Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage.
Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage. Foto: Lina Adamo Eidenberg

Bygg en trädkoja som barnen älskar!

Trädgård

Alla vill ha en egen trädkoja! Gärna i två våningar – och helst med rutschkana. Så här byggde familjen Olander en fin tvåvåningskoja till sonen Elliot. 

Annons

Trädkojor är spännande och roliga att leka i. Dessutom får barnen ett ”eget hus” där de mest fantasifulla sagor och händelser kan utspela sig. Det kan också bli en härlig oas för serietidningsläsning eller en mysig fikahörna. 

Fantastisk trädkoja med rutschkana. 

Vi byggde vår koja när Elliot var i sjuårsåldern, och han ville absolut att den skulle ha en rutschkana. I första etappen byggde vi bara nedervåningen, eftersom Elliot var så liten att den övre kändes väldigt hög. Några år senare byggde vi ytterligare en våning på kojan, och då kläddes den också in med kamouflagenät, eftersom Elliot och hans kompisar numera använde den för att spela paintball. 

Numera är kojan är poppis bland grannbarnen, som gärna kommer över en stund för att leka och bli bjudna på en glass eller bulle.

Innan du börjar bygga måste du hitta en bra plats i ett lämpligt träd – inte för högt, inte för lågt. Rätt höjd lockar barnen att vara där. Bestäm dig också för ett tema (några förslag är militärfort, prinsesslott eller piratkoja) innan du börjar bygga, så vet du hur du ska bygga och hur du ska klä in kojan, alternativt måla den. 

Vi valde ett militärtema och klädde in kojan med kamouflagenät efter att den målats i en naturbrun nyans. Rutschkanan sprayades i militärgrönt och helt plötsligt blev kojan ett fort där man kan gömma sig, spionera på varandra och snabbt ta sig ner genom rutschkanan. 

Ett annat tacksamt tema är djungel. Då målar du kojan lejongul med svarta leopardprickar. Häng upp hängbroar av rep, det finns färdiga att köpa som du bara monterar fast. Klä in kojan med stora palmblad och du har skapat ett eget Amazonas till barnen. Dekorera med vimplar, flaggor och annat som förstärker temat

Så bygger du kojan och stegen:

Du behöver:

 • Blandade brädor och plankor
 • Montageband i metall
 • Stege
 • Fogsvans
 • Skruvdragare
 • Vinkelhake
 • Penna
 • Sticksåg
 • Kniv
 • Skruvar
 • Spik
 • Hammare
 • Lim
 • Tumstock 

 

Bästa stegen bygger du själv. 

Gör så här:

1. Själva stommen bygger du av reglar (45 x 95 cm), som du lägger som en fyrkant. På fyrkanten lägger du sedan golvet, gärna av tryckimpregnerat virke som ger längre hållbarhet. 

2. När golvet är klart skruvar du i stående reglar (45 x 95 cm) i varje hörn, höjd ca 1,7 m. Ovanpå hörnreglarna skruvar du fast en ny fyrkant, likadan som golvstommen. Ovanpå den nya fyrkanten lägger du ett tak i valfri vinkel. Vill du bygga en koja i två våningar bygger du ytterligare en fyrkant, och ovanpå den ett tak. 

Annons

3. Du behöver även fixa en stege av reglar (vi tog 45 x 95 cm). Luta dem mot kojans golv. Skruva fast och såga därefter rätt längd på stegens steg av samma reglar. Kanske behöver du även en repstege, som på bilden. Att klättra upp och ner blir i så fall ytterligare en rolig aktivitet.

Inredning till trädkojan

Såklart gosedjuren ska med upp i trädet!

 • Har du tak på kojan kan du ta ut mysiga plädar, kuddar och gosedjur. Vill du vara extra för utseende, välj saccosäckar som finns i helt vattentätt material.
 • Häng upp en mindre variant av hängstol eller hängmatta där barnet kan läsa en bok/spela spel.
 • Spika upp en hylla av några överblivna brädor.
 • Ställ fram pydnadsdjur i keramik eller plast — det skapar stämning och mysfaktor för familjens yngsta medlemmar. 

Fyra kojvänliga tips

1. Räkna med att spraymåla rutschkanan ett par gånger per säsong i takt med att färgen slits.

2. Det är ett nöje att speja upp­i­från kojan! En kikare är en rolig inflyttningspresent. 

3. Använd fantasin och lägg till roliga funktioner som mathiss, klätterrep, gungor, utkikstorn, hängstolar, lianer…

4. Placera ut fågelholkar och matapparater för fåglar, fjärilar och ekorrar så kan barnen stifta bekantskap med de vilda djuren på nära håll. Ett år byggde ett blåmespar ett rede i vår koja och vi kunde följa fyra ungars första tid i boet. 

20 juli 2016

0 Kommentarer

0

Ta sticklingar – så gör du

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

0

Dahlia – den lättodlade knölen

Dahliaknölarna kan förodlas för att förlänga njutningen av den vackra sensommarblomman. Här är allt du behöver veta om dahlia – från att odla till...

0

Vi i Villa gillar – 11 snygga spabad och badtunnor

Går du och drömmer om ett lyxigt spabad? Vi har listat 11 spabad och badtunnor från budget till lyx!

0

Att köpa eller bygga utekök

Med uteköket kan du flytta ut matlagningen till trädgården. Vi ger dig tips på hur du går från att enbart ha en grill till ett komplett utekök.

0

Magnoliaträd – den vackra trädgårdsplantan

Det vackra magnoliaträdet blommar under våren. Här är allt du behöver veta om skötseltips och magnolians blomningsperioder.

3

Rhododendron – plantering och skötselråd

Busken Rhododendron ger med sina starka färger och stora buskage en härlig medelhavskänsla under maj och juni när den blommar. Prydnadsbusken håller...

0

9 DIY-tips: Så odlar du på ett udda sätt

Undrar du hur du ska odla på roligare vis? Vi har lösningen. Här får du 9 DIY-tips på hur du enkelt skapar dig annorlunda odlingar, både inomhus och i...

1

Vi i Villa gillar – 11 snygga växthus

Går du i växthusdrömmar nu när våren är på ingång? Det finns många fina att välja mellan – inspireras av våra 11 favoriter här.