Annons
Foto: Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Lisas trädgårdskalender - augusti

Odla och plantera

Sensommaren är en underbar tid. Fjärilen fladdar över doftande blommor och naturen når sin fulländning. Nu vaknar lusten att småpyssla i trädgården!

Annons

Vill du fråga om trädgård? Ställ din fråga tilll vår expert Lisa Winnerlid på www.viivilla.se

1. Frossa i vasblommor: ju mer du klipper av sommarblommor som luktärter, sommarmalvor, krasse och ringblommor desto rikare blommar de!

2. Plantera nya perenner, och dela dina favoriter och få fler.

3. Höstgödsla med pk-gödsel. Finns i handeln som Höstgödsel. Pioner, rosor och bärbuskar älskar det! P står för fosfor som befrämjar nästa års blomning. K=kalium, som styrker och härdar plantan inför vintern.

4. Snödroppar och vintergäck vill ”nattas” tidigt för att hinna rota sig före vintern. Har du misslyckats med dem? Det beror på att lökarna är torra vid inköpet. Låt dem ligga i vatten under ett dygn före plantering så lyckas det bättre.

5. Reparera gräsmattan om den fått kala fläckar. Det finns små förpackningar för hjälpsådd i handeln.

6. Satsa på barrväxterna: plantera barrväxter och beskär granhäckar.  Frisera barrväxter som blivit förvuxna och risiga och de får en ny spännande design.

Gör som ­mormor

Plocka in små buketter av sommarblommor och sätt i fina vasen. För mormor visste växtens hemlighet: blomman ska vara utslagen när du klipper stjälken – luktärtsknoppar slår inte ut inomhus.

Plantera ­pionen rätt

– och den kan bli jättegammal, minst 50 år! En bra planteringstid är slutet av augusti-början av september. Gropen ska vara 50x50 centimeter. Berika jorden med förmultnad kogödsel och en näve benmjöl.  Den övre delen av rotklumpen, där det finns små rosa skott, ska hamna högst fem centimeter under jordytan.

Ny slags gran...

...får du genom att stamma upp en som blivit förvuxen. Barrväxter blir ofta fula nertill. Klipp bort de torra grenarna en bra bit upp på stammen.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons