Sandlådan blev stiligt potatisland

När barnen vuxit ur sandlådan fungerade den perfekt som potatisland. Med klinker runt kanten blev det dessutom ett smycke i trädgården.


Är man ingen storodlare av potatis utan bara tycker att det är kul att sätta några knölar för exempelvis midsommarpotatis, är en gammal sandlåda utmärkt som odlingsplats. Potatis trivs nämligen bäst i sandblandad jord och en normalstor villasandlåda rymmer ungefär 12 potatisstånd. Dessutom kan det vara kul för barnen att ta ett kliv från sandkakebagare till potatisodlare, låt dem gärna hjälpa till och sköta och skörda potatisen.

Eftersom den här sandlådan var ganska sliten och ful i träet ville vi snygga upp den lite genom att sätta en kant med klinkerplattor runt om. Det är viktigt att du väljer klinkers, inte kakel, eftersom kakel oftast inte är frosttåligt. Plattorna bör heller inte vara bredaren än kanten på sandlådan, för hållbarhetens skull. Någon centimeters överhäng är ingen fara, men helst ska det vara samma bredd. Här har vi använt plattor som är 10×10 centimeter.

Gör så här:

1. Börja med att rengöra träet ordentligt. Slå i eller ta bort lösa spikar och slipa ned eventuella ojämnheter eller flisor. Låt träet torka ordentligt.

2. Lägg ut klinkerplattorna på det sätt du tänkt dig och kontrollera att det fungerar. Kapa eventuellt plattor om det behövs, men bäst är att försöka lägga dem hela. Kanske kan du lägga omlott i hörnen eller kombinera på ett annat sätt?

3. För att få klinkerplattorna att fästa på träet måste du använda organiskt bunden fästmassa för utomhusbruk, till exempel LIP Flexicol. Använder du cementbunden fästmassa, som används till exempel för kakelsättning inomhus, följer den inte med i träets rörelse och plattorna lossnar.

4. Bred ut fästmassan med en bredtandad spackel, tag en sida i taget, fästmassan torkar ganska fort. Har du ingen tandad spackel kan du använda till exempel en liten barnkratta istället, huvudsaken är att fästmassan blir randad och inte slät, så att plattorna får ordentligt fäste.

5. Lägg ut plattorna ovanpå fästmassan och tryck fast dem med en liten gnuggande rörelse, så att de fastnar ordentligt i fästmassan.

6. Dagen efter är det dags att foga. (Men inte om det regnar!) Använd fog för utomhusbruk och blanda enligt tillverkarens anvisningar. Arbeta ned fästmassan med en slät spackel eller skrapa i springorna mellan plattorna. Stryk flödigt över hela plattorna och torka av den fästmassa som hamnar på plattorna.

7. Låt fogen torka till dagen efter. Torka bort fogmassa som fastnat på plattorna med fuktig trasa, torka flera gånger och skölj trasan  ofta i rent vatten. Efterpolera med en torr trasa.

Några tips för att lyckas med potatisen.

Det är lämpligt att sätta potatis i början av maj, + eller – några veckor om du bor långt söder- eller norrut. Vänta tills risken för nattfrost är över och jorden håller en temperatur på minst 10 grader. Förgro gärna knölarna på fönsterblecken några veckor innan så blir de starkare och växer snabbare.

Börja med att blanda i en säck mull i sanden och gräv igenom sandlådan ordentligt så att jorden blir lucker och fin.

Sätt knölarna med cirka 30 centimeters avstånd och cirka en halvmeter mellan raderna om du sätter i rader. Lägg knölarna med groddarna uppåt och täck med ett 5-10 centimeter lager lucker jord.

När blasten kommit upp ungefär en decimeter är det dags att kupa plantorna. Skjut upp jord runt om plantan så högt du kan. Jorden skyddar mot solljus som annars kan göra potatisarna gröna och oätliga.

Vattna om det behövs och gödsla gärna med välbrunnen kogödsel eller NPK.

Skörda potatisen när den blommar. Använd helst en grep så att du inte skadar knölarna.

Potatis bör inte odlas på samma plats mer än tre år i följd för att undvika sjukdomar.

Några bra tidiga sorter: Silla, Early Puritan och Premier.

Några bra medeltidiga sorter: Sava, Eloge och Vit drottning (Evergood)

Några bra sena sorter: King Edward, Blå Congo och Asperges (sparrispotatis)

Lycka är nyskördad, egenhändigt odlad potatis.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar