Även en skuggig trädgård kan leva och frodas under sommaren. Foto: Johnér

Plantera i svåra lägen

Odla och plantera

Skuggigt, blåsigt eller stenigt? Tappa inte modet – det finns växter som trivs även i knepiga lägen, bara du väljer rätt. Här är trädgårdsmästaren Anna Bjällsten von Knorrings proffstips.

Annons
 • Skuggigt

  Tänk så här: Det finns många vackra växter som trivs i skuggan, medan de solälskande växterna inte utvecklas som de ska i detta läge – de tappar färg och blommar inte. Skuggig trädgård är perfekt om man är förtjust i växter med variegerade brokiga blad, samt vintergröna växter som annars har stora problem med den starka vårsolen.

  Satsa på: En av mina favoriter är plymspirean, en helt otroligt stor, stadig och tålig perenn som fungerar bäst som solitär – eller varför inte som häckplantering på ett ställe där du vill kunna lägga snö på vintern utan att skada växterna.

  Perenner som tål skugga:
  4 Plymspirea (Aruncus dioicus).
  4 Röd sockblomma (Epimedium x rubrum) är en ­fantastiskt vacker och tålig marktäckare.
  4 Brunnäva (Geranium phaeum ’Samobor’) är en vacker, spridningsvillig hög näva med vackert bladverk.
  4 Är läget dessutom lite fuktigt finns det en uppsjö av vackra funkior (Hosta) att välja bland, med variegerade blad i diverse gröna, vita, gula och blåaktiga nyanser.
  Buskar som tål skugga: Här föreslår jag vintergröna buskar, som parkrhododendron, lagerhägg (Prunus laurocerasus) och idegran (Taxus).

   

 • Blåsigt

  Tänk så här: I blåsigt läge krävs mer vatten än normalt, annars torkar växterna ut. För att bryta vindarnas riktning, skapa planteringar i lä med hjälp av träd och buskar, eller använd dig av spaljéer med klätterväxter. Tänk på att känsliga växter kan blåsa sönder eller knäckas av ihållande och starka vindar.

  Satsa på: I en mindre villaträdgård skulle det fungera bra med en skyddande fond av ett högre, stadigt buskage eller spaljé med en vacker perennplantering i olika höjder i förgrunden.

   

 • Stenigt & bergigt

  Tänk så här: Här är det antagligen sämre jordmån, väldränerat och torrt, vilket gör att du måste tänka på att välja torktåliga växter vars rotsystem inte kräver så mycket plats. Plantera i upphöjda bäddar, pallkragar eller liknande. På så sätt ökar du jordmånen och behåller fukten bättre. Det är också ett perfekt läge för att anlägga ett vackert stenparti.

  Satsa på: Här skulle jag satsa på fetbladsväxter, kryddväxter och tåliga barrväxter, som svarttall (Pinus nigra var. austriaca) och diverse mindre krypande enar (Juniperus).

  Annas favoriter för murskrevor och stenpartier:
  4 Taklök (Sempervivium) av olika sorter.
  4 Kamkatjafetblad (Sedumkamtschaticum ’Variegatum’).
  4 Rosenbräcka (Saxifraga Àrendsii-gruppen).
  Härliga kryddväxter och vackra perenner:
  4 Lavendel (Lavandula angustifolia).
  4 Gråtimjan (Thymus pseudolanuginosus).
  4 Stenkyndel (Calamintha nepeta).

   

 • Slänt

  Tänk så här: En slänt kräver planering, eftersom du har en lutning att jobba med och i. Fråga dig: Hur ska slänten skötas i fortsättningen, det är nämligen ganska jobbigt att stå länge i en slänt och rensa ogräs? Hur ser vattentillgången ut?  

  Satsa på: Växter som har ett marktäckande eller klättrande växtsätt. Du kan också skapa terrasseringar i slänten med hjälp av t ex trädgårdstimmer, sten, murar, cortenstålskanter eller torvblock. Eller förvandla slänten till ett vackert barrväxtparti med hjälp av krypande och mattbildande sorter i olika färger, som mattblå en (Juniperus squamata ’Blue carpet’), kryptuja (Microbiota decussata), dvärg-en (Juniperus communis ’Repanda’) och kryp-en (Juniperus communis ’Green carpet’).

  Marktäckande klätterväxter:
  4 Murgröna (Hedera Helix).
  4 Klätterhortensia (Hydrangea petiolaris).
  4 Klätterbenved (Euonymus fortunei. var. radicans).
  Bra buskar med krypande växtsätt:
  4 Liten stefanandra (Stephanandra incisa ’Crispa’).
  4 Hybridsnöbär (Symphoricarpus x chenaultii ’Hancock’).
  Släntvänliga perenner:
  4 Bergormrot (Bistorta affinis).
  4 Flocknäva (Geranium macrorrhizum).
  4 Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis).

Visa allt innehåll
05 maj 2014
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Skapa din egen rabatt

Odla och plantera Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få en lika imponerande rabatt som konstnären Karin Larssons. 

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Odla och plantera Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga. 

Så beskär du din klematis

Odla och plantera Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

Så odlar du chili

Odla och plantera Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

Gör vackra tulpan-dekorationer

Odla och plantera VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

Dags att odla potatis

Odla och plantera Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

Börja så inomhus – redan i februari

Odla och plantera Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...