Annons
Foto: istockphoto

Lisas trädgårdskalender mars

Odla och plantera

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

Annons

             Lisa Winnerlid

1. Plantera buskar och träd som förskönar. Ju fortare de får komma igång desto tidigare och bättre utvecklas de redan i år. Var kräsen när du köper plantor.  I det begränsade utrymmet i en privatträdgård är endast det bästa gott nog!
OBS! Det är viktigt vid planteringen att kolla rotsystemet!

2. Håll utkik efter mördarsniglarna! Efter den gångna milda vintern är risken stor att de glupska marodörerna har överlevt. Ingrip så fort du ser en. Varje individ kan föda hundratals nya under säsongen!

3. Förgro potatisen. Lägg knölarna till groning 3-4 veckor innan de ska ner i jorden. De bör planteras ut när jorden börjar bli uppvärmd (ca 8 grader).

4. Sätt fart på växterna. Nu behöver de näring. Buskar, häckar, rosor och perenner, alla vill ha ”frukost” för att komma igång. Använd ett fullgödselmedel (NPK), eller kogödsel blandad med kompost.

5. Kompostera på plats. När du städar i rabatten: släng inte de vissna växtresterna! Klipp sönder dem i små bitar och strö dem över jorden. De förmultnar snabbt, och förbättrar jorden.

6. Börja jaga ogräs. Ju förr du ger dig på dem desto mindre jobb får du senare på säsongen. Och när de är små är de lätta att rensa bort.

Vill du fråga om trädgård? 
Ställ din fråga tilll vår expert 
Lisa Winnerlid på experthjälpen.

En klenod bland buskar...

...är stjärnmagnolian Magnolia stellata ’Royal Star’, med ett nätt växtsätt som passar även i små trädgårdar. Sorten har större blommor än den vanliga stjärnmagnolian, snövita och doftande. ’Royal Star’ är en av de härdigaste magnoliorna (zon 1-4). Magnolior ska vårplanteras.

Läcker midsommarpotatis

Tänker du odla egen potatis till midsommarsillen? Pröva ’Amandine’, en tidig sort som påminner om mandelpotatis. Läcker!

Längtans blomma

En aprildag när man strosar i trädgården svävar en underbar doft över nejden. Luktviolen (Viola odorata), har slagit ut. Poesins klassiska violblå, vars doft ingår i berömda parfymer. Sätt en luktviol i halvskuggan under en buske – och du kommer att längta efter den varje vår!

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 mars 2012

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons