Foto: Maria Fors Östberg, Plantagen

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradiset. Här är hennes knep för att lyckas med rosor. 

Annons

På gatan längs med det lilla vita kaptenshuset från 1804 står en gammaldags träbänk med sirliga gjutjärnsgavlar vid en enorm rosenhäck. På bänken står det: ”Lenas vilobänk med rosendoft”. På andra sidan häcken breder ett rosenparadis ut sig och de parfymlika dofterna är nästan berusande.

Constance Spry är ett av trädgårdens smycken. 

2005 planterade Lena Odelius sina tre första rosor: en Jacques Cartier, en Mme Boll och en Rose de Rescht. Dessa tre lever och frodas i hennes rosengård än i dag, i sällskap med cirka 230 andra sorter. Vetgirig och passionerad kastade sig Lena över litteratur om rosor, bland annat Lars-Åke Gustavssons böcker, för att nära sitt nyfunna intresse. 

–  Man skulle kunna säga att jag fick ett hyperintresse för rosor. Jag blev, och är fortfarande, helt galen i rosor! Rosorna ger mig kärlek. Varje ros har en själ, och varje ros har en särskild betydelse för mig, säger Lena.

Dofterna är viktiga och Lena säger att alla rosor har en unik doft. Allt från friska toner av citrus och äpple till kryddig mysk och kanel. Nästan alla hennes rosor är doftande, ett sammelsurium av väldoft.

Småfåglar finns det gott om i Lenas trädgård. Hon är särskilt mån om dem eftersom de är ovärderliga i kampen mot bladlössen. Därför matar hon dem med solrosfrön året om. Kemiska bekämpningsmedel ogillar hon och även konstgödsel går bort. En kopp vedaska, som är rik på kalium, till varje ros under vintern är det enda hon gödslar med, förutom en näve Chrysan varje vår.

Lena med en älskad Alexanderros. 

Lena har brottats med depressioner under stora delar av sitt liv och rosorna har kommit att betyda oerhört mycket för hennes livskvalitet. Arbetet med rosorna är rena rama friskvården för Lena.

–  Jag kände att jag vill göra något vackert av mitt liv och glädja andra människor också genom att bjuda in folk att titta på rosorna. De blommar så kort tid och det är roligt om fler får se dem, säger Lena.

Annons

Så lyckas du med rosor

Rosor har ett rykte om sig att vara lite svåra att ha göra med. Och en del är onekligen lite knepiga, man får anstränga sig eller rentav fjäska lite för dem för att de ska trivas. Men det finns många vackra rosor som är tåliga och inte alls så svåra att ha att göra med. 

Lenas 3 grundregler

1. Plantera i april eller i oktober, när jorden är fuktig. Planteringen är det viktigaste momentet så gör den rätt.

2. Gödsla med ett animaliskt pulver med mycket benmjöl, till exempel Chrysan eller Algonmin. En näve varje vår. På vintern ger du varje ros en kaffekopp vedaska, som är rikt på kalium.

3. Klipp sparsamt, bara en eller två gamla mörka grenar på våren eller hösten. Placera snittet så nära jorden som möjligt. 

Tips mot bladlöss

Om bladlössen blir många, spraya med en stark vattenstråle eller med vanligt såpvatten, dock inte direkt i solsken. Eller gör som Lena — mata småfåglarna och låt dem göra jobbet. 

Så planterar du rosor 

1. Gräv djupt, ca 60 cm.

2. Plocka bort eventuella stenar i gropen så att rötterna får plats att söka sig nedåt.

3. Använd rosenjord.

4. Blanda en näve Chrysan i jorden.

5. Vattna så att det blir en gröt. 

6. Sätt ner rosen.

7. Okuleringsstället ska hamna ca 10 cm under markytan.

8. Vattna.

9. Trampa till runt rosen för att utjämna luftfickor.

10. Ge nyplanterade rosen ca 10 liter vatten.

11. Vattna varannan dag under två veckor.

10 tåliga rosor

1. Louise Bugnet. Denna väldoftande rugorosaros får röda knoppar som övergår till vita blommor och den har nästan inga taggar. En bra förstaros som blommar tidigt på våren och ända långt in på hösten. Zon 7. 

2. Helenae Hybrida. En alldeles bedårande klätterros med vanilj-gula honungsdoftande blommor i klasar som sedan ger fina brandgula nypon på hösten. Zon 5.

3. Félicité Parmentier. En ­gammaldags Albaros med ljuvt
rosa blommor som sprider en gudomlig doft av äpple och persilja. Zon 5. 

4. Maiden’s Blush. En tålig och lättodlad jungfruros som går i
blom med ljusgul knopp och slår ut i en vacker ljusrosa färg. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av augusti. Zon 6.

Alchymisten doftar av honung!

5. Alchymist. En honungsdoftande klättrare som blivit en av våra mest populära. Ljuvliga rosett-formade blommor i skiftande toner av aprikos, gyllengult och rosa-orange under den långa blomningstiden. Zon 4. 

6. Jacques Cartier. En Portlandros som blommar rikligt och länge med rosa dubbla blommor och en stark doft av äpple och klöver. Zon 5.

7. Gertrud Jekyll. En av de bästa David Austin-rosorna. Kraftigt växande med intensivt ceriserosa rosor, blommar rikligt juli–oktober. Zon 4. 

8. Mme Boll. En populär gammal-dags buskros i Portlandgruppen. Har rikligt med utsökt vackra djuprosa blommor med en doft av äpple och kanel. Zon 5. 

9. Aïcha. Tidigt blommande och en av våra mest uppskattade klätter-rosor med smörgula blommor med saffransfärgade knappar. Fruktig härlig doft. Zon 6. 

Vackra Mme Plantier – dotar mandel och päron. 

10. Mme Plantier. En av de vackraste gammaldags buskrosorna. Blommar med täta fyllda crèmevita blommor. Underbar doft av mandel, päron och mysk. Zon 5.

7 juni 2016

2 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.