Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.
Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.

Plantera jordgubbar

Odla och plantera

Jordgubbar är härliga att odla och har lätt för att växa, i alla fall om du känner till de små knepen som får plantan att trivas och producera söta bär.

Annons

Kom igång med odlingen

Om du aldrig planterat jordgubbar förr kan du kasta dig ut i det nu. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan fyllda av knoppande plantor så du kan absolut skörda redan i år. Det finns vissa växtsjukdomar som jordgubbar lätt kan drabbas av, så tänk på att köpa friska sjukdomskontrollerade plantor.

Så sätter du plantorna

En jordgubbe får inte planteras på en plats som det tidigare vuxit jordgubbar på. Den jorden är "trött" sägs det, och ger dålig tillväxt. Men det är knappast något problem för den som inte planterat jordgubbar förr. Välj en solig plats med vanlig bra trädgårdsjord och sätt plantorna med ca 25 cm mellanrum. Var noga med att inte täcka plantornas "hjärta" med jord - då kan den få svårt att skjuta i höjden.

Nyplanterade jordgubbar ska vattnas

Välvuxna plantor behöver sällan vattnas vid den här tiden på året, men de nyplanterade  behöver vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Undvik självvatning som ger mer skada än nytta.

Bevattning och gödning

När plantorna satt sig är måttlig bevattning och gödning a och o för att de ska trivas och växa. I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Du kan snabba på tempot genom att täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Lägg halm under plantorna

Ett gammalt knep är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, och således risken för gråmögel.

Välj friska sorter - välj med omsorg

Det finns betydande skillnader i olika sorters mottaglighet för svampsjukdomar, bladmögel och mjöldagg. Välj de mest tåliga sorterna som Dania, Korona, Polka och Honeoye istället för att låta dig förföras av romantiska känslor för gamla sorter som Senga Sengana, Dybdahl och Zephyr. Detta kan spara dig mycket besvär.

Annons

Förnya ditt jordgubbsland

Jordgubbsplantor sprider massor av utlöpare, eller revor som de kallas, under sommaren. Skär av dem så att plantan inte slösar energi på dem, men låt dem sitta kvar på de största plantorna som ser friska och starka ut. Plantera de små växterna i slutet av revorna i krukor med vanlig planteringsjord, men kapa navelsträngen först när de slagit rot. Plantera de nya växterna i jorden under juli-augusti så har du en ny omgång plantor helt gratis.

Jordgubbslandet ska förnyas ungefär var tredje år, men om du planterar revor varje år går det som på räls. Använd ny jord varje omgång. Unga plantor ger få men stora bär, och äldre plantor många men små.

Jordgubbssjukdomar

Mjöldagg ser ut som en gråaktig beläggning på blad och blommor. Det inträffar framförallt när växterna har problem med vattenupptagningen. Gråmögel ser ut som en tät, grå päls på angripna bär och orsakas av fuktiga förhållanden.

8 maj 2014

0 Kommentarer

0

Att göra i september (om du vill)

Njut av sensommarens frukter och grönsaker, beskär stenfruktsträden och plantera vårlökarna.

0

Att göra i trädgården i april

I april är det dags att börja förkultivera, plantera häcken och förbättra jorden.

0

Lisas trädgårdskalender maj

När körsbärsträden blommar har solen värmt upp jorden till en vänlig temperatur för växterna. Det är dags att smycka trädgården!

0

Plantera fint!

Hälsa våren med nya krukor som sätter färg på hemmet.

0

Gräsklipparen låter som poesi: Krönika Annika Marklund

En naturlig och vild tomt blir bara fult naturlig utan skötsel. Det har nu Annika lärt sig efter flera dagars slit med det bruna, slitna fjolårsgräset.

0

Lisas trädgårdskalender - augusti

Sensommaren är en underbar tid. Fjärilen fladdar över doftande blommor och naturen når sin fulländning. Nu vaknar lusten att småpyssla i trädgården!

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

7 enkla saker att odla i kruka

Odling är ett intresse som växer explosionsartat, men som kan dö ut lika snabbt om det inte går som man tänkt sig. Därför har vi listat sju enkla grödor...

0

Bosses bästa trädgårdstips i januari-februari

Vi har pratat med trädgårdsmästaren Bosse Rappne för att höra vad du kan göra i trädgården just nu.