Foto: Istockphoto

Dela med dig av din trädgård!

Trädgård

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar hos dig.

Annons

Är det här hösten då du inte orkar med beskärning av växter och plantering av höstblommor? Dela med dig av din trädgård i stället och hoppa över trädgårdsstressen i år. Co-Grow är en kostnadsfri tjänst för trädgårdsdelning där du kan komma i kontakt med personer med ett odlingsintresse, men som saknar en egen trädgård att odla i.

 

Miljövänligt och hållbart

Hej Rebecka Haglund, grundare av Co-Grow. Varför ska jag dela min trädgård med andra? 

– För att det är hållbart på så många olika sätt! Dels innebär trädgårdsdelning att outnyttjade resurser tas tillvara och att fler får möjlighet att odla eget och på sikt öka sin självförsörjningsgrad något, säger Rebecka Hagman.

– Att fler kan odla eget är bra på så många olika sätt. Hemodlat är ofta giftfritt och när fler äter sin egenodlade mat finns mindre behov av att köpa importerade och hårt besprutade grönsaker som fraktats till Sverige på miljöbelastande sätt. Men, trädgårdsdelning är också hållbart ur ett mer socialt perspektiv. Genom att dela trädgård skapas nya oväntade möten mellan människor som annars inte hade träffats och nya vänskaper kan uppstå. Ett fint exempel på det är 90-årige Bo i Aspudden söder om Stockholm som numera har 30-åriga Hanna odlandes hos sig och de har blivit goda vänner! För trädgårdsägaren innebär det att obrukade ytor i trädgården kommer till nytta och att trädgården blir mer levande, fortsätter Rebecka Hagman. 

 

Läs även: Plantera vårlökar i september och oktober 

 

Fler tips för en miljövänlig trädgård

  • Använd dig av krav-märkta produkter till din trädgård, det finns både ekologisk jord och ekologiskt gödsel.
  • Ett annat miljövänligt tips är att du komposterar ditt matavfall och trädgårdsavfall.  Använd sedan den komposterade jorden för att jordförbättra ditt trädgårdsland. Läs vår stora kompostguide här.
  • Bekämpa ogräs, mördarsniglar och bladlöss med giftfria produkter, tillsätt inte kemikalier i din trädgård! Du kan till exempel blanda såpa med vatten och spruta på bladlössen för att bli av med dem.
  • Ska du odla grönsaker? Satsa på ekologiska frön och plantor. 

 

Annons
Sara Åhlström
16 augusti 2017
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så här gick det till när de startade biodling mitt i villakvarteren i Näset, Göteborg.

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

Krönika Annika Marklund: Naturligt snygg trädgård

Trädgård Att växa naturligt ger inte automatiskt naturlig skönhet. Det har Annika Marklund upptäckt efter första sommaren i huset. Men det finns ett ogräs som...