Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.
Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.

Plantera jordgubbar

Odla och plantera

Jordgubbar är härliga att odla och har lätt för att växa, i alla fall om du känner till de små knepen som får plantan att trivas och producera söta bär.

Annons

Kom igång med odlingen

Om du aldrig planterat jordgubbar förr kan du kasta dig ut i det nu. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan fyllda av knoppande plantor så du kan absolut skörda redan i år. Det finns vissa växtsjukdomar som jordgubbar lätt kan drabbas av, så tänk på att köpa friska sjukdomskontrollerade plantor.

Så sätter du plantorna

En jordgubbe får inte planteras på en plats som det tidigare vuxit jordgubbar på. Den jorden är "trött" sägs det, och ger dålig tillväxt. Men det är knappast något problem för den som inte planterat jordgubbar förr. Välj en solig plats med vanlig bra trädgårdsjord och sätt plantorna med ca 25 cm mellanrum. Var noga med att inte täcka plantornas "hjärta" med jord - då kan den få svårt att skjuta i höjden.

Nyplanterade jordgubbar ska vattnas

Välvuxna plantor behöver sällan vattnas vid den här tiden på året, men de nyplanterade  behöver vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Undvik självvatning som ger mer skada än nytta.

Bevattning och gödning

När plantorna satt sig är måttlig bevattning och gödning a och o för att de ska trivas och växa. I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Du kan snabba på tempot genom att täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Lägg halm under plantorna

Ett gammalt knep är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, och således risken för gråmögel.

Välj friska sorter - välj med omsorg

Det finns betydande skillnader i olika sorters mottaglighet för svampsjukdomar, bladmögel och mjöldagg. Välj de mest tåliga sorterna som Dania, Korona, Polka och Honeoye istället för att låta dig förföras av romantiska känslor för gamla sorter som Senga Sengana, Dybdahl och Zephyr. Detta kan spara dig mycket besvär.

Annons

Förnya ditt jordgubbsland

Jordgubbsplantor sprider massor av utlöpare, eller revor som de kallas, under sommaren. Skär av dem så att plantan inte slösar energi på dem, men låt dem sitta kvar på de största plantorna som ser friska och starka ut. Plantera de små växterna i slutet av revorna i krukor med vanlig planteringsjord, men kapa navelsträngen först när de slagit rot. Plantera de nya växterna i jorden under juli-augusti så har du en ny omgång plantor helt gratis.

Jordgubbslandet ska förnyas ungefär var tredje år, men om du planterar revor varje år går det som på räls. Använd ny jord varje omgång. Unga plantor ger få men stora bär, och äldre plantor många men små.

Jordgubbssjukdomar

Mjöldagg ser ut som en gråaktig beläggning på blad och blommor. Det inträffar framförallt när växterna har problem med vattenupptagningen. Gråmögel ser ut som en tät, grå päls på angripna bär och orsakas av fuktiga förhållanden.

8 maj 2014

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.