Annons

Trädgårdens trendiga trotjänare

Odla och plantera

Trött på ditt gamla förväxta barrväxtparti? Var inte det! Var glad för det istället — och "styla upp" det!

Annons

Barrväxterna är tillbaka i trädgårdsmodet, efter att ha levt ett liv i skymundan i många år. På 1970-talet anlades ofta barrväxtpartier vid nybyggda villors entréer. Ett virrvarr av olika granar, tallar, tujor och enar, som när de sedan växt upp gjorde ett dystert intryck som stred mot senare tiders trender med överdådigt prunkade trädgårdar.

Effektfull fond

Nu använder vi barrväxter på ett annat, betydligt mer spännande sätt. Låter dem bilda en effektfull fond mot blommande växter. Blandar och ger med lökväxter, perenner, liljor, rosor och buskar med vackra vårblommor och flammande höstfärger. Resultatet blir så nära som kan komma en drömträdgård, som är levande och tilltalande året om. Barrväxterna har ju en underbar förmåga att sprida stillsam skönhet och ombonad trevnad under den långa kalla årstiden, när snö och rimfrost smyckar dem och de förvandlas till förtrollande figurer. 


På försommaren lyser guldgranen upp hela trädgården med sina gula årsskott.

*
Stora röda hängande kottar
pryder kottegranen på försommaren.

Allt detta gör barrväxterna till något av trädgårdens omistliga trotjänare. Lycklig den som har ett typiskt barrväxtparti från 70-talet! Ett sådant är det roligt och tacksamt att leka med. Sätt igång och "styla" det! Ta bort den gamla risiga bergtallen för att ge plats för sköna blommor. Stamma upp den höga granen så att ljuset silar ned på marken under den. Där blir en idealisk plats för blå- och vitsippor, gullvivor och andra små vårjuveler. Låt en italiensk klematis (Clematic viticella) klänga i sockertoppsgranen som då blir en blommande sevärdhet under flera månader på sensommaren. Sätt in en buske med eldiga höstfärger bland blå barrväxter, och rensa bort mindre tilltalande grannar runt enen, som på så sätt får framträda med sin eleganta form. Ett lysande utropstecken i juletider då den pryds av glittrande ljusslingor.


Om man stammar upp en barrväxt kan den få ett nytt nästan exotiskt utseende. Här har en fågelbogran fått en "skönhetsbehandling".

Leta efter rariteter

Vare sig du förnyar ett gammalt barrväxtparti eller tänker satsa på nyplanteringar så har du ett roligt jobb framför dig. Det finns så många härliga arter och sorter att välja bland. Dvärgar och jättar, krypande och kompakta. Marktäckande, pelarformade och sådana med melankoliskt hängande grenar. Det finns sorter med barr i hela skalan grönt, men också i blå nyanser och guldiga och silvriga toner. Låt till exempel en gulbarrig pelaridegran vara stjärnan i en plantering vid ditt gula eller bruna hus. Sällskapsväxter som blommar under olika säsonger får sedan matcha den i färg. Satsa på ovanligare arter. Visst kan en blågran vara fin på rätt plats men det finns många andra och mer spännande alternativ. Ett sådant är en av mina ögonstenar bland större granar, den orientaliska guldgranen Picea orientalis 'Aurea', som har olika skönhetsperioder under året. På senvåren blommar den i smultronrött så att det ser ut som den har massor med smultron i grentopparna. De åtföljs av smäckra plommonlila kottar. Under lång tid på försommaren lyser de nya barrskotten som guld.


I maj-juni ser det ut att växa
smultron på guldgranen - den blommar så här vackert!

 Guldgranen, som kan bli 15 meter hög, växer långsamt och är därför idealisk för en villaträdgård. Den har ett tätt växtsätt som lockar många fåglar till sig. I min guldgran bor den lilla kungsfågeln, den mysiga ringduvan, och den plingande grönfinken. Barrväxter har den trevliga egenskapen att de gör trädgården fågelvänlig. På vintern skyddar de mot kyla och på våren och sommaren bjuder de på mat (kottefrön och insekter) och boplatser.

Barrväxter är lättodlade och lättskötta. De angrips sällan av allvarliga sjukdomar eller skadeinsekter. De flesta trivs i genomsläpplig, mullrik sandjord, men inte i tung lerjord. Den måste lättas upp. Det är viktigt att de arter man väljer är härdiga i den växtzon där man bor. Kolla det vid inköpet. Chansa inte!

Annons


Barrväxter lockar fåglar till trädgåden. Den här lilla björktrastungen har fötts i en blågran och är på väg ut i stora världen!

Satsa på kvalitet

När man väljer barrväxter ska man se på kvaliteten – inte på priset. Varning för barrväxter som reas sent på säsongen! Risken är stor att de inte klarar den analkande vintern. Barrväxter ska planteras under tidig höst så att de hinner etablera sig och lagra vatten innan kylan kommer på allvar. De är investeringsobjekt som ska pryda trädgården året runt i många år. Handla i välskötta plantaffärer. Barrväxter kan tyckas dyra. Men spelar några hundralappar mer egentligen någon roll när man tänker på deras livslängd och den glädje de skänker året runt. Man får lätt ett speciellt förhållande till barrväxter som man egenhändigt planterat och sett växa upp. De blir som gamla trogna vänner som alltid finns där. Och sådana är ju som bekant guld värda!


Det finns dvärgenar som bara blir halvmeterhöga! Ett gulligt utropstecken i stenpartiet.


Ett lärkträd i höstskrud.
Lärk är den enda barrväxt som fäller barren på hösten.

Värdefulla arter för privatträdgårdar:

Coloradogran, Abies concolor: gråblå och silvergrå barr. Zon 4-5.

Koreagran, Abies koreana: blålila kottar, finns med olikfärgade barr. Zon 4.

Kottegran, Picea abies 'Acrocona': lysande röda kottar, gula årsskott. Zon 6.

Fågelbogran, Picea abies 'Nidiformis': Vackert kompakt växtsätt.
Zon 7.

Slöjgran, Picea breweriana: fantastiska hängande grenar. Zon 3.

Guldgran, Picea orientalis 'Aurea': beskrivs i texten. Zon 4.

Blågran, Picea pungens: vackra gråblå barr. Finns i olika former och storlekar. Zon 5-6.  

Idegran, Taxus: flera utsökta sorter. Olika former och storlekar. Zon 3-5.

Cembratall, Pinus cembra: långa gråblå barr. Olika former och storlekar. Zon 5-7.

En, Juniperus: Många spännande arter och sorter i olika färger och former. Zon 1-5.

Japansk lärk, Larix kaempferi: mjuka barr som får halmgul höstfärg. Olika sorter. Zon 4-5.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 september 2006

1 Kommentarer

2016-03-13
bolak
0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons