Lisas trädgårdskalender – oktober

Ljuvliga höstdagar! Solen är smekande mild. När höstlöven dalar till marken är det dags att stänga trädgården. Pyssla utan stress! Det du inte hinner nu kan vänta till våren. Prioritera ­följande sex saker:

1. Skydda ömtåliga växter, och nyplanterade, mot frost och kyla. Rabattrosorna behöver extra tillsyn inför vintern.

2. Var inte för nitisk med lövkrattningen! Räfsa rent på platser där de stör dig, t. ex. på plattgångar och ta bort  tjocka lövlager på gräsmattan. I naturpartier och blomsterängar ska du inte kratta alls.

3. Hjälp småfåglarna – de gör stor nytta i trädgården. Börja mata dem. Sätt upp holkar.

4. Plantera buskar, rosor och träd efter lövfällningen. Det är bästa tiden för barrotade växter. OBS: vänta med barrväxter och magnolia till våren.

5. Rensa ogräs. Det är lätt på hösten när jorden är fuktig och du är glad för att det är gjort när våren kommer!

6. Gör fint vid entrén. Pigga upp i höstmörkret med några krukor med vackra höstblommor. Sorter som trivs i den svala luften och prunkar länge än är: cyklamen, ljung, prydnadskål, begonia och krysantemum.

Pyssla om dina rosor

Många rosor är tuffa och blommar långt in på hösten. Men en dag vill de gå till sängs och då behöver de en ombonad bädd inför vintern. Så här gör du:

1. När frosten börjar nypa rosorna i kinderna ska du ta en titt på hur de mår. Kolla bladverket noga. Rosor drabbas tyvärr lätt av olika sjukdomar.

2. Svartfläcksjuka är en besvärlig svampsjukdom, som visar sig som svarta fläckar på bladen, som gulnar och faller av. Den försvagar plantan och övervintrar i bladen. Ta bort alla blad på plantan och marken och kasta eller bränn dem. Lägg dem inte i komposten!

3. När ytjorden börjar frysa till är det dags att kupa upp jord runt stjälkarna. Bädda sedan in plantan med torra löv. Ett nät runt omkring håller löven på plats.

Höstlöv är en guldgruva!

Detta är ett jordförbättringsmedel som är bättre än det köpta! Kratta in löven i rabatterna runt buskar och träd. Under vintern skyddar löven plantorna, och i vår har de förmultnat till porös mylla.
Kompakta lövlager från äpple, lönn och kastanj bör räfsas bort från gräsmattan, eftersom de kväver syretillförseln till gräsrötterna. Ek- och boklöv gynnar rododendrons och magnolians jord.

Vinterbostad till pippi

Det är en fördel att sätta upp holkar på hösten. Fåglarna sover över där under kalla vinternätter, och på våren har de barnkammaren redo när ungarna är på väg!

Höstprakt i kruka

Krysantemum trivs i soligt läge i den svala luften utomhus och är mycket lättskött. Tänk på att jorden aldrig får torka ut för då faller knopparna av.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar