Fixa en snygg trädgård på bara en helg.
Fixa en snygg trädgård på bara en helg. Foto: Istockphoto

Vårplantera i helgen

Odla och plantera

På en enda helg kan du skapa en snygg plantering som blommar ända till hösten. Trädgårdsexperten Susanna Rosén delar med sig av sina smartaste metoder. 

Annons

Nu kliar det i fingrarna att plantera växter så att det är blommigt och fint hela säsongen, i alla fall om du bor i södra halvan av landet. I norr får du skjuta fram helgen ett par veckor. Tipsen inför din planteringshelg:

 • Satsa på en större plantering, och inte flera små, för bästa effekt. 
 • Välj platsen så att rabatten syns, till exempel längs gången in till huset eller invid ytterdörr eller uteplats.
 • Tänk gärna rabatten i flera skikt. Plantera en prydnadsbuske för ”stadga” och kanske ett litet toppympat träd (där ympstället sitter precis under kronan) som tak. Ett sådant träd blir inte så stort, eftersom stammen inte växer på höjden. Solljuset silas då genom bladverket ner över de andra växterna.
 • Som prydnadsbuskar, välj nyare, småvuxna buskrosor som blommar hela sommaren och långt in på hösten. Det finns mängder av sorter att välja bland i alla möjliga färger.
 • Första säsongen, innan perennerna har vuxit ihop, kan det vara bra att fylla ut gluggarna med sommarblommor. Fördelen är att de blommar nonstop från att du planterar dem och fram till frosten. Tänk bara på att sommarblommor är känsliga för frost. Anlägg rabatten nu i helgen men vänta med sommarblommorna fram till månadsskiftet maj/juni.
 • Gör en inköpslista innan du åker och handlar. Annars är risken stor att du kommer hem med växter som bara är vackra på våren. De senare växterna brukar stå mer i skymundan och se ut som nakna pinnar.

Planera först — plantera sedan

Vårblomning

 • Lungört: Har ett fint bladverk även efter blomningen.
 • Ormöga: Ljuvliga blå blommor, bladverket är fint länge.
 • Tiarella: Söta ­blomvippor.
 • Trädgårdsnejlikrot: Fina blad också efter blomningen.
 • Vårlökar: Plantera gärna krukodlat första säsongen för snabb blomning.

Sommarblomning

 • Akleja: Sätt gärna några olika så att nya, spännande avkommor dyker upp.
 • Alunrot: Färgstarkt bladverk och fin blomning.
 • Astilbe: Fint bladverk före och efter blomning.
 • Lavendel: Doftar och skapar medelhavskänsla runt uteplatsen.
 • Nävor: Finns mängder, också riktiga ­långblommare som ’Rozanne’.
 • Rosor: Välj lågvuxna sorter med lång blomtid.

Sensommar/höstblomning

 • Astrar: Härlig färgprakt.
 • Kärleksört: Bladen är fina också innan blomningen.
 • Kryddväxter: Välj de du använder mest i matlagningen.
 • Rosor: Välj de som blommar länge och inte blir så stora.

Bladväxter som binder ihop

 • Funka: I skugga.

Schema för att plantera blommor

Lördag:

Morgon:

Förbered platsen genom att lägga ut en trädgårdsslang som markerar rabattens ytterkant. Då ser du lättare formen, också om du går in och tittar ut genom fönstret.

Kolla att du har alla redskap som behövs. ­Annars, lägg till dem på inköpslistan.

Mitt på dagen: 

Åk till en välsorterad trädgårdsbutik och handla de växter som ska planteras: buskar, perenner, lökväxter i kruka och eventuellt ett pyttelitet träd. Köp gärna flera krukor av samma perenn så att de tillsammans bildar större sjok i rabatten. 

Eftermiddag: 

Dags att gräva. Ta först bort grässvålen, om det är gräsmatta där tidigare. Gräv spaddjupt och vänd jorden så att den blir lucker och klumpfri. Var noga att ta bort alla rotogräs. 

Mylla ner ordentligt med torvmull, barkmull och/eller kompostjord i den befintliga jorden för att den ska bli mer näringsrik, få en bättre luftigare struktur men också för att den ska hålla fuktigheten bättre. 

Söndag

Morgon: 

Placera ut krukorna på plats ovanpå jordbädden. Ta ett steg tillbaka och titta på helhetsintrycket. Om något hamnat fel är det lättare att flytta nu innan du har grävt ner dem. 

Annons

När du känner dig nöjd är det dags att plantera. Förbered alla växter genom att vattna dem ordentligt. Låt gärna träd och buskar stå och dra vatten i en hink först för att mätta jorden. 

När du planterar, ta av krukan och luckra upp jordklumpen under-till för att sära lite på rötterna. Gräv sedan en planteringsgrop, placera växten i den, fyll på med omkringliggande jord och tryck till. 

Mitt på dagen: 

När alla växter är på plats är det dags att vattna. Vattna rejält så att jorden blir ordentligt blöt. Fortsätt sedan att vattna regelbundet under hela första säsongen, tills växterna är ordentligt rotade. 

Nu är det dags att göra i ordning krukor med frosttåliga växter.
Då är det något som blommar redan innan säsongen har kommit igång. 

Ett annat tips är att också plantera olika kryddväxter.
De klarar sig också ute nu på våren.

Eftermiddag: 

Gör i ordning en bricka med kaffe och gott till. Duka upp på utemöbeln invid planteringen och njut av resultatet av helgens arbete! 

 

18 maj 2016

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Just nu i trädgården - september -08

September är den första höstmånaden. I landets sydligare delar är det inte lika påtagligt som i norr. Där brukar höstfärgerna vara som mest praktfulla...

0

Lika vackert som gott

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.

0

Trädgårdskalendern maj

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrose...

2

Balla blompinnar

Blompinnar i bambu är bra stöd för växterna, men särskilt spännande är de ju inte. Klä dem med metalltråd så blir de även vackra konstverk!

0

Just nu i trädgården - april

I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

0

Trädgårdskalendern april

Månadens ordspråk: Inne blir ute och varsam du bör vara, med otränad kropp som nu mycket ska klara.

0

Trädgårdskalendern mars

Ordspråk: Det gror, vi hoppas, trädgårdsiver kan nu inte stoppas.

1

Vänner och ovänner i trädgården

I trädgården finns både vänner och ovänner. Därför är det inte det bästa alternativet att bespruta i trädgården då risken är att du blir av med nyttodju...