Foto: Maria Fors Östberg, Plantagen

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradiset. Här är hennes knep för att lyckas med rosor. 

Annons

På gatan längs med det lilla vita kaptenshuset från 1804 står en gammaldags träbänk med sirliga gjutjärnsgavlar vid en enorm rosenhäck. På bänken står det: ”Lenas vilobänk med rosendoft”. På andra sidan häcken breder ett rosenparadis ut sig och de parfymlika dofterna är nästan berusande.

Constance Spry är ett av trädgårdens smycken. 

2005 planterade Lena Odelius sina tre första rosor: en Jacques Cartier, en Mme Boll och en Rose de Rescht. Dessa tre lever och frodas i hennes rosengård än i dag, i sällskap med cirka 230 andra sorter. Vetgirig och passionerad kastade sig Lena över litteratur om rosor, bland annat Lars-Åke Gustavssons böcker, för att nära sitt nyfunna intresse. 

–  Man skulle kunna säga att jag fick ett hyperintresse för rosor. Jag blev, och är fortfarande, helt galen i rosor! Rosorna ger mig kärlek. Varje ros har en själ, och varje ros har en särskild betydelse för mig, säger Lena.

Dofterna är viktiga och Lena säger att alla rosor har en unik doft. Allt från friska toner av citrus och äpple till kryddig mysk och kanel. Nästan alla hennes rosor är doftande, ett sammelsurium av väldoft.

Småfåglar finns det gott om i Lenas trädgård. Hon är särskilt mån om dem eftersom de är ovärderliga i kampen mot bladlössen. Därför matar hon dem med solrosfrön året om. Kemiska bekämpningsmedel ogillar hon och även konstgödsel går bort. En kopp vedaska, som är rik på kalium, till varje ros under vintern är det enda hon gödslar med, förutom en näve Chrysan varje vår.

Lena med en älskad Alexanderros. 

Lena har brottats med depressioner under stora delar av sitt liv och rosorna har kommit att betyda oerhört mycket för hennes livskvalitet. Arbetet med rosorna är rena rama friskvården för Lena.

–  Jag kände att jag vill göra något vackert av mitt liv och glädja andra människor också genom att bjuda in folk att titta på rosorna. De blommar så kort tid och det är roligt om fler får se dem, säger Lena.

Annons

Så lyckas du med rosor

Rosor har ett rykte om sig att vara lite svåra att ha göra med. Och en del är onekligen lite knepiga, man får anstränga sig eller rentav fjäska lite för dem för att de ska trivas. Men det finns många vackra rosor som är tåliga och inte alls så svåra att ha att göra med. 

Lenas 3 grundregler

1. Plantera i april eller i oktober, när jorden är fuktig. Planteringen är det viktigaste momentet så gör den rätt.

2. Gödsla med ett animaliskt pulver med mycket benmjöl, till exempel Chrysan eller Algonmin. En näve varje vår. På vintern ger du varje ros en kaffekopp vedaska, som är rikt på kalium.

3. Klipp sparsamt, bara en eller två gamla mörka grenar på våren eller hösten. Placera snittet så nära jorden som möjligt. 

Tips mot bladlöss

Om bladlössen blir många, spraya med en stark vattenstråle eller med vanligt såpvatten, dock inte direkt i solsken. Eller gör som Lena — mata småfåglarna och låt dem göra jobbet. 

Så planterar du rosor 

1. Gräv djupt, ca 60 cm.

2. Plocka bort eventuella stenar i gropen så att rötterna får plats att söka sig nedåt.

3. Använd rosenjord.

4. Blanda en näve Chrysan i jorden.

5. Vattna så att det blir en gröt. 

6. Sätt ner rosen.

7. Okuleringsstället ska hamna ca 10 cm under markytan.

8. Vattna.

9. Trampa till runt rosen för att utjämna luftfickor.

10. Ge nyplanterade rosen ca 10 liter vatten.

11. Vattna varannan dag under två veckor.

10 tåliga rosor

1. Louise Bugnet. Denna väldoftande rugorosaros får röda knoppar som övergår till vita blommor och den har nästan inga taggar. En bra förstaros som blommar tidigt på våren och ända långt in på hösten. Zon 7. 

2. Helenae Hybrida. En alldeles bedårande klätterros med vanilj-gula honungsdoftande blommor i klasar som sedan ger fina brandgula nypon på hösten. Zon 5.

3. Félicité Parmentier. En ­gammaldags Albaros med ljuvt
rosa blommor som sprider en gudomlig doft av äpple och persilja. Zon 5. 

4. Maiden’s Blush. En tålig och lättodlad jungfruros som går i
blom med ljusgul knopp och slår ut i en vacker ljusrosa färg. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av augusti. Zon 6.

Alchymisten doftar av honung!

5. Alchymist. En honungsdoftande klättrare som blivit en av våra mest populära. Ljuvliga rosett-formade blommor i skiftande toner av aprikos, gyllengult och rosa-orange under den långa blomningstiden. Zon 4. 

6. Jacques Cartier. En Portlandros som blommar rikligt och länge med rosa dubbla blommor och en stark doft av äpple och klöver. Zon 5.

7. Gertrud Jekyll. En av de bästa David Austin-rosorna. Kraftigt växande med intensivt ceriserosa rosor, blommar rikligt juli–oktober. Zon 4. 

8. Mme Boll. En populär gammal-dags buskros i Portlandgruppen. Har rikligt med utsökt vackra djuprosa blommor med en doft av äpple och kanel. Zon 5. 

9. Aïcha. Tidigt blommande och en av våra mest uppskattade klätter-rosor med smörgula blommor med saffransfärgade knappar. Fruktig härlig doft. Zon 6. 

Vackra Mme Plantier – dotar mandel och päron. 

10. Mme Plantier. En av de vackraste gammaldags buskrosorna. Blommar med täta fyllda crèmevita blommor. Underbar doft av mandel, päron och mysk. Zon 5.

07 juni 2016
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Rätt jord för grönsaksodling

Odla och plantera Egenodlade grönsaker är en trend på frammarsch. Nu har ljuset återvänt tillräckligt mycket för att vi ska kunna odla inomhus. Här är några tips för att lyckas.

Pynta hösten med prydnadskål

Odla och plantera Förbered för höstrusket redan nu. Prydnadskål som planteras på sensommaren får kraftiga rötter och står sig länge.

Så lyckas du med tomaterna

Odla och plantera Den som en gång satt tänderna i en nyplockad solvarm tomat glömmer aldrig smaken. Och känslan är inte långt borta – de godaste tomaterna odlar du enkelt...

Kickstarta trädgården!

Odla och plantera Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.

Just nu i trädgården - april

Odla och plantera I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

Lisas trädgårdskalender - september

Odla och plantera Höstplantera, ta in krukväxter och förbered trädgården. Solen är smekande mild, det börjar flamma i naturen, och det är rofyllt och roligt att förbereda...

Just nu i trädgården - oktober

Odla och plantera Nu är det höst och träden kläs sakta av. Kvar blir nakna siluetter och på marken samlas löven i drivor.

10 tips för trivsammare trädgård

Odla och plantera Vi i Villas egen trädgårdsmästare, Lisa Winnerlid, ger oss här sina allra bästa tips för hur du får en trädgård att trivas med. Länge.

"Odlarens handbok" - Boktips

Odla och plantera ”Odlarens handbok” av André Strömqvist innehåller det mesta man behöver veta om trädgården.