Annons

Smakfulla skönheter

Odla och plantera

Grönsaker kan vara lika läckra för ögat som för gommen. Sudda därför ut gränserna mellan rabatten och grönsakslandet, så får du dubbel njutning.

Annons

Det är ingen som har sagt att vissa växter måste odlas i trädgårdslandet bara för att de är grönsaker. Ta och titta lite närmare på dem.
Många grönsaker är vackra i både färg och form, framför allt olika kålväxter och mangold, som har mustigt färgstarka blad och nästan skulpturala blad. Därför kan du mycket väl använda dem som färgklickar i perennrabatten, precis som man odlar ettåriga växter, och inte bara till spis. Andra växter från trädgårdslandet är riktiga praktpjäser som behöver utrymme. Har du inte plats i landet är de precis lika vackra, om inte ännu vackrare, som solitärer eller som bakgrundsplantering i en perennrabatt. Där kan de få chansen att breda ut sig och verkligen komma till sin rätt.

Återanvänd fröplantor

När det är dags att rensa trädgårdslandet efter vårsådden och gallra bland plantorna så de inte står för tätt, brukar det bli många små fröplantor över. Återanvänd dessa och plantera om dem i rabatterna. Utmärkta att sätta i gluggar i perennrabatten eller i urnan är t ex mangold eller olika kålväxter, men också sallat. Inte nog med att de är en prydnad under sommaren, till hösten skördar du dem precis som grönsakerna i trädgårdslandet.

10 goda grönsaker du kan odla även för deras skönhets skull


Kronärtskocka och kardon. Tistelväxten kronärtskocka har odlats i Sverige ända sedan 1700-talet. Den blir ca 1,5 m hög och minst lika omfångsrik. Plantan är vackert silvergrå. Man kan också prova släktingen kardon, som har något mindre skockor. Förutom att den är läcker nykokt med smör så är den en utmärkt solitär, en perenn som är så vacker i sig själv att den knappast behöver något sällskap.

Frösådd och odling: Båda sorterna förkultiveras helst redan i januari. Plantor, oftast sorten 'Herrgårds'. brukar dock finnas att köpa under våren. Plantera ut när risken för frost är över. Första året brukar man få 3 - 6 skockor. Kan plantan övervintra (zon 1) ger den en betydligt rikare skörd kommande år.


Svartkål eller palmkål. En magnifik italiensk kålsort som har fått en renässans. De långa, palmlika bladen har en så mörkt grön metallisk färg, att de ser nästan blåsvarta ut. Ytan är alldeles bucklig, ungefär som hos savojkålen. En känd sort är 'Nero de Toscana'. Höjden på plantan är ca 80 cm. Bladen används ungefär som mangold. Man kan börja skörda när plantan har fått ca 8 - 10 blad. Börja med de yttersta bladen, men ta inte för många. Då går skönheten förlorad.

Frösådd och odling: Den är precis lika lättodlad som grönkål och kan frösås på friland på våren. För en tidigare start är det bäst att förkultivera inomhus och sedan plantera ut när risken för nattfrost är över.


Savojkål
. En krusbladig form av vitkål som bildar eleganta huvuden, distinkta inslag i rabatten. Savojkålen påminner mycket om vitkål, men bladen är buckliga. I mitten är huvudet gulaktigt och ganska löst. Smaken är mild. Tidiga sorter skördas när huvudena är färdiga. Om man nu har hjärta att göra det. De är vackra och effektfulla och ser nästan ut som stora knutna blomknoppar.

Frösådd och odling: Savojkål sägs vara mer lättodlad än vitkå,l som är ganska näringskrävande. Förkultiveras inomhus på våren, ca 4 - 6 veckor innan utplantering. Sätt ut plantorna med 30 - 40 cm mellanrum när risken för nattfrost är över.


Grönkål
. Grönkålen är här i Norden en av de äldsta köksväxterna. Den blir som praktfullast på hösten och vintern, när andra grönsaker har skördats. Kvar står grönkålen i snö och rusk likt juveler i trädgårdslandet. Särskilt praktfulla är de röda grönkålssorterna med violetta, mer eller mindre krusiga blad som till exempel 'Red Russian' ,'Red Bor' och 'Finsk röd' . Plantorna blir 50-60 cm höga. Plantera den gärna tillsammans med perenner som har purpurfärgade blommor. Det lyfter fram det violetta i kålbladen.

Frösådd och odling: Precis som andra kålväxter är de mycket lättodlade. Sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd eller förkultiveras i kruka och planteras ut. Skörda efterhand under höst och vinter. Den smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Spara gärna lite till julbordet, men täck så att rådjuren inte hinner före.


Garnerings- eller prydnadskål. En växt som faktiskt räknas till grönkålen. Plantorna blir ca 20 - 30 cm höga och bildar distinkta huvuden med härliga kulörer i vitt, rosa och olika purpurtoner på bladen. Säljs som prydnadsväxt i kruka på hösten det har gått så långt att vi glömt bort att den är ätlig också. Den kan stå ute hela vintern, bara man skyddar mot rådjur. Annars blir det bara "pinnar" kvar.

Frösådd och odling: Kan sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd. Vill man få snabbare start förkultiveras den i kruka och planteras ut. Räkna med att så inne ca 4 - 6 veckor innan utplanteringen. Ett lämpligt avstånd mellan plantorna är ca 50 cm. Trivs bäst på mullrik lerjord.


Mangold
. Mangold härstammar från strandbetan, som växer vild längs stränderna runt Medelhavet. Det är den som också har givit upphov till rödbetan, mangoldens "kusin". Det är en problemfri och lättodlad växt, som sällan angrips av skadedjur. Det finns mangold med silvervita stjälkar och med röda stjälkar. Soreten 'Bright Lights' har stjälkar i en mängd olika färger, från vitt och gult över till aprikos, rosa och rött. Plantan blir ca 50 cm hög. Används som spenat, men är läcker att bara koka och äta med en klick smör på. Stjälkarna är särskilt delikata och kallas ibland för fattigmanssparris.

Frösådd och odling: Sås på friland, i maj när jorden blivit någorlunda uppvärmd. Så gärna glest, så blir det mindre att gallra. För att bladen ska bli stora och fina bör jorden dock vara ganska kväverik. Lägg gräsklipp runt plantorna - det kan göra susen. I skyddade lägen kan den övervintra.


Pak choi. En asiatisk grönsak som för tankarna till mangold. Bladen är stora och kraftiga med grova stjälkar. Till växtsättet är den vackert formad, som en vas. Plantan blir 10 till 50 cm hög. För oss är den lite av en nykomling, men den har odlats i Kina sedan 400-talet.
De silvervita stjälkarna är en prydnad i sig, men dessutom är den en läckerhet att äta. Skörda hela plantan eller skär loss enstaka blad strax över markytan. Då kommer nya blad allteftersom.

Frösådd och odling: Sås på friland. Bästa tiden är på sensommaren eller hösten, och du kan njuta av den långt in på höstkanten. Sår man på försommaren går plantan för snabbt i blom. Trivs bäst i en porös och fuktighetshållande jord på en solig till halvskuggig plats.

Annons

Röd målla. Trädgårdsmållan är en gammal kulturväxt, som inte odlas så mycket nu för tiden. Det är en ståtlig målla, fast mer högrest än omfångsrik. Den kan bli upp till 2 meter hög. Den mustiga blodröda bladfärgen ger en vacker färgklick både i rabatten och salladen. Skördas sommaren igenom allt efter det kommer nya blad. Plocka också och blanda i sommarbuketten. På sensommaren blommar den med täta blomklasar som vippor högst upp på plantan. Mållan är enkönad, med hon- och hanblommor på skilda plantor.

Frösådd och odling: Mycket lättodlad. Sås på friland på våren. Det är en ettårig växt, som frösår sig mer än gärna, precis som mållor har en benägenhet att göra. Ta därför bort de flesta blomvipporna för att hålla den på plats. Då har du den kvar år från år, men kanske inte alltid på samma ställe.


Plocksallat. Dagens sallatssorter härstammar från den vilda taggsallaten, som kommer från Medelhavsområdet. De började dyka upp redan på 1300-talet och idag finns mängder av sorter med olika färg och form på bladen. Sallat är inte bara något för middagsbordet, den passar också som prydnad i rabatten och i krukor och urnor.

Frösådd och odling: Sås på friland när jorden är tillräckligt varm på våren och sedan i omgångar, för att fräsch sallat alltid ska finnas till hands. En av de mest lättodlade sallatstyperna, just för att man bara odlar den för att skörda bladen och inte låter den växa till huvuden. Gallrar man bildar den fina rosetter. Anspråkslös, ställer inga större krav på jorden, men fördrar en lucker och mullrik sådan.


Ätliga blommor. Om man vänder på det hela så finns det även vackra ettåriga prydnadsblommor, som är minst lika smakliga för gommen. Både ringblommor och krasse är goda att blanda i salladen eller bara lägga som dekoration på maten. Ringblomman har lätt kryddig smak och är effektfull att använda som färgklick på maträtter eller i salladen. De går också att torka om du vill spara lite färg till vintern.

Frösådd och odling: Så fröna på friland när jorden har rett sig på våren. Bägge är mycket lättodlade ettåriga växter som sällan trilskas. Skörda gärna fröna när plantorna blommat över och bildat fröställningar. På så sätt har du frön från år till år.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 april 2003

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons