Snigelgifterna som är farliga för igelkotten

Vilken typ av snigelmedel bör man se upp med, eftersom de är giftiga för igelkottar och andra däggdjur? Vi i Villa lät biologen Per Bengtson svara på frågorna alla undrar över.


Sommartid är det många som använder olika snigelmedel för att bli av med mördarsniglar – men det gäller att se upp så att inte igelkottar och andra djur förgiftas. Vi i Villa reder tillsammans med Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, ut vilka snigelgifter som man bör undvika – och hur du får igelkottarna att trivas i trädgården.

Kan vissa snigelgifter vara farliga för igelkottar?

– Ja, särskilt snigelmedel som innehåller metaldehyd är giftigt för alla däggdjur. I Sverige är metaldehyd förbjudet men det händer att folk importerar och använder det. Det vill jag absolut avråda från, eftersom både katter och hundar förgiftas och även igelkottar. Jag har fått rapporter om flera fall där igelkottar förgiftats i Sverige av metaldehyd. Lyckligtvis händer det sällan.

Vissa snigelmedel, som Snigelfritt, innehåller järnfosfat – är det farligt för igelkotten?

– Nej järnfosfat är inte giftigt för igelkottar eller andra däggdjur. Men jag tycker man ska använda alla gifter med måtta eftersom det tar död på alla sniglar – inte bara mördarsniglarna som man vill bekämpa. Sniglar är viktiga djur, de är trädgårdens grovarbetare som äter dött växtmaterial och bajsar ut jord, så många av arterna är till nytta i trädgården. Det finns 22 arter sniglar i Sverige och de flesta är nyttiga i trädgården. Pantersnigeln har exempelvis rapporterats äta mördarsniglar (eller spansk skogssnigel som de egentligen heter), så de bör man inte ha ihjäl.

Vad ska man göra om man vill få bort mördarsniglarna?

– Nu är jag inte expert på att ha ihjäl djur utan brukar mest ge tips om hur man kan hjälpa djur, men bäst är att jaga dem med t ex en ogräshacka. Man kan också anpassa sina odlingar. Sniglarna gillar inte att krypa över sand, kalk eller sågspån, så man kan strö det i strängar kring det man vill skydda.

Finns det några andra faror för igelkottarna i trädgården?

– Trafiken är den stora faran eftersom igelkottarna är urtidsdjur som saknar trafikvett och litar på taggarna som skydd. Dessutom passerar de ofta på samma platser varje kväll. Man kan placera en igelkottsvarningsskylt där (finns att ladda ner här).

Vad kan man göra för att igelkotten ska trivas i trädgården?

– På igelkottens önskelista finns följande saker:

  1. En damm där de kan dricka vatten ur. Men inte för branta kanter så att de inte kan ta sig upp om de trillar i.
  2. En öppen trädgårdskompost med sniglar och daggmaskar.
  3. En liten äng med många insekter.
  4. Ett trevligt ställe där de kan göra ett bo. Kanske under ett hus eller en rishög.
  5. Säkra vandringsvägar så de kan ta sig fram. Varningsskyltar för att varna bilister på ställen där de passerar. 

Kan man mata igelkottar, och finns det något man INTE ska mata dem med?

– Igelkottar äter insekter och olika smådjur och kan också äta ormar, men det sker sällan eftersom de inte är aktiva vid samma tidpunkter på dygnet. Igelkottar äter också gärna sniglar och vi på Naturskyddsföreningen har fått många rapporter om att de även äter mördarsniglar i samband med den igelkottsinventering som vi gjort.

– Många matar dem också och det går bra att ge dem till exempel vatten och kattmat. Man ska inte ge dem mjölk. Jag tycker att man inte ska göra igelkottarna beroende av matning utan se till att de har en varierad miljö där de själva kan finna föda.

Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar