Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården kallas för Pilehaven.


Christel Roos, i den lilla fiskebyn Domsten mellan Helsingborg och Höganäs, har funnit glädjen och lusten att skapa med pil.

– Först var det svårt att få tag på material. Men nu har jag flera leverantörer och kan beställa pil i olika tjocklek och färg.

Christel och Jan byggde sitt hus för tio år sedan och fick börja från noll med trädgården, som är 680 kvadratmeter stor.

– Tidigare var här en äng, berättar Christel. Vi började skissa på trädgården under den första vintern. Alla i familjen fick var med och bestämma, och tidigt i mars planterades det första pilstaketet.

Staket av korgvide Salix viminalis fungerar som en häck och skyddar mot vinden. I bakgrunden vresros. Det går att sätta ner sticklingar av pil från den dag tjälen går ur jorden och fram till maj. En annan variant av pilstaket är att ha stödpelare och sedan väva in de raka skotten horisontellt.

Odlingsbäddar flätade av pil, mynta, gräslök med mera. Med åren har Christel kommit på många användningsområden för pil och hon håller även kurser för dem som vill lära sig att fläta i pil. I stora korgar utan botten odlar hon kryddväxter, som gräslök och mynta. Christel har experimenterat med att fläta en enorm urna med ett stålskelett i två delar. Den går att öppna och på så vis kan man till exempel sätta den runt ett träd.

– Jag har utvecklat konstruktionen och den är väldigt användbar. Nu har jag en apotekarros i urnan.

Växthuset har blivit som ett extra rum, där även barnen Filip och Isabella tycker om att vara med sina kompisar.


Christel och Jan Roos
framför ett av pilstaketen. Christel håller kurser för dem som vill lära sig att fläta pil.

Tidigare hade Christel en örtagård i ett av trädgårdens hörn, men där står nu ett växthus med röda spröjsar. Omväxling är en del av trädgårdskonceptet.

– Vi vill att det ska hända saker i trädgården. Likaväl som vi byter kläder, byter vi ut lite i trädgården ibland. Alla krav, som finns inne i huset, försvinner när man sätter sig i soffan i växthuset, säger Christel. En viktig aspekt med trädgården är att den ska vara lättskött. Både Jan och Christel tycker om trädgårdsarbete men vill också få tid över för annat.

Urna i flätad pil (två delar) med apotekarros.


Rosa Kordesiiros,
markläggning med byasten Munka Ljungby.

Allt eftersom åren gått har Christel blivit mer och mer förtjust i rosor.

– Jag har planterat rosor, så att de ska avlösa varandra i blomningen. ’Single Cherry’ blommar i juni, sen kommer ’Rose de Rescht’, ’Stanwell Perpetual’ och mandarinros, Rosa moeysii, med tomatröda blommor. ’Rose de Recht’ är remonterande och blommar igen i augusti. Husets entré är nyligen omgjord. Här har man lagt dansk sjösten med väv under och planterat havtorn istället för rododendron och vintergröna. 

– Det finns både han- och honplantor, så att det kan bli bär, det är jag jätteglad över. Christel tar fram en flaska för att bjuda på svalkande saft av det lite annorlunda slaget. Vi heter ju Roos i efternamn, så i år gjorde jag rossaft för första gången. Varsågoda!

Saft på Rosblad

Blomblad från 130 blommor vresros
2 citroner
12 dl socker
30 g vinsyra
2,5 l vatten

Tvätta och skiva citronerna. Varva skivorna med rosblad, vinsyra och socker i ett stort kärl. Koka vattnet och häll det i kärlet. Låt stå i 3-4 dygn. Sila av vätskan och häll den i noga rengjorda flaskor eller frys in.

Bäst

Att vi fick börja från noll och få det precis som vi ville. Trädgården är också lättskött och ger tid till annat.

Tips!

Rita en plan och följ den, men ändra även om ibland. Satsa på lummiga träd och buskar i olika gröna nyanser. Vatten och sten förhöjer trivselfaktorn. Tänk på att en del träd blir väldigt stora och inte ska planteras för nära huset, rötterna kan ställa till problem.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar