Skördetid

I september är det dags att skörda allt från rödbetor, bönor och squash till äpplen, päron och björnbär. Här får du tips på hur du bäst tar tillvara trädgårdens gåvor.


Nu är det dags att njuta av alla grönsaker som trädgården ger. Att få lön för hela årets odlarmöda. Och det är minst lika trevligt att ta hand om skörden och fylla skafferi coh frys.

I den stora skördemånaden september är det mycket att ta om hand för den odlingsintresserade. Frukt och bär, köksträdgårdens rotfrukter, bönor, lök, pumpor och kål – allt är färdigt för att njutas. Ibland kan det kännas jobbigt att ta hand om stora mängder frukt och bär, låt då inte snålheten bedra visheten. Ge bort till grannar och vänner, vill inte de ha så brukar till exempel dagis och skolor bli mycket glada och tacksamma. Kanske kan de till och med komma och plocka?

Skölj helst

Även om du odlar ekologiskt utan bekämpningsmedel är det bra att skölja frukt och grönsaker ordentligt innan du tillreder eller fryser in dem. Grönsaker kan innehålla både skadedjur och jordbakterier som inte är så bra för hälsan. Nedfall från bilar, flygplan och andra luftföroreningar är också ovälkomna. Mjuka bär, som t ex hallon, är förstås svåra att sköja utan att de blir mosiga. Lyckas du då istället pricka in skörden när det precis torkat upp efter ett renande regn, är det förstås optimalt. Men det är inte farligt att hoppa över sköljningen så länge de inte ser smutsiga ut.

Det blir vackert och det blir gott att sylta, safta och lägga in.

Håller i frysen ett år

Smidigaste sättet att bevara skörden är att frysa in den. En del av C-vitaminhalten i frukt, bär och grönsaker försvinner under skörd och hantering, men ju mognare de är när du plockar och ju snabbare du fryser in, desto bättre. Grönsaker som går bra att frysa är till exempel morötter, bönor, majs, ärtor, kål och mangold. Skär dem i bitar och ge dem ett snabbt uppkok, (förväll/blanchera) i ett par minuter, så behåller de näring, färg och smak bäst. Kyl snabbt efter förvällningen, gärna i isvatten, och frys in direkt när de svalnat.

Frukt och bär bör torrsockas av samma anledning. Skala äpplen och päron och skär dem i bitar innan du sockrar. Räkna med ca 1-2 dl socker per liter bär eller frukt. Alla bär ser fräschast ut om du styckfryser dem så långt möjligt. Styckfrysning behövs förstås inte om du bara tänkt göra sylt eller saft av dem senare.

Kryddväxter torkar många av tradition, men de flesta går även bra att frysa. Ungefär ett år behåller frukt och grönt fin smak och färg, så glöm inte bort dem i frysen. Och som sagt, hinner eller orkar du inte ta tillvara det du samlat på dig – ge bort!

Förvara mörkt och svalt

Hård frukt, som äpplen och päron, beroende på sort, går ofta bra att spara utan att behandla. Men tänk på att bara ta fräscha exemplar, plocka dem med ”silkeshandskar” och lägg ned dem försiktigt, ett i taget, i luftiga kartonger eller lådor. Är du extra noggrann packar du in varje frukt i lite papper, eller lägger dem separerade från varandra i skålade frukttråg. Men det brukar gå bra att förvara dem tillsammans om du tittar till dem då och då och tar bort eventuella mögliga äpplen direkt.

Äpplen och päron, precis som potatis, morötter och andra rotfrukter som också har lång hållbarhet trivs bäst där det är mörkt och svalt. Temperaturen bör ligga på, cirka 2-4 plusgrader och luftfuktigheten runt 95 procent.

Gör dig av med fallfrukten

Om du låter gammal fallfrukt ligga kvar och ruttna under träden är det lätt att den drabbas av sjukdomar. Dessa kan sedan sprida sig till träd och buskar. Släng fallfrukten – eller ännu hellre -skär upp den i bitar medan den ännu är fräsch och bjud fåglarna på fest.

Rödbetsmums

Koka rödbetorna mjuka. Blanda samman 1/3 gräddfil och 2/3 pepparrotsost till en krämig sås. Smaksätt eventuellt med extra pepparrot.. Ringla såsen (häll den i en plastpåse och skär ett litet hål i ett hörn) över de varma rödbetorna och njut direkt.

Äppelchips

Ett bra alternativ till vanliga chips – utan akrylamid. Skölj äpplena och skär dem i tunna skivor, cirka en millimeter. Sprid ut dem på bakplåtspapper på en ugnsplåt och sikta över rikligt med florsocker. Torka dem i ugn, 100 grader cirka fyra timmar. Du kan sätta in två plåtar samtidigt och bara skifta plats på dem efter halva tiden. Förvara torrt (om det nu skulle bli något över?)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar