Annons
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.

Trädgårdskalendern maj

Odla och plantera

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrosekund och på storverken titta.

Annons

"Sköna maj - välkommen!", utbrister vi, inte minst under aprils sista skälvande timmar. Lite till mans har vi dragit i startsnöret för det verkliga trädgårdsjobbet, vilket innebär att smutsiga fingrar, blåmärken och en febril iver nu präglar dagarna för många av oss. 

I Södra Sverige har det gått undan. Många har ställt ut pelargoner, planterat ut de tåligare sommarblommorna (måtte det nu inte bli frost och kalla vindar) och snart kan vi se alla magnolior i full blom. Det är full anläggningstid med stenbeläggningar, jordinköp samt frösådd i landen eller i lådor. Däremot har det blivit för sent att beskära fruktträden.

Du som har balkong har en fördel eftersom du redan kan sätta ut de mer känsliga växterna. Inred balkongen med krukor, bambu, någon klängväxt, en urna med vatten och några stenar. Det här ska vara ditt älskade vardagsrum för några månader framåt.


Dags att plantera! Tomatplantorna sätts i jord.

Mellansverige

I den här delen av Sverige avvaktar vi lite med att sätta potatis och fröer, men bara i ett par veckor. Vi har börjat klippa gräsmattorna, och det är läge att gödsla den med hönsgödsel och eventuellt vertikalskära. Plantor sätts i jord - rosor, rhododendron, perenner - skaparglädjen är enorm och tänk vilka möjligheter varje trädgård har! Nu ska det handlas och planteras. Sommarblommor får vänta lite till, men har du redan satt ut dem är det täckning eller avhärdning som gäller.

Norra Sverige

Här längst upp (närmare bestämt i Luleå) har ännu inte isen försvunnit och på gräsmattorna ligger fortfarande en del snö. Viss krattning kan göras, och krokus och snödroppar blommar. Om ett par veckor kommer många försiktigt att börja härda en del plantor, men vi får vänta med utsättning och viss frösådd till efter järnnätterna. I söderläge känner vi nog lite vårkänslor, och allt eftersom det blir barmark jobbar vi mer i trädgården. "Väntans tider" är ett bra uttryck.

Inne är det desto mer "trädgårds-tänk", och vi driver fram plantor, tomater, krasse, luktärter, och, inte minst, pelargoner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
8 maj 2008

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Just nu i trädgården - september -08

September är den första höstmånaden. I landets sydligare delar är det inte lika påtagligt som i norr. Där brukar höstfärgerna vara som mest praktfulla...

0

Lika vackert som gott

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.

2

Balla blompinnar

Blompinnar i bambu är bra stöd för växterna, men särskilt spännande är de ju inte. Klä dem med metalltråd så blir de även vackra konstverk!

0

Just nu i trädgården - april

I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

0

Trädgårdskalendern april

Månadens ordspråk: Inne blir ute och varsam du bör vara, med otränad kropp som nu mycket ska klara.

0

Trädgårdskalendern mars

Ordspråk: Det gror, vi hoppas, trädgårdsiver kan nu inte stoppas.

1

Vänner och ovänner i trädgården

I trädgården finns både vänner och ovänner. Därför är det inte det bästa alternativet att bespruta i trädgården då risken är att du blir av med nyttodju...

1

Arborist - javisst!

Träden är trädgårdens tak. Tänk både en och två gånger innan du avverkar. En trädgård utan träd är som kärlek utan kyssar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons