Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.
Du kan köpa färdiga plantor som ger bär om bara några veckor.

Plantera jordgubbar

Odla och plantera

Jordgubbar är härliga att odla och har lätt för att växa, i alla fall om du känner till de små knepen som får plantan att trivas och producera söta bär.

Annons

Kom igång med odlingen

Om du aldrig planterat jordgubbar förr kan du kasta dig ut i det nu. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan fyllda av knoppande plantor så du kan absolut skörda redan i år. Det finns vissa växtsjukdomar som jordgubbar lätt kan drabbas av, så tänk på att köpa friska sjukdomskontrollerade plantor.

Så sätter du plantorna

En jordgubbe får inte planteras på en plats som det tidigare vuxit jordgubbar på. Den jorden är "trött" sägs det, och ger dålig tillväxt. Men det är knappast något problem för den som inte planterat jordgubbar förr. Välj en solig plats med vanlig bra trädgårdsjord och sätt plantorna med ca 25 cm mellanrum. Var noga med att inte täcka plantornas "hjärta" med jord - då kan den få svårt att skjuta i höjden.

Nyplanterade jordgubbar ska vattnas

Välvuxna plantor behöver sällan vattnas vid den här tiden på året, men de nyplanterade  behöver vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Undvik självvatning som ger mer skada än nytta.

Bevattning och gödning

När plantorna satt sig är måttlig bevattning och gödning a och o för att de ska trivas och växa. I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Du kan snabba på tempot genom att täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Lägg halm under plantorna

Ett gammalt knep är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, och således risken för gråmögel.

Välj friska sorter - välj med omsorg

Det finns betydande skillnader i olika sorters mottaglighet för svampsjukdomar, bladmögel och mjöldagg. Välj de mest tåliga sorterna som Dania, Korona, Polka och Honeoye istället för att låta dig förföras av romantiska känslor för gamla sorter som Senga Sengana, Dybdahl och Zephyr. Detta kan spara dig mycket besvär.

Annons

Förnya ditt jordgubbsland

Jordgubbsplantor sprider massor av utlöpare, eller revor som de kallas, under sommaren. Skär av dem så att plantan inte slösar energi på dem, men låt dem sitta kvar på de största plantorna som ser friska och starka ut. Plantera de små växterna i slutet av revorna i krukor med vanlig planteringsjord, men kapa navelsträngen först när de slagit rot. Plantera de nya växterna i jorden under juli-augusti så har du en ny omgång plantor helt gratis.

Jordgubbslandet ska förnyas ungefär var tredje år, men om du planterar revor varje år går det som på räls. Använd ny jord varje omgång. Unga plantor ger få men stora bär, och äldre plantor många men små.

Jordgubbssjukdomar

Mjöldagg ser ut som en gråaktig beläggning på blad och blommor. Det inträffar framförallt när växterna har problem med vattenupptagningen. Gråmögel ser ut som en tät, grå päls på angripna bär och orsakas av fuktiga förhållanden.

8 maj 2014

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...