Annons
Det smakar sommar och sol om jordgubben – Sveriges mest älskade gubbe!
Det smakar sommar och sol om jordgubben – Sveriges mest älskade gubbe!

Lika vackert som gott

Odla och plantera

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.

Annons

Fråga människor vilket som är deras bästa minne från barndomens trädgård. Svaret blir nästan undantagslöst: jordgubbslandet! Man glömmer aldrig stunderna när man fick provsmaka de precis solmogna jordgubbarna. Sommar, skollov och jordgubbstårta hägrade!

Den som inte kan ha ett helt land kan odla jordgubbar som kantväxt eller som inslag bland blommorna i rabatten runt rosorna till exempel. De dekorativa bladen täcker effektivt marken och låter man plantorna reva sig så bildas snart en fin marktäckning. Något som rosornas rotsystem mår bra av.

Det finns sorter som mognar tidigt, medeltidigt och sent. Ju soligare och varmare odlingsplatsen är, desto snabbare mognar bären. En god tidig sort är 'Senga Sengana'. Medeltidig är aromatiska 'Tamella' och senmognande 'Senga Dulcita' som ger speciellt stora bär. Det finns även remonterande sorter, som fortsätter att blomma och ge bär hela sommaren och ända in på hösten. Två sådana är 'Elin' och 'Rebecca'.


Krusbär ska skördas strax innan de mognar. Det ger den finaste saften och sylten.

Vinbär. Det är en speciell lyckokänsla att gå ut och plocka sina egna vinbär.

Smultronställen

Söta smultronet är jordgubbens "lillasyster". Till barnens förtjusning är det mycket lätt att ge dem ett eget smulronställe. De månadssmultron som säljs är oerhört lättodlade och ger bär från högsommar till höst. De nätta plantorna passar praktiskt taget var som helst och blommar hela säsongen med vita små stjärnblommor. Vanliga och goda sorter är 'Rödluvan', zon 7, och 'Rugen', zon 4. För allergiker finns 'Snövit' som har vita bär, zon 5.


Hallon är snabbväxande och bjuder redan en kort tid efter planteringen på fina skördar.

De delikata björnbären mognar sent på hösten. Därför måste de odlas i ett varmt och soligt läge.

Vinbär ger sommarminnen

Inga bärväxter är så tacksamma och lättodlade som vinbärsbuskar. Dessutom är de dekorativa från det ögonblick de börjar grönska tidigt på våren till hög- och sensommaren när de dignar av läckra bär. Det finns uppstammade bärbuskar som blir ett blickfång i en blomsterrabatt, eller varför inte i en stor kruka vid entrén eller på altanen. Vinbärsbuskar ställer upp på det mesta, så släpp loss fantasin - det blir lika vackert som gott!

Svarta vinbär kan djupfrysta användas till mycket som framkallar sommarminnen när snön yr runt knuten: till morgonfilen, som pikant krydda i köttgrytor och såser. Den hemmagjorda lilla "svartvinbärs-knappen" på julbordet är för många en viktig tradition. Svarta vinbär är härdiga (zon 5), tål kalla lägen och ger till och med fina skördar i skuggiga lägen. Bra sorter är 'Risarp', 'Polar' och 'Storklas'.

Till de bästa röda vinbärssorterna hör 'Jonkheer van Tets' och 'Rondom'. Vita vinbär är en ovanligare läckerhet. De passar speciellt att användas färska till desserter och tårtor eftersom bären har en mycket sötare smak än de röda. 'Gullan', 'Vita långklasiga' och 'Vit jätte' är tre gamla värdefullla sorter, zon 6.

Idag är krusbär litet bortglömda. Synd! Krusbär finns inte alltid att köpa och ett par buskar räcker till annorlunda marmelad, pajer och sylt. Värdefulla sorter är 'Hinnomäki Röd' med röda bär och storfruktiga gulgröna 'Jacob', zon 5-6.


Röda, vita och svarta. Alla vinbärssorter är tacksamma: lättodlade och ger rika skördar.

Gammaldags röda krusbär är en bortglömd delikatess, värd att återupptäcka.

Placera hallonen på diskret plats

Ett hallonland är ett kärt utflyktsmål i skördetid - men det bör helst placeras litet undanskymt för hallonplantorna är ingen tilltalande syn och rotskotten sprider sig snabbt dit man inte önskar dem. Grenarna måste stöttas. Det finns många fina sorter, både med röda och gula bär. 'Allgold' är en nyare remonterande sort med gula hösthallon. 'Mormorshallon' och 'Risarp Dessert' två läckra röda. Hallon är härdiga i zon 4-5.

Annons

Björnbärslyx

Har du en varm solig plats och bor i zonerna 1-3 så unna dig ett lyxbär! Björnbär som bjuder på utsökta svartglänsande bär på hösten. Det vilda mycket taggiga björnbäret anses som det mest delikata, men det finns mycket goda förädlade taggfria sorter, till exempel 'Black Satin' och 'Jumbo'. En plats mot en södervägg eller en stenmur är idealisk. Björnbär får tre-fyra meter långa rankor på en sommar. Växtens starkt flikiga bladverk är dekorativt och på högsommaren blommar de små nektarrika rosa blommorna.

Plantera och sköt om på hösten

  • Tidig höst är bästa planteringstiden. Undantaget björnbär som bör planteras på våren när jorden blivit uppvärmd.
  • Bärväxter ger de finaste skördarna i soliga varma lägen. Jordgubbar och smultron trivs bäst i lätt, mullrik jord. Vinbär och krusbär är anspråkslösa med jorden som bör vara fuktighetshållande. Hallon och björnbär vill ha mullrik och fuktighållande jord. Det lönar sig för alla bärväxter att blanda in brunnen naturgödsel vid planteringen.
  • Gödsla sparsamt och gör det efter avslutad skörd med ett PK-gödsel (höstgödsel) som befrämjar fina skördar och stärker plantan.
  • Bästa tiden att förnya vinbärs- och krusbärsbuskar är på hösten när bladen gulnar. Ta bort några av de äldsta grenarna nere vid marken. Hallonens och björnbärens grenar som gett bär dör och ska tas bort.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2008

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons