Att odla chili är enkelt och roligt.
Att odla chili är enkelt och roligt. Foto: Istockphoto

Så odlar du chili

Odla och plantera

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten. 

Annons

Att odla chili är trendigt! Och det är inte svårt att förstå varför – chilifrukten är lättodlad och så går den att använda i massvis med maträtter. Vi frågar chiliexperten Catrin Sandin, ordförande i Chiliodlarna, om några tips.

Hur börjar man odla chili?

– Man sår frön ganska tidigt, men just nu är det försent för många sorter. De som man säger är milda, så som anissorter går att så fortfarande, men om man ska odla till exempel habanero, då är det för sent. 

Vad behövs för att odla chili?

– Såjord och gärna undervärme. Badrumsgolv med golvvärme fungerar jättebra. Sen planterar man om i en 9 x 9 cm kruka med bra planteringsjord som p-jord eller rosjord. Använd kvalitetsjord helt enkelt. 

Hur mycket ska man vattna chilin?

– Ställ dem i mycket sol och där det finns mycket ljus. Det är bättre att vänta tills dem nästan börjar hänga än att övervattna för det är oftare de dör för att de blir för blöta.

Hur vet man när chilin är klar?

– All chili är från början gröna när de är omogna. De ska få någon form av färg – och det är olika beroende på vilken sort det är. En del blir gula och en del blir röda. Så det är bra att veta vilken sort du sått för att få rätt resultat. 

Har du något tips på hur man lyckas med sin chili?

– Bra jord, se upp för löss och mycket sol behövs.

Och om man upptäcker löss i sin chiliplanta – vad gör man då?

Annons

– Spruta chilin med såpvatten. Gärna med lite t-sprit i. Eller så kör man med en mer biologisk bekämpning med t.ex. guldögonsländor, larver, som äter upp bladlössen men låter själva chiliplantan vara ifred.

Och till slut - vad kan man göra med chili egentligen?

– Man kan ha chili i allt! I kladdkakan, i hallonsylten och i all mat. Jag torkar eller fryser in min chili. Eller lägger in, gör ett vanligt lag och lägger in – då blir det som feferoni, vilket är jättegott.

29 april 2016

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.