Rätt jord för grönsaksodling

Egenodlade grönsaker är en trend på frammarsch. Nu har ljuset återvänt tillräckligt mycket för att vi ska kunna odla inomhus. Här är några tips för att lyckas.


I Sverige odlar 50 procent av alla hushåll och över 70 procent av de som bor i villa något ätbart. Odlingsfavoriterna är kryddor och av örter av olika slag, exempelvis gräslök, persilja, dill och oregano.

Hemligheten för att lyckas ligger i jorden. En bra jord som innehåller mycket näring ger säkrare och en mer långlivad skörd.

S-jord

Används till sådd och sticklingar. Särskilt de som rotar sig långsamt. När sticklingarna fått rötter och sådderna börjat stå ska de planteras om till P-jord.

P-jord

Är lätt att plantera i och vattna eftersom den inte torkar ut så fort. Den ger en bra utveckling på unga plantor som odlats från frön och sticklingar samt krukväxter, men kan även användas till plantering ute.

Eko-jord

Kan användas till små och stora plantor i krukor och odlingsbäddar både inne och ute. Jorden är ekologisk och ofta gödslad med hönsgödsel och berikad med kalium och tångmjöl som innehåller extra växtstimulerande ämnen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar