Foto: Istockphoto

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du lyckas.

Annons

Krydda sommarens middagar med egenodlat! Kom igång redan nu så kan du snart skörda dina egna färska kryddor och örter. Johan Orre, hortonom på Plantagen, tipsar:

– Det lättaste för den som vill komma igång snabbt är att köpa färdiga plantor. Odlingsnörden finner ju ett nöje i att se det groende fröet bryta jordskorpan, komma upp och så småningom ge frukt. Men det är en liten större process. Det kan räcka att gå till en trädgårdsbutik, köpa en färdig chiliplanta, plantera om i en större kruka och ha chili hela sommaren. Ju mer man skördar desto mer kommer den att växa. Glädjen i det behöver man inte vara odlingsnörd för att uppleva!

Vad ska jag tänka på när jag köper kryddor?

– Tänk på att de kryddplantor du köper i livsmedelsaffären är odlade väldigt snabbt och intensivt. De har därför svårt att acklimatisera sig när de kommer hem till dig. Du kan köpa en fräsch krydda på fredagen och så är den halvdöd på måndagen. 

– De du köper i trädgårdshandeln är däremot odlade för att kunna leva vidare. De har fått ta lite längre tid på sig, de har lite större krukor. Priset är också lite högre, men dessa är ju tänkta för att odlas vidare.

Vad gör jag med plantorna när jag ­kommer hem?

– Plantera om i större krukor, det är jätteviktigt. Många plantor växer väldigt fort och behöver ett stort jordutrymme. De behöver även anpassad jord, det finns örtjord specifikt framtagen för ändamålet. 

– Det många missar är gödningen. Ute i naturen har vi ju ett kretslopp med blad som ramlar ner på hösten, det går förbi en älg och bajsar lite, och på så sätt får växten näring. Men i en kruka är näringsinnehållet begränsat. Eftersom man hela tiden skördar och tar bort växtdelar, det vill säga näring, så måste man även tillföra näring. Annars får växten näringsbrist, säger Johan Orre.

Hur vet jag om växten har näringsbrist?

– Bladen börjar bli gula, de växer sämre och får sämre smak.

Kan jag rädda en ­kryddväxt när bladen börjat gulna?

– Absolut. En vanlig orsak till gulnande blad är att man inte skördar. Kryddväxter vill skördas kontinuerligt. Plocka de äldsta bladen så kommer det nya upp. Annars blir bladen gamla, de blad som sitter längst underst får dåligt med ljus. Då stöter växten bort dem, de bladen är helt enkelt förbrukade. 

Annons

Var ska jag plocka när jag skördar?

– Alltid de äldsta bladen. På persilja till exempel kommer de nya bladen från mitten, som en rosett. På basilika plockar man enskilda blad, toppa när plantan börjar bli lite lång, då grenar den ut sig och får ett mer harmoniskt växtsätt. 

Vilka kryddor ska jag satsa på i ­sommar?

– Utgå från det du själv använder, det är alltid grunden. För om du inte skördar kommer bladen att bli gamla, gula och tappa smak.  

Johans 5 favoritkryddor

Persilja. Allround-krydda, funkar som dekoration, närings­källa och som uppfräschning av tråkig mat. Kan sättas ut tidigt, tål lite frost, kan till och med övervintra utomhus. 

Mynta. En ungdomlig mojito-krydda för härliga drinkar till helgen. Otroligt lättodlad, du kommer att kunna skörda obegränsat hela sommaren. Bra att ha i en kruka så du har koll på den — ute i rabatten sprider den sig som sjutton!

Basilika. Basilikaplantor du köper i livsmedelsbutik är framodlade för att skördas direkt och brukar vissna ganska fort. Tips! Ta av en topp som är 5—7 cm lång, sätt ner i lite vatten eller direkt i jord. Nya rötter bildas inom några dagar. Plantera i en vanlig kruka med blomjord, gärna lerkruka. Då får du en basilika som klarar sig bättre, hinner bli stor och fyllig och räcker hela sommaren!

Salvia. En krydda som används alltför sällan. Klipp ner i kryddblandningar tillsammans med andra kryddor, strössla över till exempel grillad kyckling — supergott! Eller bjud som förrättssnacks: Plocka stora blad och stek på medelvärme i smör eller olja, lägg på hushållspapper. Nästan som chips!

Fransk dragon.­ ­Jättebra, piffar upp all mat!

Elin Emborg
9 juni 2016

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.