Bygg en snygg stenterrass.
Bygg en snygg stenterrass.

Guide: bygg en stenterrass

Trädgård

Bygg en vacker stenterrass i sommar! Här är guiden som visar hur du gör steg för steg.

Annons

När belöningen är att du kan njuta av livet på en läcker terrass med både lä och kvällssol, så är det värt besväret att slita ett par dagar. Men det är också nödvändigt eftersom det inte går att komma in med maskiner för att klara av det hårda jobb som är nödvändigt för att drömmen om den läckra terrassen ska kunna realiseras. Gör det själv visar hur du bygger din stenterrass. 

Material till stenterrass:

  • Betongstenar, s.k. byasten
  • Bärlagergrus, 0–32 mm
  • Sättgrus, 0–8 mm
  • Fogsand, 0–2 mm
  • Murarsnöre

Specialverktyg

  • Plattvibrator, 80 kg

  • Stenkap
  • Rätskiva eller lång rak bräda

Jord och rötter

Vägen till en ny terrass verkar oändligt lång för just nu är den bara en snårig rabatt och vildvuxet gräs. Och det är tyvärr inte möjligt att använda motordriven arbetshjälp eftersom det inte går att komma in med maskiner på tomten. Det återstår med andra ord inget annat än att för egen hand ta bort alla buskar och rötter och därefter gräva upp jorden. Den ska sedan kärras bort för att vi ska få plats för grus som underlag.

Gräv bort jord

Man ska gräva bort cirka 30 cm jord för att kunna lägga en terrass som den vi vill ha. Området markeras med köppar och snören så att vi kan se om vi har grävt bort tillräckligt mycket jord.

1. Rena vildmarken! Men det är också resultatet när man låter små buskar bli för stora. Tanken på en ny terrass har funnits länge och därför har det ”inte varit någon mening att göra något åt buskarna”.

2. Fram med spade och grep och sätt igång! Men först klippte vi ner så mycket som möjligt av buskarna med elektrisk häcksax och därefter fortsatte vi med en grensax.

Annons

3. Envisa rötter bryts upp men hävstångsteknik. Så snart ena änden av roten har lyfts sticks en lång bräda in under den och därefter lyfts roten med brädan, när den pressas ner över ett par stenar.

4. Puh – äntligen har alla småbuskar och rötter tagits bort. Men nu ska de också kärras ut från tomten.

5. Matjorden ska grävas upp och det innebär att vi ska gräva bort all jord 30 cm ner i marken. Kärra efter kärra fylls och rullas undan så att vi får plats för grus.

 

 

6. Tack vare käppar hela vägen runt terrassen och snörena mellan dem, går det att kolla hur djupt vi har grävt. Det ska helst vara lika djupt överallt för då blir det lättare att fördela bärlagergruset. 

Stabilt underlag

Det nya underlaget byggs upp i omgångar. Först tippar vi ut ett cirka 15 cm tjockt lager bärlagergrus (0–32 mm) och packar det ordentligt med en plattvibrator. Paddan är den enda större maskinen som används – och den är nödvändig för annars blir inte underlaget tillräckligt packat och stabilt. Vi ser också till att skapa ett fall bort från huset.

Fördela sättgrus

Ovanpå den noggrant vibrerade ytan fördelar vi cirka 10 cm sättgrus (0–8 mm). Det får hellre vara för mycket än för lite grus för det ska ju jämnas till så att stenarna kommer upp på samma nivå som den stenbeläggning som finns vid sidan av.

1. Bärlagergrus tippas ut på marken där vi har grävt bort matjord. Gruslagret ska vara cirka 15 cm tjockt och vi fördelar det med skyffel och kratta.

2. Underlaget packas ordentligt med en plattvibrator för att bli så fast och stadigt som möjligt. Ju fastare det är, desto mindre risk för sättningar i den färdiga beläggningen. Vi kör flera gånger.

3. Ännu mera grus, men nu fyller vi på sättgrus som inte innehåller några större stenar än cirka 8 mm. Vi tippar ut så mycket att vi kan skapa ett 10 cm tjockt lager. Gruset packas med plattvibrator.

4. Vi markerar färdig nivå, när stenarna har lagts. Den nya terrassen ska ansluta till stenbeläggningen. Med ett märke på käpparna blir det lätt att se hur mycket grus som dras av.

5. Vi gör ett par provläggningar. Det går snabbt och hjälper oss att se hur högt stenarna kommer i förhållande till önskad höjd.

6. Bärlagergruset las med fall och nu kollar vi att också sättgruset har fall. Det gör vi genom att spänna murarsnöre mellan käpparna runt terrassen och mäta ner till underlaget från snörena. Ett fall på 1–2 cm per meter blir bra.

7. Vi lägger lejdare i grusbädden och de används när vi senare jämnar till ytan. Vi gräver ner rören så djupt att ovansidan på dem hamnar en stentjocklek under färdig nivå på beläggningen.

8. Gruset jämnas till med en rätskiva, men det går lika bra med en lång och rak bräda. Vi kollar hela tiden att ovansidan av rätskivan precis får plats under snörena. Då vet vi att grusbädden får rätt nivå.

Stenarna sätts 

Nu kommer vi till den skojigare delen av arbetet – den som syns. Stenarna ska sättas på plats. Vi väljer en enkel lösning med förskjutna fogar, vilket av stensättare kallas halvförband. När fogarna ligger förskjutna får man en starkare beläggning eftersom stenarna låses.

På äkta stensättarvis väljer vi att först sätta alla hela stenar på plats. När det är gjort kapar vi stenar för att fylla ut alla tomrum längs kanterna. Om du vill skapa en stenbeläggning och inte har fasta kanter att avsluta mot, bör du gjuta en kant och sätta kantstenar. Hur detta går till kan du läsa i artiklar på vår webbplats, www.gds.se.

1. Stenarna sätts på plats. Här har vi fasta kanter nästan hela vägen runt genom att beläggningen börjar vid huset. Stenarna sätts förskjutna en halv stenlängd. Arbetet går relativt snabbt.

2. Vi kollar fortlöpande att stenarna hamnar i raka rader genom att lägga en rätskiva längs den yttre raden.

3. Stenarna är inte exakt lika stora och några kanter kan vara ojämna. Det innebär att vi ibland måste trixa lite genom att vända stenarna för att kunna sätta dem.

4. Resten av området planas ut. Vi har med vilje valt att inte plana ut hela underlaget på en gång eftersom vi tvingas gå en hel del fram och tillbaka på det. Nu har arbetet kommit så långt att resten av området planas ut och vibreras.

5. Till sist ska tomrummen längs kanterna fyllas. Det innebär att en hel del stenar ska kapas. Det är lättast med en riktig stenkap, men det går även med en vinkelslip. När alla stenar är på plats fördelas fogsand över beläggningen. 

Fogsanden skyfflas ut och fördelas över beläggningen med en styv borste. Därefter vibreras beläggningen så att fogsanden packas ordentligt. 

Så här kan det också se ut på terrassen:

Sandsten – här har flera storlekar blandats vilket ger ett levande mönster. Prova dig fram till vad som passar bäst och kombinera ev. med kalksten. 

Läs även:

Exklusiv terrass på billigt sätt

Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongpl...

Skiffer – stilrent och med ett enkelt mönster av stora, kvadratiska plattor. Skiffer kapas med våtskärare och specialklinga. 

Marktegel – hårdbrända stenar i ett knivskaprt fiskbensmönster. Eftersom stenarna är rätt små går det åt många till en terrass. De finns även i en röd variant. 

Kalksten – oregelbundna kalkstensplattor i olika storlekar. Du ska helst tycka om att lägga pussel om du väljer denna lösning. Fogarna blir lite grövre än vanliga beläggningar. 

12 maj 2016
 
Annons
Mer om Trädgård

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...

Så håller du rådjuren borta

Trädgård Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter...

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...