Annons
En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras  torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse.
En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse. Foto: Eva S Andersson

Ta vara på skörden

Odla och plantera

Visst är det roligt när bärbuskarna dignar av bär, och köksväxtlandet frodas. Passa på och fyll frys och förråd med resultatet av sommarens odlarmödor.

Annons

Att ta vara på bär brukar inte vara något större problem. De som inte försvunnit direkt in i munnen eller gjort fåglarna glada kan plockas och bli till saft eller sylt. Kokböckerna är fyllda med bra recept.

De allra finaste jordgubbarna och hallonen kan plockas för styckfrysning. Lägg dem glest på en bricka och sätt in i frysen. Efter något dygn kan bären försiktigt läggas över i en låda. Det är inte alla förunnat att kunna ta fram egna hallon och dekorera tårtor till vinterns högtider! Bladkryddor, som till exempel timjan, går bra att torka. Bästa tidpunkten för skörd är innan blomningen eller strax efter. Plocka hela plantor, bunta ihop dem och häng dem upp och ner för torkning. Temperaturen får inte vara högre än 40 grader.

När bladen torkat, är det bara att repa av bladen och förvara dem i mörka glasburkar med lock. Man kan måla vanliga glasburkar i en mörk färg. Ställ helst burkarna svalt (cirka 15 grader).

Att göra sin egen vinäger eller vinägrett är ett trevligt sätt att fånga sommarens dofter. Ett enkelt recept på krassevinägrett är att blanda tre delar olja med en del vinäger i en flaska. Lägg sedan ner några matskedar honung, lökbitar och blad samt blommor från slingerkrasse.


Vare sig du äter grönsakerna färska eller fryser in, mjölksyrar eller torkar - använd alltid bara helt fräscha exemplar.


Styckfrys hallon
och jordgubbar så behåller de sin fräscha form.

Prova att mjölksyra!

Mjölksyrning är en gammal konserveringsmetod som bevarar, till och med förbättrar, näringsvärdet i grönsaker och rotfrukter. För att kunna mjölksyra krävs ett speciellt kärl som finns att köpa bland annat i hälsokostaffärer. Utgå från fräscha, nyskördade grönsaker och rotfrukter. Tvätta och skrubba grönsakerna noga. Rotfrukterna skalas och skäres i rätt så stora bitar. Lök kan skäres i klyftor, liksom tomat.

Blanda alla färdigskurna bitar väl och varva dem sedan med kryddor (kummin, lagerblad, pepparrot till exempel) och blad från hallon- och vinbärsbuskar. Bladen innehåller rikligt med mjölksyrebakterier och hjälper till så att den kemiska processen får en bra start. Lämna ett utrymme längst upp i krukan så att tyngderna får plats. Tillsätt tjugofem gram salt per liter vatten och rör om noga. Till en tio liters kruka är det lämpligt att tillreda fem liter saltlake.

Häll saltvattnet över grönsaksblandningen ända upp till krukans vattenränna. När locket sedan sätts på, fungerar konstruktionen som ett vattenlås, och luftens syre hindras att komma in.

Överskottet av koldioxid kan ta sig ut via vattenlåset med små trevliga kluckanden som följd. Om vattnet avdunstar, och rännan torkar ut, måste man fylla på med nytt saltvatten.

De första två dagarna ska krukan ställas i ett varmt rum, som håller en temperatur mellan 20 och 22 grader. Sedan flyttas den till ett svalare ställe med 18 grader i temperatur.

Efter cirka två veckor är mjölksyrningen klar, och innehållet i krukan kan läggas i rengjorda glasburkar och förvaras i kylen. De bör inte sparas alltför länge, men upp till ett halvår går bra.

Annons


Mjölksyrade grönsaker har till och med bättre näringsvärde än färska.


Egen vinäger
smaksatt med trädgårdens kryddor på fin flaska är en trevlig present att ge bort.

Kombinationer att mjölksyra:

- Morötter (rivna eller skurna), lök, vitlök, dill, dragon, lagerblad, pepparrot, eventuellt lite kryddpeppar och kryddnejlika.
2–3 dagar vid 20–22 grader, sedan 10 dagar, 18 grader.

- Rödbetor (grovt rivna), lök, vitlök, kummin, dill, dragon,
lagerblad, pepparrot. Lämna rejält med tomrum längst upp i krukan! 10 dagar vid 18–20 grader, sedan minst fyra veckor vid
0–10 grader.

- Skär-, vax- eller brytbönor (förvällda fem minuter i saltvatten,
15 g salt/liter vatten), kyndel, lök, senapsfrön, eventuellt dill.

- Gurkor, bönor, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).

- Gurkor, blomkål, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).  

Råd i skördetid

Huvudsallat
Skörda helst på morgonen vid torr väderlek. Huvudena ska vara välutvecklade och fasta. Lägg varje sallatshuvud i en plastpåse och förslut. I kylskåp håller den sig fin i några veckor.

Gul lök
Skörda när en fjärdedel av lökblasten lagt sig ned. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vid en sval och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Purjolök
Skördas sent på hösten och ända fram i december. Skär purjon i mindre bitar, förväll dem och frys in.

Vitlök
Skördas i juli eller augusti om löken satts i september året innan. Väntar man för länge faller klyftorna isär. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vitlökarnas blast kan flätas ihop efter skörd och flätorna kan hängas på en vägg för torkning. Vid kylig (+-0 grader) och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Persilja och dill
Bladen kan skördas efterhand som de utvecklas. Klipp och frys in i portionspåsar.

Bönor
Skörda skär-, bryt- vax- och purpurbönor när fröna (bönorna) fyllt sin tilldelade plats i skidan till två tredjedelar. Små brytbönor kallas haricots verts och skördas när baljorna är små och fröna outvecklade. Fortsätt sedan att skörda efter hand så gynnas ny fruktsättning. Bönorna kan hålla sig fräscha en vecka vid en temperatur mellan +5 grader och +7 grader. Större partier kan förvällas och frysas in. Mjölksyrning går bra.

Squash
Skörda när längden uppgår till femton, tjugo centimeter. Squash klarar några veckor i kylen.

Morot
Varva morötter och sand i lådor eller hinkar och förvara dem vid en låg temperatur, +-0 – +1 grader är bäst. Hög luftfuktighet är önskvärt. Mjölksyrning är också ett alternativ.

Rödbetor
Olika sorter skördas vid olika tidpunkter – kontrollera vad det står på fröpåsen. Inlagda rödbetor är en klassiker. De går också att lagra på samma sätt som morötter, men en temperatur mellan +1 och +3 grader är bäst.

Potatis
Tidiga sorter kan skördas då de blommat några dagar, men vänta gärna några veckor. Sena sorter bör man blasthugga på sensommaren innan plantorna vissnat. Skörden bör sedan ske inom en månad. Förvara potatis i mörk och sval källare eller i en gammeldags stuka.

Lägg då potatisarna i en konformad hög och täck den med cirka två decimeter halm och på den en till två decimeter jord. Lämna en öppning på två decimeter utan jord vid toppen. Stukan täpps igen helt med jord, när det blir minusgrader.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 augusti 2006
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Rätt jord för grönsaksodling

Odla och plantera Egenodlade grönsaker är en trend på frammarsch. Nu har ljuset återvänt tillräckligt mycket för att vi ska kunna odla inomhus. Här är några tips för att lyckas.

Pynta hösten med prydnadskål

Odla och plantera Förbered för höstrusket redan nu. Prydnadskål som planteras på sensommaren får kraftiga rötter och står sig länge.

Så lyckas du med tomaterna

Odla och plantera Den som en gång satt tänderna i en nyplockad solvarm tomat glömmer aldrig smaken. Och känslan är inte långt borta – de godaste tomaterna odlar du enkelt...

Kickstarta trädgården!

Odla och plantera Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.

Just nu i trädgården - april

Odla och plantera I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

Lisas trädgårdskalender - september

Odla och plantera Höstplantera, ta in krukväxter och förbered trädgården. Solen är smekande mild, det börjar flamma i naturen, och det är rofyllt och roligt att förbereda...

Just nu i trädgården - oktober

Odla och plantera Nu är det höst och träden kläs sakta av. Kvar blir nakna siluetter och på marken samlas löven i drivor.

10 tips för trivsammare trädgård

Odla och plantera Vi i Villas egen trädgårdsmästare, Lisa Winnerlid, ger oss här sina allra bästa tips för hur du får en trädgård att trivas med. Länge.

"Odlarens handbok" - Boktips

Odla och plantera ”Odlarens handbok” av André Strömqvist innehåller det mesta man behöver veta om trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

  1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
  2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
  3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
  4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

  1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
  2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
  3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
  4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

  1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
  2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
  3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta redaktionen@viivilla.se.
  4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
  5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

  1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
  2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
  3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
  4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
  5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
  6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
  7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

  1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
  2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
    1. Du själv har producerat materialet.
    2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
    3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
  3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
  4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
  5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
  6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

  1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
  2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

  1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
  2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

  1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons