Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage.
Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage. Foto: Lina Adamo Eidenberg

Bygg en trädkoja som barnen älskar!

Trädgård

Alla vill ha en egen trädkoja! Gärna i två våningar – och helst med rutschkana. Så här byggde familjen Olander en fin tvåvåningskoja till sonen Elliot. 

Annons

Trädkojor är spännande och roliga att leka i. Dessutom får barnen ett ”eget hus” där de mest fantasifulla sagor och händelser kan utspela sig. Det kan också bli en härlig oas för serietidningsläsning eller en mysig fikahörna. 

Fantastisk trädkoja med rutschkana. 

Vi byggde vår koja när Elliot var i sjuårsåldern, och han ville absolut att den skulle ha en rutschkana. I första etappen byggde vi bara nedervåningen, eftersom Elliot var så liten att den övre kändes väldigt hög. Några år senare byggde vi ytterligare en våning på kojan, och då kläddes den också in med kamouflagenät, eftersom Elliot och hans kompisar numera använde den för att spela paintball. 

Numera är kojan är poppis bland grannbarnen, som gärna kommer över en stund för att leka och bli bjudna på en glass eller bulle.

Innan du börjar bygga måste du hitta en bra plats i ett lämpligt träd – inte för högt, inte för lågt. Rätt höjd lockar barnen att vara där. Bestäm dig också för ett tema (några förslag är militärfort, prinsesslott eller piratkoja) innan du börjar bygga, så vet du hur du ska bygga och hur du ska klä in kojan, alternativt måla den. 

Vi valde ett militärtema och klädde in kojan med kamouflagenät efter att den målats i en naturbrun nyans. Rutschkanan sprayades i militärgrönt och helt plötsligt blev kojan ett fort där man kan gömma sig, spionera på varandra och snabbt ta sig ner genom rutschkanan. 

Ett annat tacksamt tema är djungel. Då målar du kojan lejongul med svarta leopardprickar. Häng upp hängbroar av rep, det finns färdiga att köpa som du bara monterar fast. Klä in kojan med stora palmblad och du har skapat ett eget Amazonas till barnen. Dekorera med vimplar, flaggor och annat som förstärker temat

Så bygger du kojan och stegen:

Du behöver:

 • Blandade brädor och plankor
 • Montageband i metall
 • Stege
 • Fogsvans
 • Skruvdragare
 • Vinkelhake
 • Penna
 • Sticksåg
 • Kniv
 • Skruvar
 • Spik
 • Hammare
 • Lim
 • Tumstock 

 

Bästa stegen bygger du själv. 

Gör så här:

1. Själva stommen bygger du av reglar (45 x 95 cm), som du lägger som en fyrkant. På fyrkanten lägger du sedan golvet, gärna av tryckimpregnerat virke som ger längre hållbarhet. 

2. När golvet är klart skruvar du i stående reglar (45 x 95 cm) i varje hörn, höjd ca 1,7 m. Ovanpå hörnreglarna skruvar du fast en ny fyrkant, likadan som golvstommen. Ovanpå den nya fyrkanten lägger du ett tak i valfri vinkel. Vill du bygga en koja i två våningar bygger du ytterligare en fyrkant, och ovanpå den ett tak. 

Annons

3. Du behöver även fixa en stege av reglar (vi tog 45 x 95 cm). Luta dem mot kojans golv. Skruva fast och såga därefter rätt längd på stegens steg av samma reglar. Kanske behöver du även en repstege, som på bilden. Att klättra upp och ner blir i så fall ytterligare en rolig aktivitet.

Inredning till trädkojan

Såklart gosedjuren ska med upp i trädet!

 • Har du tak på kojan kan du ta ut mysiga plädar, kuddar och gosedjur. Vill du vara extra för utseende, välj saccosäckar som finns i helt vattentätt material.
 • Häng upp en mindre variant av hängstol eller hängmatta där barnet kan läsa en bok/spela spel.
 • Spika upp en hylla av några överblivna brädor.
 • Ställ fram pydnadsdjur i keramik eller plast — det skapar stämning och mysfaktor för familjens yngsta medlemmar. 

Fyra kojvänliga tips

1. Räkna med att spraymåla rutschkanan ett par gånger per säsong i takt med att färgen slits.

2. Det är ett nöje att speja upp­i­från kojan! En kikare är en rolig inflyttningspresent. 

3. Använd fantasin och lägg till roliga funktioner som mathiss, klätterrep, gungor, utkikstorn, hängstolar, lianer…

4. Placera ut fågelholkar och matapparater för fåglar, fjärilar och ekorrar så kan barnen stifta bekantskap med de vilda djuren på nära håll. Ett år byggde ett blåmespar ett rede i vår koja och vi kunde följa fyra ungars första tid i boet. 

20 juli 2016

0 Kommentarer

0

Plocka rätt blommor i sommar

Ska du binda en sommarkrans eller plocka sju sorters blommor att lägga under kudden? Glöm inte att vissa blommor är fridlysta! Här är listan på några...

0

Midsommartips: 7 lekar till midsommar

Ingen midsommar utan härliga midsommarlekar! Här är redaktionens sju bästa tips på lekar.

0

3 härliga sommarprojekt att göra själv

Porlande vattenfall, lummiga trädgårdsrum och en påkostad trädkoja till barnen. Häng med hem till tre läsare, som uppdaterat sina trädgårdar på varsitt...

1

Bygg ett enkelt vindskydd

Skydda terrassen mot blåst med ett praktiskt vindskydd. Här är guiden som visar hur du gör!

0

Studsmatta: Bäst i test 2016

Ska du köpa studsmatta och undrar vilken som är bäst, säkrast och har bra studs? Här är resultatet av ett nytt test av studsmattor.

0

Guide: Anlägg en gång i trädgården

Så här lätt anlägger du en fin gång av stora stenar i din trädgård.

0

Guide: bygg en stenterrass

Bygg en vacker stenterrass i sommar! Här är guiden som visar hur du gör steg för steg.

Artikeln är ett samarbete med iForm

Din trädgård är det perfekta gymmet

Utnyttja möjligheten att motionera hemma i trädgården och kom i riktigt bra form - utan att använda redskap.

0

Beskärning under JAS-perioden

Nu är det dags att JAS-beskära. Men vilka träd och buskar ska beskäras i juli, augusti och september, och vilka kan vänta till våren?