Problem med tvestjärtar där hemma?
Problem med tvestjärtar där hemma? Foto: Anticimex/Lennart Falk

Tipsen för att bli av med tvestjärtar

Djur

I brevlådan, i trädgården eller små springor inomhus – det är särskilt på sensommaren som många har problem med tvestjärtar.  Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, ger sina bästa tips för att bli av med tvestjärtar.

Annons

Gör tvestjärtar någon direkt skada?

– Inomhus gör de egentligen ingen skada, förutom att de kan upplevas som lite obehagliga. Däremot kan de ute i trädgården göra viss skada genom att de gärna äter på frukt och växter, som dahlior och rosor för att nämna några. Tvestjärtar räknas dock som ganska oförargliga och kommer först fram när det mörknar ute, mest nattetid.

Vilka tvestjärtar har vi i Sverige?

– Det finns fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt. De är allätare och äter det mesta. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Den har vingar och kan flyga, men den gör det sällan. Klorna används faktiskt inte bara till försvar utan också för att fälla ihop vingarna.

Vilka är det vanligaste sättet att få problem med tvestjärtar?

– På sensommaren är det vanligt att de kommer in genom att de till exempel krupit upp och gömt sig i brevlådan och kommer in med tidningen. Det är just på sensommaren som ungarna vuxit till sig och då kan man särskilt uppleva att de är många. Det är en perfekt tid för tvestjärtarna, då det finns mycket växtlighet att båda äta och gömma sig i. När de då letar efter mat kan de lätt förvilla sig in genom en öppen dörr eller några springor.

Hur blir man av med tvestjärtar?

– Tvestjärtar trivs egentligen inte inomhus men för att bli av med dem kan man själv plocka och kasta ut dem, eller så kan man dammsuga upp dem. Ett annat effektivt sätt är att tillverka egna fällor. Det gör du enkelt med wellpapp. Fukta den något, rulla ihop den och lägg på den plats där du har problem med tvestjärtar. Det kan vara på botten av brevlådan eller vid en växt de verkar gilla. Töm dina fällor på tvestjärtar varje morgon. Har du dräneringshål i din brevlåda kan du också sätta för nät för hålen, så kommer de inte in i brevlådan.

Är det sant att tvestjärtar kan krypa in i öronen om natten?

– Tvestjärtar heter faktiskt Ørentvist på danska, men det där med att de skulle krypa in i örat och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Folk tycker förstås att tvestjärtar är obehagliga – de rör sig fort, har klor, gömmer sig och dyker sedan upp i mörket, men de gör alltså egentligen ingen skada.

Annons
Emelie Åberg
20 juli 2015
0

Supersöta djur som badar

Alla djur älskar inte att bada – men dem som gör det kan vara fullkomligt bedårande. Spana in redaktionens favoritvideo just nu.

0

Getingbon, mygg och fästingar – här är tipsen som hjälper

Nu är det snart högsäsong för getingar, myror, mördarsniglar och mygg. Vi bad experterna lista sina bästa, giftfria tips för dig som vill slippa dem.

0

Tips: Så skyddar du ditt husdjur från fästingar

Nu är fästingsäsongen här och det gäller att skydda ditt husdjur. Men vilket fästingmedel ska man använda och hur plockar man bort fästingen? Här är...

2

Fästingsäsongen är här

Med våren vaknar även fästingarna till liv! Redan vid fem plusgrader är de aktiva. Här är expertens tips för att slippa fästingar i trädgården.

0

Minigris, iller eller kameleont – möt läsarnas udda husdjur

Det finns många spännande och udda husdjur – vad sägs om en minigris, kameleont eller iller? Häng med hem till läsarna och möt deras ovanliga djur.

2

Se upp! Så kan din hund skadas av kylan i vinter

Vad ska man tänka på när det är kallt och man ska ut med hunden? Här är veterinärens bästa tips.

0

Så förstår du kattens kroppsspråk

Din katt trampar med tassarna, svänger med svansen och lägger sig på rygg. Men vad betyder kattens signaler? Här får du koll på kattens kroppsspråk.

0

Här är möblerna för designkatten

Unna din katt (och dig själv) en annorlunda kattmöbel som inte bara är rolig utan även en snygg inredningsdetalj.

2

”Jag fick klippa bort snigeln ur kattungens päls”

Kattungen Dolly i Vallentuna attackerades av en snigel, som fastnade i den långa pälsen. ”Det var väldigt äckligt”, säger matte Maria Sognefors, som...