Problem med tvestjärtar där hemma?
Problem med tvestjärtar där hemma? Foto: Anticimex/Lennart Falk

Tipsen för att bli av med tvestjärtar

Djur

I brevlådan, i trädgården eller små springor inomhus – det är särskilt på sensommaren som många har problem med tvestjärtar.  Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, ger sina bästa tips för att bli av med tvestjärtar.

Annons

Gör tvestjärtar någon direkt skada?

– Inomhus gör de egentligen ingen skada, förutom att de kan upplevas som lite obehagliga. Däremot kan de ute i trädgården göra viss skada genom att de gärna äter på frukt och växter, som dahlior och rosor för att nämna några. Tvestjärtar räknas dock som ganska oförargliga och kommer först fram när det mörknar ute, mest nattetid.

Vilka tvestjärtar har vi i Sverige?

– Det finns fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt. De är allätare och äter det mesta. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Den har vingar och kan flyga, men den gör det sällan. Klorna används faktiskt inte bara till försvar utan också för att fälla ihop vingarna.

Vilka är det vanligaste sättet att få problem med tvestjärtar?

– På sensommaren är det vanligt att de kommer in genom att de till exempel krupit upp och gömt sig i brevlådan och kommer in med tidningen. Det är just på sensommaren som ungarna vuxit till sig och då kan man särskilt uppleva att de är många. Det är en perfekt tid för tvestjärtarna, då det finns mycket växtlighet att båda äta och gömma sig i. När de då letar efter mat kan de lätt förvilla sig in genom en öppen dörr eller några springor.

Hur blir man av med tvestjärtar?

– Tvestjärtar trivs egentligen inte inomhus men för att bli av med dem kan man själv plocka och kasta ut dem, eller så kan man dammsuga upp dem. Ett annat effektivt sätt är att tillverka egna fällor. Det gör du enkelt med wellpapp. Fukta den något, rulla ihop den och lägg på den plats där du har problem med tvestjärtar. Det kan vara på botten av brevlådan eller vid en växt de verkar gilla. Töm dina fällor på tvestjärtar varje morgon. Har du dräneringshål i din brevlåda kan du också sätta för nät för hålen, så kommer de inte in i brevlådan.

Är det sant att tvestjärtar kan krypa in i öronen om natten?

– Tvestjärtar heter faktiskt Ørentvist på danska, men det där med att de skulle krypa in i örat och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Folk tycker förstås att tvestjärtar är obehagliga – de rör sig fort, har klor, gömmer sig och dyker sedan upp i mörket, men de gör alltså egentligen ingen skada.

Annons
Emelie Åberg
20 juli 2015
0

Håll myggorna borta med kaffesump

Varma sommarkvällar är härliga, ja om det inte hade det inte varit för alla myggor förstås! Men detta smarta trick håller de små blodsugarna i schack.

0

Fåglarnas favoritmat – tips för dig som vill mata fåglar

Servera fåglarna godsaker i foderautomater eller häng upp några äpplen i ett träd, så får du njuta av ett rikt fågelliv utanför fönstret. Vår expert...

1

Okänt bett kan vara fågelloppa

Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.

18

Koppar stoppar mördarsniglarna

Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

1

Årets bästa julklappar till katten

Har du inte köpt julklapp till katten ännu? Här är julklappstipsen som katten kommer att älska.

0

Och Marias kattungar ska heta...

De här två söta kattungarna flyttade nyligen hem till vår chefredaktör Maria – som utlyste en namntävling. Här är de vinnande bidragen!

1

Hjälp oss att döpa kattungarna – vinn biobiljetter!

Hjälp vår chefredaktör att döpa de här två söta kattungarna, som flyttar hem till henne i slutet av april! Vad tycker du att de ska heta?

0

Fyrverkerier så att alla kan glädjas

Det är snart dags för årets höjdpunkt när det gäller fyrverkerier. Då gäller det att visa extra hänsyn.

0

Krönika: Vems är trädet?

Det flyttade för några år sedan in en bäver i vår lilla sommarsjö. Jag blev väldigt glad och satt varje kväll på bryggan för att se denna märkliga...