Annons
Den stora zucchiniplantan är denna trädgårds blickfång. Framför den växer några sallatshuvuden, och i odlingsbädden till vänster potatis.
Den stora zucchiniplantan är denna trädgårds blickfång. Framför den växer några sallatshuvuden, och i odlingsbädden till vänster potatis.

Så lyckas du med odlingen!

Odla och plantera

Äkta vara, närodlat, och sommarens första primörer – från egen täppa. Vår trädgårdsexpert Kerstin Engstrand bjuder här på sin kom-igång-skola för ett lyckat trädgårdsland i sommar!

Annons
Det finns hur mycket som helst att odla, frökatalogerna bjuder ut asiatiska grönsaker, märkliga frukter och klassiker som rädisor. Låt det klia i odlingsfingrarna, och bli förförd. Några frön kostar inte så mycket och glädjen att testa uppväger eventuella misslyckanden. Själv lärde jag mig laga mat i Italien och det påverkar också mitt val. För jag är lika kräsen som lat. Jag struntar numera i kålen, den drar till sig kålfjärilar i mängd. Jag satsar på sojabönor istället. Och jag odlar där jag har plats, jag tager vad jag haver och låter grönsakerna vara den prydnad de är. Det är så härligt att odla äkta vara, och mera närodlat kan det knappast bli. Och inte minst, den som odlar något har alltid något att ge bort. Skördeglädje är delad glädje. Nu är det dags att låta odlingspassionen blomma ut!

Vill du ha egen färskpotatis till midsommar ska du börja nu i april, inomhus, genom att sätta en potatis i en kruka eller hink med jord.
Zucchiniplanta stor nog att planteras ut. Bästa resultatet får du om du förkultiverar plantorna inomhus. Så i krukor i maj.

Följ naturen. Vårens ankomst varierar från år till år. När det är dags att så kan vara svårt att veta. Men det är så enkelt, naturen ger dig vägledning när det är dags att så:

När körsbärsträden och/eller darwin-tulpanerna blommar är jorden så pass varm att det dags att så rädisor, sallad, bondbönor och sätta potatisen.

Då vår sommar är lite kort måste en del grönsaker först dras upp inomhus för att hinna ge skörd. Tomater ska sås inomhus i mitten av april och zucchini och sojabönor i början - mitten av maj. När häggen blommar är risken för nattfrost över och då är det dags att plantera ut förkultiverade plantor av sojabönor, zucchini och tomater.

Växelbruk är ordet. För att undvika växtsjukdomar bör det gå minst tre år innan samma sort kommer tillbaka till sin gamla växtplats. Växelbruket gör att man triggas att hitta nya spännande växtkombinationer, dahliorna får ny växtplats, gången får kantas med sallad. Då vi odlar så få plantor är det också lätt att byta ut jorden. En 50-liters säck jord räcker till två tomatplantor.


Sallad är vackert också odlat i långa rader. Till höger, mot staketet, växer bondbönor av sorten ’Crimson flowered’, den enda bondbönesort som har rubinröda blommor, alla andra har vita.

Undvik de vanligaste problemen

Fåglar har ett gott öga till frön. Fiberduk, en tunn vit väv, är ett bra skydd för sallad- och bönsådden. Fiberduk skyddar också potatisblasten mot den sena frosten.

När höstfrosten kommer lägg fiberduken som skydd över zucchini-, tomat- och sojabönsplantorna.

Sniglar och snäckor trivs under fiberduk, och de kalasar gärna på sallad och zucchini. Största problemet brukar den lilla grå åkersnigeln vara, samt mördarsnigeln.

Ogräs brukar inte vara ett problem i potatislandet, kupningen är ett effektivt sätt att få bort just ogräs. Så vill du ha bort kirskål, odla potatis där.

Vattna, gödsla, skydda, täcka, binda?

Sol, vatten och bra jord – och du kommer att lyckas. Fler växter har dött av för kompakt och våt jord än av torka. Porös, lucker jord är varmare än kompakt. Och när det regnar tränger vattnet lättare ner.

En planta som slokar vill ha vatten, kallt eller ljummet men ingen växt vill ha hett vatten. Vattna rejält så att vattnet tränger djupt ner i jorden. Då söker sig plantans rötter neråt, och blir mindre torkkänslig och stadigare. Skvättvattning gör att rötterna lägger sig uppe mot ytan och plantan blir mycket känslig för torka.

Växter i kruka kräver mera vatten och gödsel än de som står i en rabatt. Den lilla jordvolymen torkar snabbt ut och då krukplanteringar vattnas oftare blir påföljden att jorden snabbare lakas ur. En svag flytande gödselgiva varje gång man vattnar fungerar bra för sallad.

För tomat och zucchini använder jag gödselpinnar för tomat. Pinnarna avger näring varje gång plantan vattnas, och en pinne räcker i cirka två månader, och längre än så behöver man sällan gödsla. Ge aldrig näring för tidigt, då kan växten dö.

Annons

Det är bättre att ge lite och ofta än sällan och mycket. Billigaste näringen är färskt gräsklipp, det gillar tomater och zucchini. Bönor behöver aldrig gödslas, de tillför istället näring till jorden. Så där du odlat bönor i år kan du odla zucchini och tomater nästa år.

Kerstin Engstrands 7 odlingsfavoriter:


 

Rädisor

Snabbodlade och första primören. Att i maj-juni dra upp en mogen rädisa, skölja den lätt och äta den som den är en njutning man ska unna sig.
Och det finns alltid plats för några rädisor, för på en liten plätt som är bara 30 centimeter i sida ryms hela 16 rädisor.

När? Från april till midsommar och sedan från augusti. Rädisor sådda i juli blir oftast beska.

Var? Halvskuggigt läge, i lucker, mullrik jord.

Hur? Så 10 frön varannan vecka, det brukar räcka för en persons behov. Sådjup 0,5 centimeter och med ett avstånd av 7,5 centimeter mellan fröna.

Vattna: Ge 1 dl vatten per planta vid varje vattning. Rädisor blir beska om de får för lite vatten.

Gödsla: Nej, ingen gödsel behövs.
Viktigt! För att få supermjälla rädisor är
knepet att jorden inte får torka ut.

Skörda: När rädisornas röda nackar skjuter upp ur jorden är det skördedags.


 

Bondbönor

Runt Medelhavet har bondbönan hög status, men i våra matbutiker lyser de med sin frånvaro. Njut dem färska, frästa med vitlök och en bit gott bröd och ett glas rött.

När? Sås när körsbärsträden står i blom.

Var? I mager, men lucker jord, soligt-halvskuggigt läge.

Hur? Så bondböna två och två, på ett djup av 3 centimeter och 20 centimeter plantorna.

Vattna: Enbart vid torka.

Gödsla: Nej, bönorna avger istället näring till jorden.

Viktigt! För tidigare skörd och mindre med löss, nyp av den översta delen av plantan när den börjar blomma. Bönorna kräver stöd, några enkla grenar räcker som växtstöd.

Skörda: Från mitten av juli, när skidan pekar nedåt.


 

Sallad

Sallad är gott, och det går åt mycket av det. Det bästa med sallad är att bladen är så dekorativa att man lätt kan skapa snygga mönster i rabatten. Ännu snyggare blir det om sallad sås tillsammans med rädisor, ringblommor eller tagetes. Salladsblandningar med minst sju sorter är klart latast, eftersom de tål att man skördar efter behov.

När? Så i omgångar, direktså från april till mitten av juli. Två veckor mellan sådderna brukar vara lagom för att ha friskt, krispigt grönt hela sommaren.

Var?
Sallad trivs i mullrik jord, i både soligt som halvskuggigt läge.

Hur? Enklast är att bredså men vill du ha huvuden ska avståndet mellan plantorna vara 15 centimeter. Sallad är små frön och ska sås grunt, täck med 0,5-1 centimeter jord. Täck sådden med fiberduk.

Vattna: Vattna ofta annars blir smaken besk. Vattna på morgonen så minskar snigelangreppen.

Gödsla: Ingen, gödsling ger fadd smak.

Viktigt! Låt aldrig sådden torka ut. Använd färska frön, gamla frön har låg grobarhet.

Skörda: När bladen är 10-15 centimeter höga, spara en bit av basen så kommer bladen att växa ut igen.


 

Potatis

En stor sättpotatis ger många och små potatisar, en liten ger få och stora.

När? Utomhus sätter vi potatisen när körsbärsträden blommar men vill du ha egen färskpotatis till midsommar ska du börja nu i april, inomhus, genom att sätta en potatis i en i en hink med jord.

Var? Soligt – halvskuggigt läge. Jorden kan vara sandblandad, och du kan gräva upp en bit av gräsmattan.

Hur? I trädgårdslandet sätts potatisen på ett djup av 10 centimeter på ett avstånd av 40 centimeter. Vattna. Potatisarna bildas längs med plantan, därför ska jorden kupas upp runt plantan allt eftersom plantorna växer. Två-tre gånger brukar man kupa upp jorden innan det är dags för skörd.

Vattna: Vattna så fort jorden känns torr en bit ner. Jämn fuktighet under hela sommaren är en förutsättning för jämna, fina goda knölar.

Gödsla: Färskt gräsklipp fungerar utmärkt, lägg ut ett lager om 10 centimeter runt plantorna när det är dags för att kupa plantorna. Då fungerar gräsklippet både som kupning och gödsling.

Skörda: Oftast från mitten av juli, för att kolla om potatisarna är skördeklara, krafsa med händerna undan lite jord och ta försiktigt upp de som är stora nog.


 

Tomater

De godaste tomaterna är de som odlats utomhus, mot en husvägg. Välj en låg körsbärstomatsort, de behöver inget stöd, och heller inte ”tjuvas”.

När? Förså inomhus, i mitten av april.

Var? Soligt, vindskyddat läge, mot en södervägg. Plantavstånd 60 centimeter.

Hur? Fyll krukan till hälften med vanlig planteringsjord, fyll sedan på, ändå upp till kanten, med såjord. Vattna och så två tomatfrön i varje kruka. Sådjupet ska vara 0,5 centimeter. Gror båda, klipp då bort den svagare plantan. Efter en månad ska tomaterna planteras om, i dubbelt så stora krukor. Sätt dem så djupt att jorden når upp precis under det nedersta bladet. Plantera ut plantorna när häggen blommar. Låt en del av stjälken igen komma under jord.

Vattna: Tomater kräver mycket och jämn vattning från att de börjar blomma. Från blomma till skörd tar det åtta veckor.

Gödsla: Ja, i slutet av juni, två tomatgödselpinnar per planta.

Viktigt: Nyp bort blad som skymmer tomaterna.

Skörda: Från mitten av augusti, från sådd till skörd tar det 16 veckor. Tomater som är gröna när frostnätterna kommer kan plockas och få eftermogna inomhus.

 

Zucchini/courgette/grön squash


Kärt barn har många namn, det går inte att misslyckas med zucchini. Välj gärna minizucchini 'Bambino', den blir aldrig förvuxen. Två plantor räcker mer än väl för en familj på fyras behov.

När? Det går att direktså zucchini på växtplatsen i början av juni men bästa resultat får du om du förkultiverar plantorna inomhus. Så i krukor inomhus i maj.

Var? Soligt eller halvskuggigt läge, zucchini får stora blad, och en planta kräver en kvadratmeter stort utrymme.

Hur? Plantera ut plantan i en liten fördjupning, så når regnet bättre plantan.

Vattna: En till två gånger per vecka, och ge minst en liter vatten per vattning. Mer ju större plantorna blir.

Gödsla: Tomatgödselpinnar fungerar bra, två per planta.

Viktigt: Efter 4-5 hanblommor, som går att äta, kommer de efterlängtade honblommorna med sitt lilla fruktämne vid basen. Nu kräver zucchini en hel del vatten, samt gödsel.

Skörda: Från mitten av juli till långt in på hösten. Skörda frukterna när de är 10-15 centimeter långa. Viktigt är att skörda hela tiden, annars slutar plantan producera honblommor.


Sojabönor – en trendig japan

Färska, lätt förvällda sojabönor i sitt skal är en delikatess som många har fått upp ögonen för. Sojabönor har en gudomlig lätt nötsmak, bästa sorten för hemmaodling är den svenska sorten ’Fiskeby V’.

När? Tjuvstarta odlingen inomhus, i maj.

Var? Platsen ska vara solig, söder eller sydvästläge och jorden ska vara mullrik och fuktighetshållande.

Hur? Så sojabönorna två och två i små djupa krukor, eller i så kallade roottrainers. 5-15 dagar tar sojabönor på sig att gro. Gror båda fröna så låt dem växa i par.
När frostrisken är över, vilket brukar vara när häggen blommar, planteras plantorna ut. Odla dem gärna i en stor 40 centimeter djup kruka. I rabatt bör plantavståndet vara 20 centimeter och radavståndet 50 centimeter.

Vattna: Så fort plantorna börjar blomma är det viktigt att ge dem en jämn tillgång till vatten, men de vill inte stå i blöt jord.

Gödsel: Behövs inte.

Viktigt: Toppa plantorna när de har utvecklat två till tre klasar av bönor, då mognar bönorna snabbare. Plantorna behöver klätterstöd.

Skörda: När bönorna buktar ut i skidan, och det brukar inträffa i slutet av juli- mitten av augusti.


"Nu vill jag testa broccoli"

Silla Levin och hennes man Dick har många små lådor med odlingar i sin trädgård. I två större odlas potatis och grönsaker, en är för kryddor och en är för zucchini.

Vad odlar ni? Frukt, bär, kryddörter: gräslök, persilja, salvia, timjan, dragon, basilika, rosmarin och oregano och grönsaker: rädisa, morot, rödbeta, sockerärtor, vaxbönor, ruccola, sallad, zucchini, tomater och potatis.

Vad funkar bäst? Rädisor, sockerärtor, zucchini, potatis och i princip alla kryddörter. Basilikan brukar vara känslig, men förra året hittade jag en kraftigare sort som klarade kyla och vind bra. Jag tror att det är en anisbasilika.

Årets nyhet? Jag borde sluta med min slöa stil och börja förodla för att testa något nytt och spännande. Broccoli vore kul.

Bästa tipset? Jordförbättra, odlingslådor och fibertäckduk. Med fibertäckduken får du en sådan himla snabb och bra start. Vi har snickrat stora odlingslådor med ganska höga kanter. Där spänner jag bara duken över så blir det som ett litet drivhus, med eget mikroklimat. Varmt och fuktigt blir det. Jag behöver inte vattna på veckor och inga skadedjur kommer in.

Största misslyckandet? Hela förra årets potatisskörd blev i princip ingenting. I år ska jag jordförbättra massor.

Roligaste överraskningen? När jag började odla zucchini. Vilken växtkraft! Man behöver inte gulla med dem och man får ändå massor av gigantiska frukter.


Anna Barkvall och Fredrik Åhgren har en liten trädgårdsodling precis utanför köksdörren.

"Björnbär var en glad överraskning!"

Vad odlar ni? Mest kryddor som timjan, oregano, salvia, rosmarin, gräslök, mejram, basilka, persilja och så tomater, sallad och vitlök.

Vad funkar bäst? Kryddorna funkar superbra. Björnbär är en ny favorit som vi gör saft och marmelad av! Även vitlök är enkelt, ta en vitlök i köket och peta ner den i jorden på hösten. Under våren och sommaren är bladen supergoda i sallad. Till hösten har du sedan massor med vitlökar att fynda i jorden.

Årets nyhet? I år skall vi prova mangold, kinesisk gräslök och koriander. Sen ska vi skaffa lite mer bärbuskar som vinbär.

Bästa tipset? Tomater behöver massor med vatten och är därför svåra att lämna på sommaren. Vi har köpt en jättestor kruka i plast på Ikea som har hjul och är självvattnande.

Största misslyckandet? Majs. Den blev aldrig mer än 45 centimeter hög och hade bara två vippor till blad. Inte en kolv så långt ögat nådde. Sallad utomhus gick inte heller bra.

Tips? Citronmeliss och mynta bör du plantera i en kruka som du sätter ner i jorden om du inte vill ha hela trädgården full!

8 april 2011

1 Kommentarer

2012-04-09
Susanne
0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons