Annons

Skördetid i trädgården

Odla och plantera

Ett av odlandets stora nöjen är att få skörda det man sått och planterat.

Annons

Att få frossa i hemodlade, nyttiga godsaker vid middagsbordet under ljumma augustikvällar är en riktig höjdare. Direkt från landet till tillagning och ut på middagsbordet blir ingen finsmakare besviken. Bättre råvaror än dem från det egna landet går inte att få. Obesprutade och med möjlighet att skörda vid rätt tid, när de är som allra läckrast.


Potatisen har sin givna plats i köksträdgården. Nyplockad färskpotatis är en verklig läckerhet.


Den goda grytan med rotsaker kräver inte många råvaror och är lätt att tillaga.

Rotsaker i ugn

15-20 små potatisar i klyftor
4-5 morötter i mindre bitar än potatisen
1-2 gula eller röda lökar i tunna klyftor
1-2 klyftor pressad vitlök Salt, svartpeppar och timjan
Olivolja eller annan matolja

Lägg potatisklyftorna, morotsbitarna och den klyftade löken i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och timjan. Pressa vitlöken, ringla över lite olivolja och blanda alltsammans. Ugn 225° i cirka 40 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Gott till grillat eller bara som det är.

Ljummen potatissallad med rädisor

15-20 små potatisar
En knippe rädisor
1-2 vitlöksklyftor
En knippe dill
Salt, svartpeppar och olivolja eller annan matolja

Nyskördad färskpotatis, rädisor, lite vitlök och dill är allt som behövs till potatissalladen.

Annons

Skala potatisen om det inte är färskpotatis och koka den mjuk. Skär den i skivor när den kallnat något. Skiva rädisorna och hacka dillen. Varva potatis, rädisor och dill. Krydda mellan varven. Pressa vitlöken och häll över lite olivolja. Gott till kött.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 juli 2007

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons