Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten. 


Att odla chili är trendigt! Och det är inte svårt att förstå varför – chilifrukten är lättodlad och så går den att använda i massvis med maträtter. Vi frågar chiliexperten Catrin Sandin, ordförande i Chiliodlarna, om några tips.

Vad behövs för att odla chili?

– Såjord och gärna undervärme. Badrumsgolv med golvvärme fungerar jättebra. Sen planterar man om i en 9 x 9 cm kruka med bra planteringsjord som p-jord eller rosjord. Använd kvalitetsjord helt enkelt. 

Hur mycket ska man vattna chilin?

– Ställ dem i mycket sol och där det finns mycket ljus. Det är bättre att vänta tills dem nästan börjar hänga än att övervattna för det är oftare de dör för att de blir för blöta.

Hur vet man när chilin är klar?

– All chili är från början gröna när de är omogna. De ska få någon form av färg – och det är olika beroende på vilken sort det är. En del blir gula och en del blir röda. Så det är bra att veta vilken sort du sått för att få rätt resultat. 

Har du något tips på hur man lyckas med sin chili?

– Bra jord, se upp för löss och mycket sol behövs.

Och om man upptäcker löss i sin chiliplanta – vad gör man då?

– Spruta chilin med såpvatten. Gärna med lite t-sprit i. Eller så kör man med en mer biologisk bekämpning med t.ex. guldögonsländor, larver, som äter upp bladlössen men låter själva chiliplantan vara ifred.

Och till slut – vad kan man göra med chili egentligen?

– Man kan ha chili i allt! I kladdkakan, i hallonsylten och i all mat. Jag torkar eller fryser in min chili. Eller lägger in, gör ett vanligt lag och lägger in – då blir det som feferoni, vilket är jättegott.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar