Så fick trädgården en damm

Att anlägga en damm behöver varken vara särskilt svårt eller kostsamt. Så här anlades dammen som blev en stor glädjekälla i vår trädgård.


Vid dammens kant prunkar funkia, astilbe, kabbeleka rosor the fairy och new dawn.

Dammens storlek avgör hur mycket tid, arbete och pengar du får vara beredd att lägga ner. Vi gjorde vår damm cirka fyra meter lång, ett par meter bred och med ett vattendjup på cirka 40 cm. Vi anlade dammen på en ganska begränsad yta, där plats också skulle finnas för växter, utemöbler, växthus och en framtida rosenpergola.

Vattnet pumpas upp från den närliggande sjön och leds till dammen i en nedgrävd slang, vilket gör att vi har genomströmmande vatten i dammen. Materialkostnaden för vår damm hamnade runt 1 500 kr, exklusive pump och slang.

Fördelar med större djup

Det finns fördelar med att göra dammen större än vår. En större och djupare damm ger möjligheter till ett helt annat växtval. Många näckrosor kräver t ex ett vattendjup på 50-60 cm, men för dvärgnäckrosor är 20-30 cm tillräckligt.

Med en djup damm kan man också slippa bottenfrysning på vintern, om man ser till att täcka över den med något isolerande material när den första isen lagt sig. Men man ska också tänka på att en djup damm är farligare för både barn och djur.

Så gjorde vi:

Vi hyrde en minigrävare från ett åkeri i ett dygn för 1 200 kr exklusive frakt. Med den klarades grovarbetet av snabbt och utan ansträngning. Gropen och bäckfåran fingrävdes för hand och vi plockade bort alla stenar som skulle kunna komma att skada dammplasten. Därefter lade vi på ett lager fin sand som vi jämnade ut med kratta. Med en lång, rak bräda och vattenpass kontrollerade vi att dammens kant var jämn innan dammplasten lades på. Vi grävde också ett dike för utloppsröret.

Plasten hölls på plats med stenar medan dammen vattenfylldes. Det är viktigt att stenarna inte är för tunga, eftersom plasten måste kunna glida och forma sig efter bottens struktur allteftersom vattnet fylls på.

Slutligen stenlades bäckfåran och utloppsröret lades i diket. Ett utloppsrör gör nytta även utan tillrinning. Detta för att inte dammen ska överfyllas vid regn. Det är viktigt att röret läggs i rätt nivå, för att anpassas till vattentillflödet i dammen som, i vårt fall, pumpas upp från den närliggande sjön.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar