Annons
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.
Rhododendron blommar för fullt i södra och mellersta Sverige i maj.

Trädgårdskalendern maj

Odla och plantera

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrosekund och på storverken titta.

Annons

"Sköna maj - välkommen!", utbrister vi, inte minst under aprils sista skälvande timmar. Lite till mans har vi dragit i startsnöret för det verkliga trädgårdsjobbet, vilket innebär att smutsiga fingrar, blåmärken och en febril iver nu präglar dagarna för många av oss. 

I Södra Sverige har det gått undan. Många har ställt ut pelargoner, planterat ut de tåligare sommarblommorna (måtte det nu inte bli frost och kalla vindar) och snart kan vi se alla magnolior i full blom. Det är full anläggningstid med stenbeläggningar, jordinköp samt frösådd i landen eller i lådor. Däremot har det blivit för sent att beskära fruktträden.

Du som har balkong har en fördel eftersom du redan kan sätta ut de mer känsliga växterna. Inred balkongen med krukor, bambu, någon klängväxt, en urna med vatten och några stenar. Det här ska vara ditt älskade vardagsrum för några månader framåt.


Dags att plantera! Tomatplantorna sätts i jord.

Mellansverige

I den här delen av Sverige avvaktar vi lite med att sätta potatis och fröer, men bara i ett par veckor. Vi har börjat klippa gräsmattorna, och det är läge att gödsla den med hönsgödsel och eventuellt vertikalskära. Plantor sätts i jord - rosor, rhododendron, perenner - skaparglädjen är enorm och tänk vilka möjligheter varje trädgård har! Nu ska det handlas och planteras. Sommarblommor får vänta lite till, men har du redan satt ut dem är det täckning eller avhärdning som gäller.

Norra Sverige

Här längst upp (närmare bestämt i Luleå) har ännu inte isen försvunnit och på gräsmattorna ligger fortfarande en del snö. Viss krattning kan göras, och krokus och snödroppar blommar. Om ett par veckor kommer många försiktigt att börja härda en del plantor, men vi får vänta med utsättning och viss frösådd till efter järnnätterna. I söderläge känner vi nog lite vårkänslor, och allt eftersom det blir barmark jobbar vi mer i trädgården. "Väntans tider" är ett bra uttryck.

Inne är det desto mer "trädgårds-tänk", och vi driver fram plantor, tomater, krasse, luktärter, och, inte minst, pelargoner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
8 maj 2008

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons