Annons

Plantera pil - både vackert och enkelt

Odla och plantera

Pil har många användningsområden i trädgården. Som spaljéer eller kojor till barnen - eller en stilig och skyddande häck i staketteknik.

Annons

Förra våren skulle vi plantera pil - dels på ena sidan av uteplatsen dels som staket ut mot vägen. Pilen köptes in från Lillöpil AB i Kristianstad.
Pilen lagras där i frys och levereras sedan med bilfrakt. På så sätt garanteras pilskottens kvalitet. Pilen går också att köpa eller beställa genom din handelsträdgård.

Man bör sedan plantera ut pilen mellan april och juli. Innan du planterar ut pilen, låt den stå i minst en vecka i vatten eller tills du ser att den börjar slå skott. Beskär sedan pilen, så att du får en ny snittyta. Då kan pilen ta upp vatten. Pilen behöver nämligen mycket vatten det första året. Vi valde att montera Gardenas dropp- och sprinklerbevattning för att tillgodose pilens behov.

Den pil som vi skulle ha intill uteplatsen planterades i en låda som var 75 cm djup och 30 cm bred och 3 meter lång. Nybyggda hus som vårt har i allmänhet inte någon jord runtomkring och om det finns är jorden vanligen ganska dålig. Därför byggdes lådan. För att slippa ogräs och kryp täckte vi med täckbark.

Normalt kommer de första skotten ca 1,5 - 2 månader efter planteringen, men eftersom vi hade planterat i lådan som stod ovan mark blev det liv i pilen redan efter en månad.

Pilen kan planeras på flera olika sätt, enklast är naturligtvis en och en. Vill man göra något annorlunda kan man binda ihop till en berså eller en koja till barnen eller olika formationer av staket. Vi valde staket och flätade rutor med cirka 12-15 centimeters mellanrum.

Efter ett par månader växer pilen ihop, då kan du ta bort den pil du använde till att fläta med, eller så behåller man den som prydnad. Det är kul om man kan använda olika sorter vid ett och samma projekt. Vi använde till exempel den lite rödare pilen att fläta ihop vidjorna med. Man bör i början hjälpa till med lite ståltråd eller snöre på varannan flätning, då vinden kan ställa till en del problem om inte flätningen håller.

Pilen vid uteplatsen växte som ogräs. Den fick vi klippa tre gånger under sommaren medan den vid vägen klipptes endast en gång. Detta berodde sannolikt på att pilen vid uteplatsen stod i sin varma trälåda.

Vi blev väldigt nöjda med våra pilplanteringar. De fungerade bra både som vind- och insynsskydd, dessutom blev det väldigt snyggt.

Efter en vecka-fjorton dagar slår pilen skott. Då är det dags att ge den en ny snittyta och sedan planetara den.


Här är pilen planterad i jord med täckbark. Eftersom pilen behöver mycket vatten är det viktigt att behålla jorden fuktig och att hålla ogräset borta.


Ett exempel på hur pil planteras som ett flätat staket.


För att hålla flätningen används årsskott, som här, elelr annat bindematerial - till exempel ståltråd. Så småningom växer pinnarna ihop och då behövs inget bindmaterial.

Pil - ett historiskt träd

Pilens böjliga vidjor har används sedan urminnes tider. Antikens greker och romare odlade pilen för användning i emballage och korgar. Även burar till mindre husdjur gjordes av pil.

Vid utgrävningar i Danmark har man funnit rester av pil som använts som ålryssjor samt rester av en dörr gjord av pil. På 1500-talet ålade den danske kungen bönderna att odla pil för att användas till gärdesgårdar, byggmaterial, material till korgar samt till bränsle.

Visste du att ordet salix (pil) återfinns inom läkekonsten? Som namnet antyder innehåller salixens bark salicylsyra, ett av våra vanligaste smärtdämpade medel.

Salix är också bra som bränsle. Den ger en stark hetta vid förbränning och användes ofta förr i världen till bakugnar för just hettan. Idag odlas pilen för att bli bränsle vid Skandinaviens fjärrvärmeanläggningar.

Pilen trivs bäst på ljusa platser minst 5-7 meter från stora lövträd. Den trivs i de flesta jordar.

Åtgången är lite olika. Till ett planterat staket går det åt ca 10 skott per meter. Till en koja med diametern 1,5 meter behövs det ca 50 skott. När du köper pilen finns det normalt två längder: 190 cm och 250 cm.

Vill du veta mer om pil finns det en alldeles nyutkommen bok av Kerstin Engstrand: "Pilflätning - praktiska prydnader för trådgården" (Prisma). Många trevliga och användbara tips för vad man kan göra med pil, både levande och torkad.

Inköpsställen

Lillöpil, Kristianstad 044/212 144 www.lillopil.com
Salixprodukter 0346/512 12 www.salixprodukter.nu
Ströprodukter 0413/545 027 www.stroprodukter.nu
K-G Björk Lantbruk 0225/71 11 28
Lena Nilsson, Rättvik 0248/139 89

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

7 juni 2002

1 Kommentarer

2013-05-14
marga
0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons