Annons
Foto: Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Lisas trädgårdskalender - augusti

Odla och plantera

Sensommaren är en underbar tid. Fjärilen fladdar över doftande blommor och naturen når sin fulländning. Nu vaknar lusten att småpyssla i trädgården!

Annons

Vill du fråga om trädgård? Ställ din fråga tilll vår expert Lisa Winnerlid på www.viivilla.se

1. Frossa i vasblommor: ju mer du klipper av sommarblommor som luktärter, sommarmalvor, krasse och ringblommor desto rikare blommar de!

2. Plantera nya perenner, och dela dina favoriter och få fler.

3. Höstgödsla med pk-gödsel. Finns i handeln som Höstgödsel. Pioner, rosor och bärbuskar älskar det! P står för fosfor som befrämjar nästa års blomning. K=kalium, som styrker och härdar plantan inför vintern.

4. Snödroppar och vintergäck vill ”nattas” tidigt för att hinna rota sig före vintern. Har du misslyckats med dem? Det beror på att lökarna är torra vid inköpet. Låt dem ligga i vatten under ett dygn före plantering så lyckas det bättre.

5. Reparera gräsmattan om den fått kala fläckar. Det finns små förpackningar för hjälpsådd i handeln.

6. Satsa på barrväxterna: plantera barrväxter och beskär granhäckar.  Frisera barrväxter som blivit förvuxna och risiga och de får en ny spännande design.

Gör som ­mormor

Plocka in små buketter av sommarblommor och sätt i fina vasen. För mormor visste växtens hemlighet: blomman ska vara utslagen när du klipper stjälken – luktärtsknoppar slår inte ut inomhus.

Plantera ­pionen rätt

– och den kan bli jättegammal, minst 50 år! En bra planteringstid är slutet av augusti-början av september. Gropen ska vara 50x50 centimeter. Berika jorden med förmultnad kogödsel och en näve benmjöl.  Den övre delen av rotklumpen, där det finns små rosa skott, ska hamna högst fem centimeter under jordytan.

Ny slags gran...

...får du genom att stamma upp en som blivit förvuxen. Barrväxter blir ofta fula nertill. Klipp bort de torra grenarna en bra bit upp på stammen.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons