11 anledningar till varför det är bra att ha en katt i huset

Djur Vi på redaktionen fullkomligt älskar katter! Här är 11 anledningar till varför det är en bra sak att ha en katt i huset.

Djur som får massage

Djur Det finns bara en sak som är bättre än att få nacken masserad – nämligen att se sina fyrbenta vänner få samma behandling!

Vildsvin i trädgården – ett problem för villaägare

Djur Har din trädgård blivit förstörd av vildsvin? Vi frågar biologen Per Bengtson om sina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården. 

12 anledningar till varför vi älskar hundar

Djur En hund är inte vilket husdjur som helst, det är en livskamrat som ger dig kärlek och många skratt. Här är 12 anledningar till varför vi på redaktionen...

Annons

Så blir du äntligen av med dina mördarsniglar

Djur Har du problem med mördarsniglar varje sommar? Det är viktigt att plocka bort sniglarna för att skydda din trädgård. Bayer Garden kommer med smarta...

Statlig kampanj mot mördarsniglar införs

Djur Har du mördarsniglar i trädgården varje sommar? Nu kan problemet vara löst. Från och med 11 juni i år ska alla sniglar utrotas. 

Koppar stoppar mördarsniglarna

Djur Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

Okänt bett kan vara fågelloppa

Djur Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.