En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras  torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse.
En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse. Foto: Eva S Andersson

Ta vara på skörden

Odla och plantera

Visst är det roligt när bärbuskarna dignar av bär, och köksväxtlandet frodas. Passa på och fyll frys och förråd med resultatet av sommarens odlarmödor.

Att ta vara på bär brukar inte vara något större problem. De som inte försvunnit direkt in i munnen eller gjort fåglarna glada kan plockas och bli till saft eller sylt. Kokböckerna är fyllda med bra recept.

De allra finaste jordgubbarna och hallonen kan plockas för styckfrysning. Lägg dem glest på en bricka och sätt in i frysen. Efter något dygn kan bären försiktigt läggas över i en låda. Det är inte alla förunnat att kunna ta fram egna hallon och dekorera tårtor till vinterns högtider! Bladkryddor, som till exempel timjan, går bra att torka. Bästa tidpunkten för skörd är innan blomningen eller strax efter. Plocka hela plantor, bunta ihop dem och häng dem upp och ner för torkning. Temperaturen får inte vara högre än 40 grader.

När bladen torkat, är det bara att repa av bladen och förvara dem i mörka glasburkar med lock. Man kan måla vanliga glasburkar i en mörk färg. Ställ helst burkarna svalt (cirka 15 grader).

Att göra sin egen vinäger eller vinägrett är ett trevligt sätt att fånga sommarens dofter. Ett enkelt recept på krassevinägrett är att blanda tre delar olja med en del vinäger i en flaska. Lägg sedan ner några matskedar honung, lökbitar och blad samt blommor från slingerkrasse.

Annons


Vare sig du äter grönsakerna färska eller fryser in, mjölksyrar eller torkar - använd alltid bara helt fräscha exemplar.


Styckfrys hallon
och jordgubbar så behåller de sin fräscha form.

Prova att mjölksyra!

Mjölksyrning är en gammal konserveringsmetod som bevarar, till och med förbättrar, näringsvärdet i grönsaker och rotfrukter. För att kunna mjölksyra krävs ett speciellt kärl som finns att köpa bland annat i hälsokostaffärer. Utgå från fräscha, nyskördade grönsaker och rotfrukter. Tvätta och skrubba grönsakerna noga. Rotfrukterna skalas och skäres i rätt så stora bitar. Lök kan skäres i klyftor, liksom tomat.

Blanda alla färdigskurna bitar väl och varva dem sedan med kryddor (kummin, lagerblad, pepparrot till exempel) och blad från hallon- och vinbärsbuskar. Bladen innehåller rikligt med mjölksyrebakterier och hjälper till så att den kemiska processen får en bra start. Lämna ett utrymme längst upp i krukan så att tyngderna får plats. Tillsätt tjugofem gram salt per liter vatten och rör om noga. Till en tio liters kruka är det lämpligt att tillreda fem liter saltlake.

Häll saltvattnet över grönsaksblandningen ända upp till krukans vattenränna. När locket sedan sätts på, fungerar konstruktionen som ett vattenlås, och luftens syre hindras att komma in.

Överskottet av koldioxid kan ta sig ut via vattenlåset med små trevliga kluckanden som följd. Om vattnet avdunstar, och rännan torkar ut, måste man fylla på med nytt saltvatten.

Just nu läser andra: Ätliga blommor

De första två dagarna ska krukan ställas i ett varmt rum, som håller en temperatur mellan 20 och 22 grader. Sedan flyttas den till ett svalare ställe med 18 grader i temperatur.

Efter cirka två veckor är mjölksyrningen klar, och innehållet i krukan kan läggas i rengjorda glasburkar och förvaras i kylen. De bör inte sparas alltför länge, men upp till ett halvår går bra.


Mjölksyrade grönsaker har till och med bättre näringsvärde än färska.


Egen vinäger
smaksatt med trädgårdens kryddor på fin flaska är en trevlig present att ge bort.

Kombinationer att mjölksyra:

- Morötter (rivna eller skurna), lök, vitlök, dill, dragon, lagerblad, pepparrot, eventuellt lite kryddpeppar och kryddnejlika.
2–3 dagar vid 20–22 grader, sedan 10 dagar, 18 grader.

- Rödbetor (grovt rivna), lök, vitlök, kummin, dill, dragon,
lagerblad, pepparrot. Lämna rejält med tomrum längst upp i krukan! 10 dagar vid 18–20 grader, sedan minst fyra veckor vid
0–10 grader.

- Skär-, vax- eller brytbönor (förvällda fem minuter i saltvatten,
15 g salt/liter vatten), kyndel, lök, senapsfrön, eventuellt dill.

- Gurkor, bönor, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).

- Gurkor, blomkål, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).  

Just nu läser andra: Så packar du frukten bäst

Råd i skördetid

Huvudsallat
Skörda helst på morgonen vid torr väderlek. Huvudena ska vara välutvecklade och fasta. Lägg varje sallatshuvud i en plastpåse och förslut. I kylskåp håller den sig fin i några veckor.

Gul lök
Skörda när en fjärdedel av lökblasten lagt sig ned. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vid en sval och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Purjolök
Skördas sent på hösten och ända fram i december. Skär purjon i mindre bitar, förväll dem och frys in.

Vitlök
Skördas i juli eller augusti om löken satts i september året innan. Väntar man för länge faller klyftorna isär. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vitlökarnas blast kan flätas ihop efter skörd och flätorna kan hängas på en vägg för torkning. Vid kylig (+-0 grader) och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Persilja och dill
Bladen kan skördas efterhand som de utvecklas. Klipp och frys in i portionspåsar.

Bönor
Skörda skär-, bryt- vax- och purpurbönor när fröna (bönorna) fyllt sin tilldelade plats i skidan till två tredjedelar. Små brytbönor kallas haricots verts och skördas när baljorna är små och fröna outvecklade. Fortsätt sedan att skörda efter hand så gynnas ny fruktsättning. Bönorna kan hålla sig fräscha en vecka vid en temperatur mellan +5 grader och +7 grader. Större partier kan förvällas och frysas in. Mjölksyrning går bra.

Squash
Skörda när längden uppgår till femton, tjugo centimeter. Squash klarar några veckor i kylen.

Morot
Varva morötter och sand i lådor eller hinkar och förvara dem vid en låg temperatur, +-0 – +1 grader är bäst. Hög luftfuktighet är önskvärt. Mjölksyrning är också ett alternativ.

Rödbetor
Olika sorter skördas vid olika tidpunkter – kontrollera vad det står på fröpåsen. Inlagda rödbetor är en klassiker. De går också att lagra på samma sätt som morötter, men en temperatur mellan +1 och +3 grader är bäst.

Potatis
Tidiga sorter kan skördas då de blommat några dagar, men vänta gärna några veckor. Sena sorter bör man blasthugga på sensommaren innan plantorna vissnat. Skörden bör sedan ske inom en månad. Förvara potatis i mörk och sval källare eller i en gammeldags stuka.

Just nu läser andra: Just nu i trädgården september

Lägg då potatisarna i en konformad hög och täck den med cirka två decimeter halm och på den en till två decimeter jord. Lämna en öppning på två decimeter utan jord vid toppen. Stukan täpps igen helt med jord, när det blir minusgrader.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 augusti 2006

0 Kommentarer

0

Plantera i svåra lägen

Skuggigt, blåsigt eller stenigt? Tappa inte modet – det finns växter som trivs även i knepiga lägen, bara du väljer rätt. Här är trädgårdsmästaren Anna...

0

Rätt jord för grönsaksodling

Egenodlade grönsaker är en trend på frammarsch. Nu har ljuset återvänt tillräckligt mycket för att vi ska kunna odla inomhus. Här är några tips för att...

0

Odla köttätande växter

Köttätande växter är fascinerande att studera med deras särpräglade och grymma fångstmetoder. Odla dem själv för att få en närmare titt! Här är förslag...

1

Vi i Villas äppelguide

Under sensommar och höst dignar äppelträden av frukt. Vissa äpplen är goda att äta direkt från trädet eller för att göra eget mos eller must. Andra...

0

Just nu i trädgården - oktober -08

Hösten övergår snart i vinter, men det beror på var i landet man bor. I norr kan snön redan ha fallit medan nattfrosten ännu inte slagit till i söder.

0

Egenodlade tomater smakar bäst!

Tomater kommer numera i alla färger och former. Men en sak förändras inte - de godaste tomaterna odlar du själv.

0

Just nu i trädgården - april

I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Fruktpotpurri

Har du rätt förutsättningar i trädgården fixar du fruktsalladen med egenodlad frukt!

5

Skadedjur i trädgården

Har du skadedjur i trädgården? De ovälkomna gästerna som kalasar på växterna i trädgården kan vara en plåga. För dig som inte har turen att ha en igelko...

0

Enkelt stöd för hallonen

När vi skulle sätta upp stöd för våra nyplanterade hallon tittade vi först på hur andra burit sig åt. Det var många varianter, men de allra flesta såg...

0

Anlägga trädgård - En doft av Provence

För den som helt har kört fast i sin trädgård, saknar intresse eller tid kan det vara en god idé att anlita en trädgårdsmästare som kan hjälpa till med...

0

Nu kan mina barn odla!

Vi i Villas reporter Elisabet Broomé ville lära sina barn hur mat växer. Och göra något med den gamla sandlådan. Här är hennes råd om hur man kan odla...

1

Så lyckas du med odlingen!

Äkta vara, närodlat, och sommarens första primörer – från egen täppa. Vår trädgårdsexpert Kerstin Engstrand bjuder här på sin kom-igång-skola för ett...

0

Plantera ny häck

När risken för frost är över börjar en ny planteringssäsong för häckar. Välj en häckplanta som passar till just din trädgårds förhållanden.

Vi i Villas policy
Avbryt

Bli en del av Vi i Villa!

Som medlem på viivilla.se är du en del av Vi i Villa - din tipsare i villavardagen.

På viivilla.se kan du få svar på dina frågor, prata med andra kunniga villaägare, göra din röst hörd i Villapanelen, medverka i tävlingar och ta del av Vi i Villas unika erbjudanden och mycket mer. Viivilla.se är en plattform i ständig utveckling för att vara din bästa tipsare i villavardagen.

Är du redan medlem på viivilla.se kan du använda dina gamla inloggningsuppgifter.

Välj vilka erbjudanden och tjänster du vill ta del av. Alla tjänster är gratis och sägas upp när du vill.

Nyhetsbrev

Vi i Villas digitala nyhetsbrev kommer ut ca åtta gånger i månaden. Genom det blir du uppdaterad om vad som händer på siten och får ta del av de senaste villatipsen.

Erbjudanden

Då och då skickar Vi i Villa ut unika erbjudanden till våra medlemmar via mail. Du väljer själv om du vill ta del av erbjudandet eller inte.

Auktioner

Vill du buda på fina saker i Vi i Villas auktioner? När en ny auktionsrunda drar igång skickar vi ut ett mail med information om produkterna du kan buda på. Under en auktionsperiod får du mail en gång per vecka.

Tävlingar

Varje tävling har enskilda villkor för deltagande. Läs mer under sidan tävlingar och för varje tävling.

Villapanelen

Villapanelen är en internetbaserad oberoende och opolitisk panel som speglar villaägares åsikter inom olika områden. Undersökningarna skickas ut omkring fyra gånger per år och du som villapenelist får ta del av unika utlottningar och erbjudanden. Läs mer under sidan Villapanelen.

 

Lagring av uppgifter

All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m m lagras hos Bonnier Publications AB som äger Vi i Villa. Dina uppgifter kommer inte att vidarebefordras eller säljas till tredje part, vilket innebär att spamming (reklamutskick, massutskick via e-post) inte kommer att förekomma.

PuL

Alla uppgifter som vi lagrar behandlas enligt PuL (Personuppgiftslagen).

Övrigt

Viivilla.se följer Bonniers policyregler. För att se dessa besök www.kunddata.bonnier.se