Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.
Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.

Plantera jordgubbar

Odla och plantera

Jordgubbar är härliga att odla och har lätt för att växa, i alla fall om du känner till de små knepen som får plantan att trivas och producera söta bär.

Annons

Kom igång med odlingen

Om du aldrig planterat jordgubbar förr kan du kasta dig ut i det nu. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan fyllda av knoppande plantor så du kan absolut skörda redan i år. Det finns vissa växtsjukdomar som jordgubbar lätt kan drabbas av, så tänk på att köpa friska sjukdomskontrollerade plantor.

Så sätter du plantorna

En jordgubbe får inte planteras på en plats som det tidigare vuxit jordgubbar på. Den jorden är "trött" sägs det, och ger dålig tillväxt. Men det är knappast något problem för den som inte planterat jordgubbar förr. Välj en solig plats med vanlig bra trädgårdsjord och sätt plantorna med ca 25 cm mellanrum. Var noga med att inte täcka plantornas "hjärta" med jord - då kan den få svårt att skjuta i höjden.

Nyplanterade jordgubbar ska vattnas

Välvuxna plantor behöver sällan vattnas vid den här tiden på året, men de nyplanterade  behöver vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Undvik självvatning som ger mer skada än nytta.

Bevattning och gödning

När plantorna satt sig är måttlig bevattning och gödning a och o för att de ska trivas och växa. I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Du kan snabba på tempot genom att täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Lägg halm under plantorna

Ett gammalt knep är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, och således risken för gråmögel.

Välj friska sorter - välj med omsorg

Det finns betydande skillnader i olika sorters mottaglighet för svampsjukdomar, bladmögel och mjöldagg. Välj de mest tåliga sorterna som Dania, Korona, Polka och Honeoye istället för att låta dig förföras av romantiska känslor för gamla sorter som Senga Sengana, Dybdahl och Zephyr. Detta kan spara dig mycket besvär.

Annons

Förnya ditt jordgubbsland

Jordgubbsplantor sprider massor av utlöpare, eller revor som de kallas, under sommaren. Skär av dem så att plantan inte slösar energi på dem, men låt dem sitta kvar på de största plantorna som ser friska och starka ut. Plantera de små växterna i slutet av revorna i krukor med vanlig planteringsjord, men kapa navelsträngen först när de slagit rot. Plantera de nya växterna i jorden under juli-augusti så har du en ny omgång plantor helt gratis.

Jordgubbslandet ska förnyas ungefär var tredje år, men om du planterar revor varje år går det som på räls. Använd ny jord varje omgång. Unga plantor ger få men stora bär, och äldre plantor många men små.

Jordgubbssjukdomar

Mjöldagg ser ut som en gråaktig beläggning på blad och blommor. Det inträffar framförallt när växterna har problem med vattenupptagningen. Gråmögel ser ut som en tät, grå päls på angripna bär och orsakas av fuktiga förhållanden.

8 maj 2014

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Just nu i trädgården - september -08

September är den första höstmånaden. I landets sydligare delar är det inte lika påtagligt som i norr. Där brukar höstfärgerna vara som mest praktfulla...

0

Lika vackert som gott

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.

0

Trädgårdskalendern maj

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrose...

2

Balla blompinnar

Blompinnar i bambu är bra stöd för växterna, men särskilt spännande är de ju inte. Klä dem med metalltråd så blir de även vackra konstverk!

0

Just nu i trädgården - april

I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

0

Trädgårdskalendern april

Månadens ordspråk: Inne blir ute och varsam du bör vara, med otränad kropp som nu mycket ska klara.

0

Trädgårdskalendern mars

Ordspråk: Det gror, vi hoppas, trädgårdsiver kan nu inte stoppas.

1

Vänner och ovänner i trädgården

I trädgården finns både vänner och ovänner. Därför är det inte det bästa alternativet att bespruta i trädgården då risken är att du blir av med nyttodju...