Trädgårdens trendiga trotjänare

Odla och plantera

Trött på ditt gamla förväxta barrväxtparti? Var inte det! Var glad för det istället — och "styla upp" det!

Barrväxterna är tillbaka i trädgårdsmodet, efter att ha levt ett liv i skymundan i många år. På 1970-talet anlades ofta barrväxtpartier vid nybyggda villors entréer. Ett virrvarr av olika granar, tallar, tujor och enar, som när de sedan växt upp gjorde ett dystert intryck som stred mot senare tiders trender med överdådigt prunkade trädgårdar.

Effektfull fond

Nu använder vi barrväxter på ett annat, betydligt mer spännande sätt. Låter dem bilda en effektfull fond mot blommande växter. Blandar och ger med lökväxter, perenner, liljor, rosor och buskar med vackra vårblommor och flammande höstfärger. Resultatet blir så nära som kan komma en drömträdgård, som är levande och tilltalande året om. Barrväxterna har ju en underbar förmåga att sprida stillsam skönhet och ombonad trevnad under den långa kalla årstiden, när snö och rimfrost smyckar dem och de förvandlas till förtrollande figurer. 


På försommaren lyser guldgranen upp hela trädgården med sina gula årsskott.

*
Stora röda hängande kottar
pryder kottegranen på försommaren.

Allt detta gör barrväxterna till något av trädgårdens omistliga trotjänare. Lycklig den som har ett typiskt barrväxtparti från 70-talet! Ett sådant är det roligt och tacksamt att leka med. Sätt igång och "styla" det! Ta bort den gamla risiga bergtallen för att ge plats för sköna blommor. Stamma upp den höga granen så att ljuset silar ned på marken under den. Där blir en idealisk plats för blå- och vitsippor, gullvivor och andra små vårjuveler. Låt en italiensk klematis (Clematic viticella) klänga i sockertoppsgranen som då blir en blommande sevärdhet under flera månader på sensommaren. Sätt in en buske med eldiga höstfärger bland blå barrväxter, och rensa bort mindre tilltalande grannar runt enen, som på så sätt får framträda med sin eleganta form. Ett lysande utropstecken i juletider då den pryds av glittrande ljusslingor.


Om man stammar upp en barrväxt kan den få ett nytt nästan exotiskt utseende. Här har en fågelbogran fått en "skönhetsbehandling".

Leta efter rariteter

Vare sig du förnyar ett gammalt barrväxtparti eller tänker satsa på nyplanteringar så har du ett roligt jobb framför dig. Det finns så många härliga arter och sorter att välja bland. Dvärgar och jättar, krypande och kompakta. Marktäckande, pelarformade och sådana med melankoliskt hängande grenar. Det finns sorter med barr i hela skalan grönt, men också i blå nyanser och guldiga och silvriga toner. Låt till exempel en gulbarrig pelaridegran vara stjärnan i en plantering vid ditt gula eller bruna hus. Sällskapsväxter som blommar under olika säsonger får sedan matcha den i färg. Satsa på ovanligare arter. Visst kan en blågran vara fin på rätt plats men det finns många andra och mer spännande alternativ. Ett sådant är en av mina ögonstenar bland större granar, den orientaliska guldgranen Picea orientalis 'Aurea', som har olika skönhetsperioder under året. På senvåren blommar den i smultronrött så att det ser ut som den har massor med smultron i grentopparna. De åtföljs av smäckra plommonlila kottar. Under lång tid på försommaren lyser de nya barrskotten som guld.


I maj-juni ser det ut att växa
smultron på guldgranen - den blommar så här vackert!

 Guldgranen, som kan bli 15 meter hög, växer långsamt och är därför idealisk för en villaträdgård. Den har ett tätt växtsätt som lockar många fåglar till sig. I min guldgran bor den lilla kungsfågeln, den mysiga ringduvan, och den plingande grönfinken. Barrväxter har den trevliga egenskapen att de gör trädgården fågelvänlig. På vintern skyddar de mot kyla och på våren och sommaren bjuder de på mat (kottefrön och insekter) och boplatser.

Barrväxter är lättodlade och lättskötta. De angrips sällan av allvarliga sjukdomar eller skadeinsekter. De flesta trivs i genomsläpplig, mullrik sandjord, men inte i tung lerjord. Den måste lättas upp. Det är viktigt att de arter man väljer är härdiga i den växtzon där man bor. Kolla det vid inköpet. Chansa inte!


Barrväxter lockar fåglar till trädgåden. Den här lilla björktrastungen har fötts i en blågran och är på väg ut i stora världen!

Satsa på kvalitet

När man väljer barrväxter ska man se på kvaliteten – inte på priset. Varning för barrväxter som reas sent på säsongen! Risken är stor att de inte klarar den analkande vintern. Barrväxter ska planteras under tidig höst så att de hinner etablera sig och lagra vatten innan kylan kommer på allvar. De är investeringsobjekt som ska pryda trädgården året runt i många år. Handla i välskötta plantaffärer. Barrväxter kan tyckas dyra. Men spelar några hundralappar mer egentligen någon roll när man tänker på deras livslängd och den glädje de skänker året runt. Man får lätt ett speciellt förhållande till barrväxter som man egenhändigt planterat och sett växa upp. De blir som gamla trogna vänner som alltid finns där. Och sådana är ju som bekant guld värda!


Det finns dvärgenar som bara blir halvmeterhöga! Ett gulligt utropstecken i stenpartiet.


Ett lärkträd i höstskrud.
Lärk är den enda barrväxt som fäller barren på hösten.

Värdefulla arter för privatträdgårdar:

Coloradogran, Abies concolor: gråblå och silvergrå barr. Zon 4-5.

Koreagran, Abies koreana: blålila kottar, finns med olikfärgade barr. Zon 4.

Kottegran, Picea abies 'Acrocona': lysande röda kottar, gula årsskott. Zon 6.

Fågelbogran, Picea abies 'Nidiformis': Vackert kompakt växtsätt.
Zon 7.

Slöjgran, Picea breweriana: fantastiska hängande grenar. Zon 3.

Guldgran, Picea orientalis 'Aurea': beskrivs i texten. Zon 4.

Blågran, Picea pungens: vackra gråblå barr. Finns i olika former och storlekar. Zon 5-6.  

Idegran, Taxus: flera utsökta sorter. Olika former och storlekar. Zon 3-5.

Cembratall, Pinus cembra: långa gråblå barr. Olika former och storlekar. Zon 5-7.

En, Juniperus: Många spännande arter och sorter i olika färger och former. Zon 1-5.

Japansk lärk, Larix kaempferi: mjuka barr som får halmgul höstfärg. Olika sorter. Zon 4-5.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 september 2006
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.