Mer blomning för pengarna

Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta dig omkring i din trädgård, där finns en rikedom att ta hand om!


Ta sticklingar

Vilka: Buxbom, lavendel, vindruvor och vinbär är några större buskar och klätterväxter som är extra lätta att föröka med sticklingar.

– Fyll en kruka med jord, vattna så att jorden blir rejält fuktig, fyll på ännu mera jord så att krukan helt fylls.

– Ta sticklingarna genom att dra av tunna kvistar från växten. Det ska vara kvistar som inte har blommor eller blomknoppar. Då får de automatiskt en ”klack” som gör att växten lättare rotar sig.

– Tag också bort bladen längs stjälken så att enbart en liten tofs är kvar i toppen.

– Stick sedan ner sticklingarna längs krukans kant. Ställ odlingen på en skuggig plats och håll jorden fuktig.

– Innan vinterkylan kommer sätter du ner krukorna i en rabatt, de ”planteras” ut i jorden med krukorna kvar. Platsen ska vara väldränerad.

– På våren, när vitsipporna blommar, är det lätt att lyfta upp krukorna ur rabatten och du kommer då att se att de flesta sticklingar har rotat sig. Låt dem växa till sig i halvskuggigt läge en sommar till innan du planterar ut dem permanent.

Lägg ner avläggare

Vilka: Björnbär, vinbär, klematis och blåregn.

– Lägg ner en lång mjuk gren mot marken, skär små hack i grenen där den ska komma i kontakt med jorden, fixera den med en märla eller en sten, och snart kommer rötter att växa fram.

– När avläggaren har bildat rötter som går ca 7 centimeter ner i jorden så kan du klippa av den från moderplantan och plantera den på en ny växtplats.

– Många revande växter, som smultron och jordgubbar skapar sina egna avläggare. Dessa kan du direkt sätta i en kruka.

Använd sidolökar

Vilka: Pärlhyacinter, krokus, narcisser, liljor och hyacinter bildar smålökar som sitter runt huvudlöken.

– Gräv upp lökarna nu och du kommer att se att av en lök har det nu blivit flera.

– Bryt försiktigt bort smålökarna, och plantera dem där du önskar. Efter två-tre år har smålökarna vuxit till sig och blivit till stora blommande lökar.

Samla in frö

Vilka: Vallmo och krollilja är några exempel på växter som är lätta att samla in fröna av.

– Många växter förökar sig med frö, och många har otroligt dekorativa fröställningar.

– En mogen vallmofrökapsel låter som en marrackas. Fröna ska samlas in när de är mogna, och oftast är de då svarta eller mörkt bruna. Fröna är mogna när frökapseln börjar spricka upp. Trä en nylonstrumpa över frökapseln så är det lättare att samla ihop dem, för när kapseln väl är mogen så ligger det i växtens natur att sprida fröna långt bort. Några frökapslar inslagna i fint papper är också roligt att ge bort.

– Så fröna i en del av rabatten som du har ”över”, märk ut sådden för annars kommer du att glömma bort att du sått dem. Eller kasta ut fröna där du önskar dig en vallmoäng.

– En krolliljelök kostar ca 70 kronor att köpa, och på en fröställning finns nästan hundra frön så här finns en potentiell skatt. Men det tar sju år innan fröna vuxit till sig och blivit till stora lökar som blommar. Men åren går fortare än man tror!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar