Nu kan mina barn odla!

Vi i Villas reporter Elisabet Broomé ville lära sina barn hur mat växer. Och göra något med den gamla sandlådan. Här är hennes råd om hur man kan odla tillsammans med barn.


<!– –>Små ungar blir större och en dag stod jag där och stirrade på den numera bortglömda sandlådan. Den borde man faktiskt kunna göra något vettigt av, tänkte jag. En vacker aprildag satte jag spaden i lådan med beslutet att omvandla den till trädgårdsland.

Visserligen hade vi börjat något år tidigare. Då grävde vi på plats, tog bort gräset och la på ett lager jord. Det funkade för jordgubbarna. Men nu ville vi ha mer grönsaker och de behövde mer jobb förstod vi. Denna gång skulle hela sandlådan fyllas med finfin jord!

Projektet hade också ytterligare en orsak. Jag vill att barnen ska veta hur de odlar själva. Att veta hur man sår och när man ska skörda? Och i synnerhet: Veta hur god en rädisa, uppdragen direkt ut landet, är.

Först rev vi bort allt ogräs och grävde om. Sen tog vi äntligen hand om den ovårdade och bortglömda komposten och la längst ner i landet. Sist av allt fyllde vi på med fin köpejord. Nu kunde alla välja frön.

Barnens förslag var allt från gurkor till vindruvor. Hmm… Efter lite diskussioner valde vi två sorters frö var. Sallad, rädisa, morötter, en rad med blomster och så de mer krävande, purjolök och rödbetor. Att sätta fröna på plats var jätteskoj och jättesvårt. Hur ber man en 6-åring sätta fröna med lagom fina mellanrum? Men meningen var ändå att det skulle bli deras trädgårdsland – inte mitt. Och det går ju att rensa.

Sen följde några veckor av vattning och rensning. Alla hjälpte faktiskt till. Och så – fantastiskt!

Efter bara några veckor kunde vi dra upp små smala rädisor. Dessa följde vi med spänning därefter och det dröjde inte länge förrän vi kunde äta dem. Och vilken förtjusning och stolthet– att odla är ju skoj!

Lika bra gick det inte med löken och rödbetorna, kanske för lite jord, för lite näring… Men salladen blev bra och räckte till många middagar. Och morötterna skördade vi långt in på sensommaren.

Nu får vi se vad som ska ner i landet i år. Men jag tippar på att rädisor, sallad och morötter kommer gå i repris. Grannarnas fina zucchini är lockande… men ska vi våga? Det får vi återkomma om.

Arne gillade morötterna bäst.

Victor häller ut ny jord.

Tips för odling med barn!

Gör det enkelt. Använd en sandlåda, eller gräv på plats. Men sätt igång!

Låt barnen vara delaktiga från början. Låt dem välja fröer, låt dem så, vattna och rensa. Kanske de kan få en hel rad att vara ansvarig för själv.

Välj sånt som ger resultat. Rädisor – toppen. Det går snabbt och är gott. Likaså funkar sallad bra. Morötter tar lite tid och kräver ordentlig rensning men är mycket gott och kul att äta under sensommaren.

Experimentera. Var inte rädd för att prova nytt. Misslyckandet är en lära i sig. Trädgård är att våga.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar