En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras  torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse.
En härlig skörd av lök i olika former. Lök håller sig bäst om den förvaras torrt, till exempel i kylskåp, aldrig i plastpåse. Foto: Eva S Andersson

Ta vara på skörden

Odla och plantera

Visst är det roligt när bärbuskarna dignar av bär, och köksväxtlandet frodas. Passa på och fyll frys och förråd med resultatet av sommarens odlarmödor.

Att ta vara på bär brukar inte vara något större problem. De som inte försvunnit direkt in i munnen eller gjort fåglarna glada kan plockas och bli till saft eller sylt. Kokböckerna är fyllda med bra recept.

De allra finaste jordgubbarna och hallonen kan plockas för styckfrysning. Lägg dem glest på en bricka och sätt in i frysen. Efter något dygn kan bären försiktigt läggas över i en låda. Det är inte alla förunnat att kunna ta fram egna hallon och dekorera tårtor till vinterns högtider! Bladkryddor, som till exempel timjan, går bra att torka. Bästa tidpunkten för skörd är innan blomningen eller strax efter. Plocka hela plantor, bunta ihop dem och häng dem upp och ner för torkning. Temperaturen får inte vara högre än 40 grader.

När bladen torkat, är det bara att repa av bladen och förvara dem i mörka glasburkar med lock. Man kan måla vanliga glasburkar i en mörk färg. Ställ helst burkarna svalt (cirka 15 grader).

Att göra sin egen vinäger eller vinägrett är ett trevligt sätt att fånga sommarens dofter. Ett enkelt recept på krassevinägrett är att blanda tre delar olja med en del vinäger i en flaska. Lägg sedan ner några matskedar honung, lökbitar och blad samt blommor från slingerkrasse.

Annons


Vare sig du äter grönsakerna färska eller fryser in, mjölksyrar eller torkar - använd alltid bara helt fräscha exemplar.


Styckfrys hallon
och jordgubbar så behåller de sin fräscha form.

Prova att mjölksyra!

Mjölksyrning är en gammal konserveringsmetod som bevarar, till och med förbättrar, näringsvärdet i grönsaker och rotfrukter. För att kunna mjölksyra krävs ett speciellt kärl som finns att köpa bland annat i hälsokostaffärer. Utgå från fräscha, nyskördade grönsaker och rotfrukter. Tvätta och skrubba grönsakerna noga. Rotfrukterna skalas och skäres i rätt så stora bitar. Lök kan skäres i klyftor, liksom tomat.

Blanda alla färdigskurna bitar väl och varva dem sedan med kryddor (kummin, lagerblad, pepparrot till exempel) och blad från hallon- och vinbärsbuskar. Bladen innehåller rikligt med mjölksyrebakterier och hjälper till så att den kemiska processen får en bra start. Lämna ett utrymme längst upp i krukan så att tyngderna får plats. Tillsätt tjugofem gram salt per liter vatten och rör om noga. Till en tio liters kruka är det lämpligt att tillreda fem liter saltlake.

Häll saltvattnet över grönsaksblandningen ända upp till krukans vattenränna. När locket sedan sätts på, fungerar konstruktionen som ett vattenlås, och luftens syre hindras att komma in.

Överskottet av koldioxid kan ta sig ut via vattenlåset med små trevliga kluckanden som följd. Om vattnet avdunstar, och rännan torkar ut, måste man fylla på med nytt saltvatten.

Just nu läser andra: Så lyckas du med odlingen!

De första två dagarna ska krukan ställas i ett varmt rum, som håller en temperatur mellan 20 och 22 grader. Sedan flyttas den till ett svalare ställe med 18 grader i temperatur.

Efter cirka två veckor är mjölksyrningen klar, och innehållet i krukan kan läggas i rengjorda glasburkar och förvaras i kylen. De bör inte sparas alltför länge, men upp till ett halvår går bra.


Mjölksyrade grönsaker har till och med bättre näringsvärde än färska.


Egen vinäger
smaksatt med trädgårdens kryddor på fin flaska är en trevlig present att ge bort.

Kombinationer att mjölksyra:

- Morötter (rivna eller skurna), lök, vitlök, dill, dragon, lagerblad, pepparrot, eventuellt lite kryddpeppar och kryddnejlika.
2–3 dagar vid 20–22 grader, sedan 10 dagar, 18 grader.

- Rödbetor (grovt rivna), lök, vitlök, kummin, dill, dragon,
lagerblad, pepparrot. Lämna rejält med tomrum längst upp i krukan! 10 dagar vid 18–20 grader, sedan minst fyra veckor vid
0–10 grader.

- Skär-, vax- eller brytbönor (förvällda fem minuter i saltvatten,
15 g salt/liter vatten), kyndel, lök, senapsfrön, eventuellt dill.

- Gurkor, bönor, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).

- Gurkor, blomkål, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).  

Just nu läser andra: Skördetid

Råd i skördetid

Huvudsallat
Skörda helst på morgonen vid torr väderlek. Huvudena ska vara välutvecklade och fasta. Lägg varje sallatshuvud i en plastpåse och förslut. I kylskåp håller den sig fin i några veckor.

Gul lök
Skörda när en fjärdedel av lökblasten lagt sig ned. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vid en sval och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Purjolök
Skördas sent på hösten och ända fram i december. Skär purjon i mindre bitar, förväll dem och frys in.

Vitlök
Skördas i juli eller augusti om löken satts i september året innan. Väntar man för länge faller klyftorna isär. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vitlökarnas blast kan flätas ihop efter skörd och flätorna kan hängas på en vägg för torkning. Vid kylig (+-0 grader) och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Persilja och dill
Bladen kan skördas efterhand som de utvecklas. Klipp och frys in i portionspåsar.

Bönor
Skörda skär-, bryt- vax- och purpurbönor när fröna (bönorna) fyllt sin tilldelade plats i skidan till två tredjedelar. Små brytbönor kallas haricots verts och skördas när baljorna är små och fröna outvecklade. Fortsätt sedan att skörda efter hand så gynnas ny fruktsättning. Bönorna kan hålla sig fräscha en vecka vid en temperatur mellan +5 grader och +7 grader. Större partier kan förvällas och frysas in. Mjölksyrning går bra.

Squash
Skörda när längden uppgår till femton, tjugo centimeter. Squash klarar några veckor i kylen.

Morot
Varva morötter och sand i lådor eller hinkar och förvara dem vid en låg temperatur, +-0 – +1 grader är bäst. Hög luftfuktighet är önskvärt. Mjölksyrning är också ett alternativ.

Rödbetor
Olika sorter skördas vid olika tidpunkter – kontrollera vad det står på fröpåsen. Inlagda rödbetor är en klassiker. De går också att lagra på samma sätt som morötter, men en temperatur mellan +1 och +3 grader är bäst.

Potatis
Tidiga sorter kan skördas då de blommat några dagar, men vänta gärna några veckor. Sena sorter bör man blasthugga på sensommaren innan plantorna vissnat. Skörden bör sedan ske inom en månad. Förvara potatis i mörk och sval källare eller i en gammeldags stuka.

Just nu läser andra: Så packar du frukten bäst

Lägg då potatisarna i en konformad hög och täck den med cirka två decimeter halm och på den en till två decimeter jord. Lämna en öppning på två decimeter utan jord vid toppen. Stukan täpps igen helt med jord, när det blir minusgrader.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 augusti 2006

0 Kommentarer

0

Tid för längtan och vårdrömmar - Just nu i trädgården

Februari brukar vara årets kärvaste månad men nu för tiden är det svårt att förutsäga vädret. Men man kan enkelt göra vår inomhus med blommande vårlökar...

0

Trädgårdskalendern oktober

Månadens ordspråk: Tillåtet att pusta och känna sig trött. Tillåtet att minnas alla växter man skött. Tillåtet att längta efter middag med älg. Snart...

0

Just nu i trädgården - september -08

September är den första höstmånaden. I landets sydligare delar är det inte lika påtagligt som i norr. Där brukar höstfärgerna vara som mest praktfulla...

0

Just nu i trädgården, nr 9/07

Passa på att ta minnesbilder av rabatterna innan allt fryser ner. De är bra att ha till våren om man ska komplettera med nya perenner i rabatterna. Det...

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

2

Lisas trädgårdskalender - september

Höstplantera, ta in krukväxter och förbered trädgården. Solen är smekande mild, det börjar flamma i naturen, och det är rofyllt och roligt att förbereda...

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Djärva idéer från England

I utställningsträdgårdarna på den årliga trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London kan man hitta de mest fantasifulla idéer.

0

Plantera fint!

Hälsa våren med nya krukor som sätter färg på hemmet.

1

Lisas trädgårdskalender oktober

Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

1

Lisas trädgårdskalender maj

Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Att göra i april-maj (om du vill...)

Plantera växter, så grönsaker och rensa ogräs är bra att börja med under april och maj.

0

Krönika: Pappas planta

Min pappa lever vidare i vinrankan jag fick av honom innan han dog. Men det var tur att den var lika seg och envis som han!

0

Kickstarta trädgården!

Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.