Dahlia, den vackra sensommarblomman
Dahlia, den vackra sensommarblomman Foto: Pixabay

Dahlia – den lättodlade knölen

Trädgård

Dahliaknölarna kan förodlas för att förlänga njutningen av den vackra sensommarblomman. Här är allt du behöver veta om dahlia – från att odla till skötsel och att vinterförvara rätt.        

Annons

Fakta om dahlian:

Namn: Dahlia

Familj: Asteraceae

Ursprung: Mexico

Höjd: 20 – 200 cm

Färg: Nästan alla

Dahlia – den populära sensommarblomman

Den vackra blomväxten som ofta växer som en mindre buske i skandinaviska trädgårdar. Blomman kommer i olika höjder och former och det finns över 20 000 olika sorter registrerade i världen. Med sina åtta kromosomer kan en dahliaart finnas i 10 000-tals olika varianter.

Få blommor kan mäta sig med dahlians växande variationer och starka eldiga färger som blomstrar under sensommaren. Växten kommer i olika höjder och blomformer och kan variera från små blomstrande bollar till dekorativdahlior stora som en tallrik. Dahlian kan bli så hög som upp till två meter. Växten pryds av gröna blad som har markerade och tandade kanter. De nya sorterna kan ha ett dekorativt rödskimmrande och nästintill svarttonat bladverk.

Ursprung

Den magnifika blomman dahlia påträffades i Mexico under slutet av 1500-talet. Indianerna använde då dahlians saftiga och potatisliknande knölar som föda, till skillnad från idag då blommorna pryder våra trädgårdar och gör dem vackra.

Plantera dahlia

Dahlia-knölarna ska planteras på våren. Du gräver ner knölen precis under marknivån och ser till att jorden har bra näring. Dahlian trivs bra i en välgödslad och väldränerad jord. Avståndet mellan knölarna varierande beroende på knölens storlek, men de större arterna bör ha cirka 7,5 decimeter mellan varandra. 

Du kan med fördel förgro växten för att sedan under hösten kunna njuta extra länge av de vackra blommorna. Du kan plantera växten i kruka eller rabatten. Dahlian är köldkänslig och under hösten när det är risk för nattfrost bör du täcka växten, alternativt flytta krukan till en frostfri plats.

Annons

Skötsel        

Dahlian är relativt anspråkslös och lätt att sköta. Under de varma perioderna behöver växten dock vattnas upp till tre gånger i veckan. Den kan behöva gödslas med jämna mellanrum, man rekommenderar att inte använda flytande gödslingsmedel till dahlian. Du kan med fördel beskära blomman, dock ska du vara medveten om att ju fler stjälkar du tar bort ju större blommor får du. 

Ge knölen en andra chans

Om du vill ge knölarna en ny chans ska du gräva upp dem under senhösten när nattfrosten kommer smygandes. Klipp av stjälkarna och gräv försiktigt upp de ömtåliga knölarna, spara lite jord runt dem. Placera dem sedan i en låda eller hink täckt av torv, förvara sedan mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och du kan plantera om dem igen. Har du dahlian i krukor tar du in dem och låter växten torka under vintern.      

 

 

 

 

 

 

 

 

3 mars 2017

0 Kommentarer

0

13 vackra marktäckare

Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

0

Dela med dig av din trädgård!

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

0

Lättskött trädgård – så gör du

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

0

Barnsäkra trädgården

Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

0

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

2

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

0

Ta sticklingar – så gör du

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...