Annons
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.

Trädgårdskalendern maj

Odla och plantera

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrosekund och på storverken titta.

Annons

"Sköna maj - välkommen!", utbrister vi, inte minst under aprils sista skälvande timmar. Lite till mans har vi dragit i startsnöret för det verkliga trädgårdsjobbet, vilket innebär att smutsiga fingrar, blåmärken och en febril iver nu präglar dagarna för många av oss. 

I Södra Sverige har det gått undan. Många har ställt ut pelargoner, planterat ut de tåligare sommarblommorna (måtte det nu inte bli frost och kalla vindar) och snart kan vi se alla magnolior i full blom. Det är full anläggningstid med stenbeläggningar, jordinköp samt frösådd i landen eller i lådor. Däremot har det blivit för sent att beskära fruktträden.

Du som har balkong har en fördel eftersom du redan kan sätta ut de mer känsliga växterna. Inred balkongen med krukor, bambu, någon klängväxt, en urna med vatten och några stenar. Det här ska vara ditt älskade vardagsrum för några månader framåt.


Dags att plantera! Tomatplantorna sätts i jord.

Mellansverige

I den här delen av Sverige avvaktar vi lite med att sätta potatis och fröer, men bara i ett par veckor. Vi har börjat klippa gräsmattorna, och det är läge att gödsla den med hönsgödsel och eventuellt vertikalskära. Plantor sätts i jord - rosor, rhododendron, perenner - skaparglädjen är enorm och tänk vilka möjligheter varje trädgård har! Nu ska det handlas och planteras. Sommarblommor får vänta lite till, men har du redan satt ut dem är det täckning eller avhärdning som gäller.

Norra Sverige

Här längst upp (närmare bestämt i Luleå) har ännu inte isen försvunnit och på gräsmattorna ligger fortfarande en del snö. Viss krattning kan göras, och krokus och snödroppar blommar. Om ett par veckor kommer många försiktigt att börja härda en del plantor, men vi får vänta med utsättning och viss frösådd till efter järnnätterna. I söderläge känner vi nog lite vårkänslor, och allt eftersom det blir barmark jobbar vi mer i trädgården. "Väntans tider" är ett bra uttryck.

Inne är det desto mer "trädgårds-tänk", och vi driver fram plantor, tomater, krasse, luktärter, och, inte minst, pelargoner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
8 maj 2008

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons