”Grannens katt bajsar i min rabatt”

Djur

Vad ska man göra när man har problem med grannens katt? Vi i Villas relationscoach Carin förklarar hur människor känner för sina djur och hur man kan lösa problem i villaområdet.

Annons

Vi bor på en gata där flera av grannarna har katter, som tråkigt nog gärna kissar och bajsar i mina rabatter. Kattägarna verkar tycka att det är något man får räkna med i ett villaområde. Men jag tycker att de borde hålla sina katter inomhus om de inte kan få dem att uträtta sina behov hemma! Jag hällde en hink med kallt vatten över en katt som bajsade på min tomt. Kattens ägare såg det och har nu slutat hälsa på mig. Hur ska jag få henne att inse att det är hon som har fel?

Lotta

 

Svar: Hej Lotta! Tack för ditt mejl. Våra husdjur väcker känslor – en del älskar dem, andra hatar dem. Jag kommer att tänka på ett par av mina äldre släktingar, med sina speciella känslor för djur och specifikt katter, dessa mytomspunna djur. En man som gick från katthatare till kattälskare. Och en annan man som jag aldrig sett så känslosam och älskvärd som i kontakten med sin katt. Djuren väcker något i oss. Vi som har djur lägger ofta in våra känslor i dem, som vore de en förlängd del av oss. Det är så klart olika starkt och olika känsligt.

Sista delen av din fråga lockar fram ett slags ”domarläge” och den klubban tillhör inte mig. Alltså svarar jag på ett annat sätt, genom att ställa flera frågor. Det kan kännas ovant, men det är så vi coacher jobbar. Syftet är att ge dig chans att backa ut lite ur ”scenen”: kattbajset och grannen som slutat hälsa.

Alltså: Hur vill du gå vidare? Vad tror du kattens matte skulle säga om situationen? Blev det kalla vattnet en kalldusch för henne, snarare än för katten? Hur skulle du reagera om någon hällde en hink kallt vatten över något som du är rädd om, tycker mycket om – ja, rentav älskar? Vad är viktigast för dig just nu: att skrämma bort katten, eller att skapa en fungerande relation till grannen igen?

Min reflektion:
Det låter som att just den här kattens beteende blev ”droppen som fick bägaren att rinna över” hos dig, Lotta. Det var ju flera katter och mer kattbajs. Jag är inte kattexpert, men jag vet att de ogillar kallt vatten – så där har du säkert lyckats med den katten. Men hur blir det med resten av katterna och hur blir det med relationen till grannen och grannarna?

Mitt tips är att fånga läget – för samtal. Gör det enkelt och naturligt när du har extra energi och är i balans. Ta kontakt över häcken och berätta vad du behöver och vill. Hur katternas revir täcker marknätet på er gata kan bli något spännande för er att upptäcka. Lägg märke till att jag inte känner till hur det ser ut där du bor, hur väl ni känner varandra och hur många katter det är.

Allt det där vet du. Vad behöver hända för att ni ska landa så där som katter gör, på alla fyra, där du Lotta vid behov kan ”fräsa till” åt katterna och samtidigt vara sams med deras ägare?

/Carin Hansdotter Bladh, professionell coach.

Annons

Så funkar coaching

Carin Hansdotter Bladh är professionell coach med flera års utbildning.

     – Min specialitet är hur vi människor relaterar till oss själva och andra, hur vi leder oss själva och lär oss nya saker, t ex om oss själva, säger Carin.

     – Vi kan bara uppleva våra liv inifrån oss själva. Coaching bygger på individuella lösningar, där personerna väljer själva, äger sina beslut och sina handlingar och tar eget ansvar. Mina svar är nya frågor som leder till nya perspektiv att medvetet välja utifrån. Att inte välja alls är också ett val. En del sammanfattar coaching med ”hjälp till självhjälp”.

14 augusti 2014
 
Annons
Mer om Djur

Så pimpar du kaninburen

Djur Även om själva innehållet är urgulligt, så är ofta kaninburen riktigt trist att kolla på. Men det finns hopp! Inspireras av dessa coola burar för kaniner, hamstrar och marsvin och ge din sötnos en lyxigare tillvaro.

Djur som får massage

Djur Det finns bara en sak som är bättre än att få nacken masserad – nämligen att se sina fyrbenta vänner få samma behandling!

12 anledningar till varför vi älskar hundar

Djur En hund är inte vilket husdjur som helst, det är en livskamrat som ger dig kärlek och många skratt. Här är 12 anledningar till varför vi på redaktionen...

Medlems-
innehåll

Katter och kyla – allt du behöver tänka på

Djur Vad ska man tänka på om man har en katt och det är vinter? Här är veterinärens bästa tips som håller din katt varm under kyliga dagar.

Vildsvin i trädgården – ett problem för villaägare

Djur Har din trädgård blivit förstörd av vildsvin? Vi frågar biologen Per Bengtson om sina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården.

Koppar stoppar mördarsniglarna

Djur Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

Okänt bett kan vara fågelloppa

Djur Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.

Glöm inte djuren på semestern

Djur I semestertider är det många som lämnar husdjuren hemma. Katter är värst drabbade. Har du ovanligt många katter som ränner i rabatten nu kan det bero...

Bjud in till fest

Djur Att göra lite fint fågelgodis att pryda trädgården med och bjuda fåglarna på, är ett enkelt och roligt pyssel. Och något som garanterat blir uppskattat!