Problem med tvestjärtar där hemma?
Problem med tvestjärtar där hemma? Foto: Anticimex/Lennart Falk

Tipsen för att bli av med tvestjärtar

Djur

I brevlådan, i trädgården eller små springor inomhus – det är särskilt på sensommaren som många har problem med tvestjärtar.  Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, ger sina bästa tips för att bli av med tvestjärtar.

Annons

Gör tvestjärtar någon direkt skada?

– Inomhus gör de egentligen ingen skada, förutom att de kan upplevas som lite obehagliga. Däremot kan de ute i trädgården göra viss skada genom att de gärna äter på frukt och växter, som dahlior och rosor för att nämna några. Tvestjärtar räknas dock som ganska oförargliga och kommer först fram när det mörknar ute, mest nattetid.

Vilka tvestjärtar har vi i Sverige?

– Det finns fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt. De är allätare och äter det mesta. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Den har vingar och kan flyga, men den gör det sällan. Klorna används faktiskt inte bara till försvar utan också för att fälla ihop vingarna.

Vilka är det vanligaste sättet att få problem med tvestjärtar?

– På sensommaren är det vanligt att de kommer in genom att de till exempel krupit upp och gömt sig i brevlådan och kommer in med tidningen. Det är just på sensommaren som ungarna vuxit till sig och då kan man särskilt uppleva att de är många. Det är en perfekt tid för tvestjärtarna, då det finns mycket växtlighet att båda äta och gömma sig i. När de då letar efter mat kan de lätt förvilla sig in genom en öppen dörr eller några springor.

Hur blir man av med tvestjärtar?

– Tvestjärtar trivs egentligen inte inomhus men för att bli av med dem kan man själv plocka och kasta ut dem, eller så kan man dammsuga upp dem. Ett annat effektivt sätt är att tillverka egna fällor. Det gör du enkelt med wellpapp. Fukta den något, rulla ihop den och lägg på den plats där du har problem med tvestjärtar. Det kan vara på botten av brevlådan eller vid en växt de verkar gilla. Töm dina fällor på tvestjärtar varje morgon. Har du dräneringshål i din brevlåda kan du också sätta för nät för hålen, så kommer de inte in i brevlådan.

Är det sant att tvestjärtar kan krypa in i öronen om natten?

– Tvestjärtar heter faktiskt Ørentvist på danska, men det där med att de skulle krypa in i örat och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Folk tycker förstås att tvestjärtar är obehagliga – de rör sig fort, har klor, gömmer sig och dyker sedan upp i mörket, men de gör alltså egentligen ingen skada.

Annons
Emelie Åberg
20 juli 2015
0

10 roliga djurhus som din hund eller katt kommer att älska

Vill du bygga en hundkoja eller ett hus till katten? Din älskling förtjänar ju faktiskt det bästa – här är 10 fantastiska djurhus att inspireras av!

1

8 DIY-tips: Fixa en mysig sovplats till katten

Vad gillar katter att göra bäst? Sova, så klart! Här är 8 fyndiga tips på hur du fixar en mysig sovplats till din kära familjemedlem.

3

Arthur – från gatuhund till villahund

Gatuhunden Arthur fann multisportaren Mikael Lindnord under VM i Ecuador 2014– en historia som berört många. Vi i Villa träffade Arthur, som nu funnit...

0

8 akvarier som kommer få dig att tappa hakan!

Funderar du på att köpa ett akvarium? Ett akvarium behöver inte vara tråkigt och det finns många olika varianter att välja på. Vi har plockat fram åtta...

0

Häng med på fladdermus-safari

En enda fladdermus äter tusentals myggor varje natt och håller din trädgård fri från skadedjur. Vi hängde med naturkonsulten Espen Jensen på fladdermuss...

2

VIDEO: Så får du bort katt- och hundhår

Blir du också galen på allt hår från din katt eller hund, och undrar hur man får bort det på bästa sätt? Vi i Villa har testat 3 bra knep!

2

8 anledningar till att skaffa en villakanin

Funderar du på en ny familjemedlem i form av en liten kanin? Då kan du sluta fundera nu – här är 8 anledningar till varför ni ska införskaffa en söt...

18

Koppar stoppar mördarsniglarna

Efter regn kommer solsken – och sniglar. Har du sett en mördarsnigel i din trädgård ser du snart fler. I England har man forskat fram ett nytt sätt att...

1

Okänt bett kan vara fågelloppa

Har du fått ett bett av något, men du vet inte av vad? Då kan det vara en fågelloppa som varit i farten. Ett skadedjur som blir allt vanligare i villan.