Annons
Foto: Colourbox

När katten själv får välja

Djur

Störs du av att andras katter använder din tomt som toalett eller klösbräda? Det mesta är faktiskt tillåtet för utekatten!

Annons

Efter en dom i miljödomstolen i Stockholm är det fastslaget att kattägare inte kan ställas till svars om deras katt uträttar sina behov i grannarnas trädgårdar och rabatter. 

Ett prejudikat uppstod 2002 då en man i Stockholm vänt sig till länsstyrelsen och senare miljödomstolen eftersom grannens katter använt hans tomt som toalett. Hans fru var dessutom allergisk men han förlorade trots denna extra olägenhet i båda instanserna. Miljööverdomstolen tog inte upp fallet till prövning. Aftonbladet skrev om fallet.

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter (2007:1150) ska de hållas under tillsyn så att de inte orsakar skada eller avservärd olägenhet. Men vad som menas med avsevärd olägenhet är inte helt klart utan måste prövas från fall till fall. Kattoalett i barnens sandlåda eller katter som hoppar upp i barnvagnar är ett par exempel på vad som inte är tillåtet för kissen.

Det är upp till var och en att skydda sig mot ovälkomna fyrbenta gäster genom att till exempel skrämma dem med vattenslangen eller lägga ut avskräckande preparat. Men det är inte tillåtet att lägga ut gift, eller på annat sätt skada katten, det kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Forum: Kattbesvär - lösning tack!

Artikeln är uppdaterad juni 2013

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 maj 2002

0 Kommentarer

0

10 roliga djurhus som din hund eller katt kommer att älska

Vill du bygga en hundkoja eller ett hus till katten? Din älskling förtjänar ju faktiskt det bästa – här är 10 fantastiska djurhus att inspireras av!

1

8 DIY-tips: Fixa en mysig sovplats till katten

Vad gillar katter att göra bäst? Sova, så klart! Här är 8 fyndiga tips på hur du fixar en mysig sovplats till din kära familjemedlem.

3

Arthur – från gatuhund till villahund

Gatuhunden Arthur fann multisportaren Mikael Lindnord under VM i Ecuador 2014– en historia som berört många. Vi i Villa träffade Arthur, som nu funnit...

0

8 akvarier som kommer få dig att tappa hakan!

Funderar du på att köpa ett akvarium? Ett akvarium behöver inte vara tråkigt och det finns många olika varianter att välja på. Vi har plockat fram åtta...

0

Häng med på fladdermus-safari

En enda fladdermus äter tusentals myggor varje natt och håller din trädgård fri från skadedjur. Vi hängde med naturkonsulten Espen Jensen på fladdermuss...

2

VIDEO: Så får du bort katt- och hundhår

Blir du också galen på allt hår från din katt eller hund, och undrar hur man får bort det på bästa sätt? Vi i Villa har testat 3 bra knep!

2

8 anledningar till att skaffa en villakanin

Funderar du på en ny familjemedlem i form av en liten kanin? Då kan du sluta fundera nu – här är 8 anledningar till varför ni ska införskaffa en söt...

18

Koppar stoppar mördarsniglarna

Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

1

Okänt bett kan vara fågelloppa

Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons