Annons
Foto: Colourbox

När katten själv får välja

Djur

Störs du av att andras katter använder din tomt som toalett eller klösbräda? Det mesta är faktiskt tillåtet för utekatten!

Annons

Efter en dom i miljödomstolen i Stockholm är det fastslaget att kattägare inte kan ställas till svars om deras katt uträttar sina behov i grannarnas trädgårdar och rabatter. 

Ett prejudikat uppstod 2002 då en man i Stockholm vänt sig till länsstyrelsen och senare miljödomstolen eftersom grannens katter använt hans tomt som toalett. Hans fru var dessutom allergisk men han förlorade trots denna extra olägenhet i båda instanserna. Miljööverdomstolen tog inte upp fallet till prövning. Aftonbladet skrev om fallet.

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter (2007:1150) ska de hållas under tillsyn så att de inte orsakar skada eller avservärd olägenhet. Men vad som menas med avsevärd olägenhet är inte helt klart utan måste prövas från fall till fall. Kattoalett i barnens sandlåda eller katter som hoppar upp i barnvagnar är ett par exempel på vad som inte är tillåtet för kissen.

Det är upp till var och en att skydda sig mot ovälkomna fyrbenta gäster genom att till exempel skrämma dem med vattenslangen eller lägga ut avskräckande preparat. Men det är inte tillåtet att lägga ut gift, eller på annat sätt skada katten, det kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Forum: Kattbesvär - lösning tack!

Artikeln är uppdaterad juni 2013

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 maj 2002

0 Kommentarer

0

Supersöta djur som badar

Alla djur älskar inte att bada – men dem som gör det kan vara fullkomligt bedårande. Spana in redaktionens favoritvideo just nu.

0

Getingbon, mygg och fästingar – här är tipsen som hjälper

Nu är det snart högsäsong för getingar, myror, mördarsniglar och mygg. Vi bad experterna lista sina bästa, giftfria tips för dig som vill slippa dem.

0

Tips: Så skyddar du ditt husdjur från fästingar

Nu är fästingsäsongen här och det gäller att skydda ditt husdjur. Men vilket fästingmedel ska man använda och hur plockar man bort fästingen? Här är...

2

Fästingsäsongen är här

Med våren vaknar även fästingarna till liv! Redan vid fem plusgrader är de aktiva. Här är expertens tips för att slippa fästingar i trädgården.

0

Minigris, iller eller kameleont – möt läsarnas udda husdjur

Det finns många spännande och udda husdjur – vad sägs om en minigris, kameleont eller iller? Häng med hem till läsarna och möt deras ovanliga djur.

2

Se upp! Så kan din hund skadas av kylan i vinter

Vad ska man tänka på när det är kallt och man ska ut med hunden? Här är veterinärens bästa tips.

0

Så förstår du kattens kroppsspråk

Din katt trampar med tassarna, svänger med svansen och lägger sig på rygg. Men vad betyder kattens signaler? Här får du koll på kattens kroppsspråk.

0

Här är möblerna för designkatten

Unna din katt (och dig själv) en annorlunda kattmöbel som inte bara är rolig utan även en snygg inredningsdetalj.

2

”Jag fick klippa bort snigeln ur kattungens päls”

Kattungen Dolly i Vallentuna attackerades av en snigel, som fastnade i den långa pälsen. ”Det var väldigt äckligt”, säger matte Maria Sognefors, som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons