Annons
Några exempel på alla tomater som finns på marknaden. Dessa odlades förra sommaren på Rönneholms slottsträdgård av Patrik Börjesson.
Några exempel på alla tomater som finns på marknaden. Dessa odlades förra sommaren på Rönneholms slottsträdgård av Patrik Börjesson.

Tokig i tomater

Odla och plantera

Ingenting smakar så mycket sommar och värmer ett odlarhjärta så gott som årets första, solvarma tomat.

Annons

Rosor älskar tomater. Tomater älskar i sin tur morötter, samt skyddar gärna sparrisen mot sparrisbaggen, som kan dyka upp, även om den inte är så vanlig i Sverige. Vitlök trivs också gott i sällskap med Lycopersicum esculentum, som tomaten heter på latin. Och ingen grönsak är väl så uppskattad hos fritidsodlare som den första mogna solvarma tomatfrukten.


Dekorativt på gården eller på en balkong är tomatodling i kruka. Här tillsammans med persilja, de anses främja varandras växtkraft.

Blandar sig gärna med rosor

Jag brukar plantera tomater mellan mina rosor eftersom de anses kunna skydda mot svartfläcksjuka. Till skillnad från de flesta andra grönsaker kan man odla tomater på samma plats i flera år, förutsatt att man byter jorden och gödslar ordenligt.

Om du inte tycker att tomater passar i rosenrabatten, men ändå vill dra nytta av dem, kan man göra en sprutvätska. Gör ett mos av tomatblad i en mixer, blanda med 1,5-2 liter vatten och 1 msk majsstärkelse. Sila och spruta rosorna. Bevara rester av vätskan i frysen. Enklare kan det inte bli.

Odla direkt i jordsäcken

En av tomatens fördelar är att du kan odla den på många olika sätt. Ett alternativ är att kruk- eller hinkodla. Det är mycket praktiskt, men glöm inte att det är viktigt med dräneringen, borra hål i hinkens botten. Tomater får heller inte torka ut, då kan den drabbas av vissnesjuka eller blomröta. Därför måste tomater i kruka passas extra noga eftersom jorden där torkar fortare.

En annan variant är att odla tomater direkt i jordsäcken, 2 plantor i en dränerad 50-literspåse är lagom. Näringen i säckens jord räcker inte hela växtperioden ut, glöm inte att ge tillskott. Tomater vill ha extra näring var de än står, i säck, på friland eller i växthus. Nässelvatten är utmärkt eller gräsklipp kring tomatfötterna, om man vill vara ekologisk. Vitlök mellan tomaterna kan skydda mot "rött spinn".

Så lyckas du med tomaterna

Om du väljer att dra upp plantan från frö måste du börja i tid. I år är det nog lite för sent att börja nu, det tar cirka 10 veckor. Du bör alltså börja i februari, och då krävs extra belysning , ca 12-14 timmar/dygn för att den lilla växande plantan skall bli kraftig och ge god skörd.

Plantera djupt

Enklast är naturligtvis att köpa färdiga plantor, men var noga med att inte sätta ut dem för tidigt. Jorden måste vara varm, antingen du väljer växthus eller friland. En bra regel är att det skall finnas åtminstone en klase tomatblommor synlig när du planterar. Sätt den djupt i marken, gärna mer än 10 cm. Då kan plantan utveckla nya rötter som tar upp rikligt med näring och vatten.

Behöver extra stöd

Efter några veckor är det dags att knipa bort de små "tjyvarna" som växer ut i grenfästen som sidoskott. Är du rökare måste man noga tvätta fingrarna innan de små skotten tas bort - tomater avskyr cigarettlukt! Så småningom måste plantan bindas upp, såvida det inte är en busktomat.

Om de odlas i växthus, spänner man helt enkelt en grov tråd från sida till sida i taket. Tomaterna får ett extra stöd genom att snurra ett bastband eller annat snöre runt plantan som fästes i taklinan. På friland brukar jag använda grova bambukäppar som jag bankar ned i marken och sedan fäster på flera ställen på tomatplantans stam med bastband.

Mot slutet av säsongen kan man toppa plantan genom att skära med en ren kniv precis ovanför att blad. På så vis skyndar man på mognaden på de redan befintliga klasarna och slipper för många gröna tomater. Om inte alla frukter är röda när nattkylan börjar bli för påträngande, skär jag av kvistar och lägger i en solig fönsterkarm.
Ibland drar jag upp hela plantan, kastar roten på komposten och hänger allt upp och ned i källaren. Snart mognar tomaterna snällt, även om smaken bleknar en del.

Annons

Förvara inte i kylskåp

Vill det sig väl kan man skörda flera kilo tomater på höstkanten, allra godast är de mitt på dagen när solen värmt dem. Förvara aldrig tomater i kylskåp, då tappar de smaken. Tomater är relativt sett lättodlade och dessutom nyttigt, framför allt för män har jag läst i en medicinsk artikel. Skönt att det är något gott som är nyttigt?

Liten tomathistoria

Tomaten kom ursprungligen från Mexico och till vårt land först i början av 1900-talet. Ännu i mitten av förra seklet var tomaten en stor lyx. Jag glömmer aldrig när jag som barn åt middag hos mina föräldrars goda vänner, de hade hela tomater i salladen! Enormt imponerande på den lilla flickan som älskade de röda frukterna.

Snabbfakta för tomatsugna

Plantera plantan djupt så utveckar den bättre rotsystem.

Bind upp tomatplantan - den blir tung.

Plocka bort "tjyvar".

Skaka plantan för att hjälpa till med nödvändig pollinering.

Rök inte medan du jobbar med tomaterna, de gör dem mer mottagliga för virussjukdomar.

Plantera inte tomater intill potatis för att undvika potatisbladmögel.

Rosor älskar tomater, det gör även lök, persilja, gräslök, ringblommor, krasse samt morot.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23. april 2003
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Skapa din egen rabatt

Odla och plantera Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få en lika imponerande rabatt som konstnären Karin Larssons. 

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Odla och plantera Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga. 

Så beskär du din klematis

Odla och plantera Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

Så odlar du chili

Odla och plantera Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

Gör vackra tulpan-dekorationer

Odla och plantera VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

Dags att odla potatis

Odla och plantera Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

Börja så inomhus – redan i februari

Odla och plantera Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons