Annons
Några exempel på alla tomater som finns på marknaden. Dessa odlades förra sommaren på Rönneholms slottsträdgård av Patrik Börjesson.
Några exempel på alla tomater som finns på marknaden. Dessa odlades förra sommaren på Rönneholms slottsträdgård av Patrik Börjesson.

Tokig i tomater

Odla och plantera

Ingenting smakar så mycket sommar och värmer ett odlarhjärta så gott som årets första, solvarma tomat.

Annons

Rosor älskar tomater. Tomater älskar i sin tur morötter, samt skyddar gärna sparrisen mot sparrisbaggen, som kan dyka upp, även om den inte är så vanlig i Sverige. Vitlök trivs också gott i sällskap med Lycopersicum esculentum, som tomaten heter på latin. Och ingen grönsak är väl så uppskattad hos fritidsodlare som den första mogna solvarma tomatfrukten.


Dekorativt på gården eller på en balkong är tomatodling i kruka. Här tillsammans med persilja, de anses främja varandras växtkraft.

Blandar sig gärna med rosor

Jag brukar plantera tomater mellan mina rosor eftersom de anses kunna skydda mot svartfläcksjuka. Till skillnad från de flesta andra grönsaker kan man odla tomater på samma plats i flera år, förutsatt att man byter jorden och gödslar ordenligt.

Om du inte tycker att tomater passar i rosenrabatten, men ändå vill dra nytta av dem, kan man göra en sprutvätska. Gör ett mos av tomatblad i en mixer, blanda med 1,5-2 liter vatten och 1 msk majsstärkelse. Sila och spruta rosorna. Bevara rester av vätskan i frysen. Enklare kan det inte bli.

Odla direkt i jordsäcken

En av tomatens fördelar är att du kan odla den på många olika sätt. Ett alternativ är att kruk- eller hinkodla. Det är mycket praktiskt, men glöm inte att det är viktigt med dräneringen, borra hål i hinkens botten. Tomater får heller inte torka ut, då kan den drabbas av vissnesjuka eller blomröta. Därför måste tomater i kruka passas extra noga eftersom jorden där torkar fortare.

En annan variant är att odla tomater direkt i jordsäcken, 2 plantor i en dränerad 50-literspåse är lagom. Näringen i säckens jord räcker inte hela växtperioden ut, glöm inte att ge tillskott. Tomater vill ha extra näring var de än står, i säck, på friland eller i växthus. Nässelvatten är utmärkt eller gräsklipp kring tomatfötterna, om man vill vara ekologisk. Vitlök mellan tomaterna kan skydda mot "rött spinn".

Så lyckas du med tomaterna

Om du väljer att dra upp plantan från frö måste du börja i tid. I år är det nog lite för sent att börja nu, det tar cirka 10 veckor. Du bör alltså börja i februari, och då krävs extra belysning , ca 12-14 timmar/dygn för att den lilla växande plantan skall bli kraftig och ge god skörd.

Plantera djupt

Enklast är naturligtvis att köpa färdiga plantor, men var noga med att inte sätta ut dem för tidigt. Jorden måste vara varm, antingen du väljer växthus eller friland. En bra regel är att det skall finnas åtminstone en klase tomatblommor synlig när du planterar. Sätt den djupt i marken, gärna mer än 10 cm. Då kan plantan utveckla nya rötter som tar upp rikligt med näring och vatten.

Behöver extra stöd

Efter några veckor är det dags att knipa bort de små "tjyvarna" som växer ut i grenfästen som sidoskott. Är du rökare måste man noga tvätta fingrarna innan de små skotten tas bort - tomater avskyr cigarettlukt! Så småningom måste plantan bindas upp, såvida det inte är en busktomat.

Om de odlas i växthus, spänner man helt enkelt en grov tråd från sida till sida i taket. Tomaterna får ett extra stöd genom att snurra ett bastband eller annat snöre runt plantan som fästes i taklinan. På friland brukar jag använda grova bambukäppar som jag bankar ned i marken och sedan fäster på flera ställen på tomatplantans stam med bastband.

Mot slutet av säsongen kan man toppa plantan genom att skära med en ren kniv precis ovanför att blad. På så vis skyndar man på mognaden på de redan befintliga klasarna och slipper för många gröna tomater. Om inte alla frukter är röda när nattkylan börjar bli för påträngande, skär jag av kvistar och lägger i en solig fönsterkarm.
Ibland drar jag upp hela plantan, kastar roten på komposten och hänger allt upp och ned i källaren. Snart mognar tomaterna snällt, även om smaken bleknar en del.

Annons

Förvara inte i kylskåp

Vill det sig väl kan man skörda flera kilo tomater på höstkanten, allra godast är de mitt på dagen när solen värmt dem. Förvara aldrig tomater i kylskåp, då tappar de smaken. Tomater är relativt sett lättodlade och dessutom nyttigt, framför allt för män har jag läst i en medicinsk artikel. Skönt att det är något gott som är nyttigt?

Liten tomathistoria

Tomaten kom ursprungligen från Mexico och till vårt land först i början av 1900-talet. Ännu i mitten av förra seklet var tomaten en stor lyx. Jag glömmer aldrig när jag som barn åt middag hos mina föräldrars goda vänner, de hade hela tomater i salladen! Enormt imponerande på den lilla flickan som älskade de röda frukterna.

Snabbfakta för tomatsugna

Plantera plantan djupt så utveckar den bättre rotsystem.

Bind upp tomatplantan - den blir tung.

Plocka bort "tjyvar".

Skaka plantan för att hjälpa till med nödvändig pollinering.

Rök inte medan du jobbar med tomaterna, de gör dem mer mottagliga för virussjukdomar.

Plantera inte tomater intill potatis för att undvika potatisbladmögel.

Rosor älskar tomater, det gör även lök, persilja, gräslök, ringblommor, krasse samt morot.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 april 2003
 
Annons
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons