Annons
Foto: istockphoto

Lisas trädgårdskalender mars

Odla och plantera

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

Annons

             Lisa Winnerlid

1. Plantera buskar och träd som förskönar. Ju fortare de får komma igång desto tidigare och bättre utvecklas de redan i år. Var kräsen när du köper plantor.  I det begränsade utrymmet i en privatträdgård är endast det bästa gott nog!
OBS! Det är viktigt vid planteringen att kolla rotsystemet!

2. Håll utkik efter mördarsniglarna! Efter den gångna milda vintern är risken stor att de glupska marodörerna har överlevt. Ingrip så fort du ser en. Varje individ kan föda hundratals nya under säsongen!

3. Förgro potatisen. Lägg knölarna till groning 3-4 veckor innan de ska ner i jorden. De bör planteras ut när jorden börjar bli uppvärmd (ca 8 grader).

4. Sätt fart på växterna. Nu behöver de näring. Buskar, häckar, rosor och perenner, alla vill ha ”frukost” för att komma igång. Använd ett fullgödselmedel (NPK), eller kogödsel blandad med kompost.

5. Kompostera på plats. När du städar i rabatten: släng inte de vissna växtresterna! Klipp sönder dem i små bitar och strö dem över jorden. De förmultnar snabbt, och förbättrar jorden.

6. Börja jaga ogräs. Ju förr du ger dig på dem desto mindre jobb får du senare på säsongen. Och när de är små är de lätta att rensa bort.

Vill du fråga om trädgård? 
Ställ din fråga tilll vår expert 
Lisa Winnerlid på experthjälpen.

En klenod bland buskar...

...är stjärnmagnolian Magnolia stellata ’Royal Star’, med ett nätt växtsätt som passar även i små trädgårdar. Sorten har större blommor än den vanliga stjärnmagnolian, snövita och doftande. ’Royal Star’ är en av de härdigaste magnoliorna (zon 1-4). Magnolior ska vårplanteras.

Läcker midsommarpotatis

Tänker du odla egen potatis till midsommarsillen? Pröva ’Amandine’, en tidig sort som påminner om mandelpotatis. Läcker!

Längtans blomma

En aprildag när man strosar i trädgården svävar en underbar doft över nejden. Luktviolen (Viola odorata), har slagit ut. Poesins klassiska violblå, vars doft ingår i berömda parfymer. Sätt en luktviol i halvskuggan under en buske – och du kommer att längta efter den varje vår!

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 mars 2012

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Odla kryddor i köksfönstret

I stället för blomkrukor i köksfönstret kan du ha en liten dekorativ kryddväxtodling.

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons