Lika vackert som gott

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.


Fråga människor vilket som är deras bästa minne från barndomens trädgård. Svaret blir nästan undantagslöst: jordgubbslandet! Man glömmer aldrig stunderna när man fick provsmaka de precis solmogna jordgubbarna. Sommar, skollov och jordgubbstårta hägrade!

Den som inte kan ha ett helt land kan odla jordgubbar som kantväxt eller som inslag bland blommorna i rabatten runt rosorna till exempel. De dekorativa bladen täcker effektivt marken och låter man plantorna reva sig så bildas snart en fin marktäckning. Något som rosornas rotsystem mår bra av.

Det finns sorter som mognar tidigt, medeltidigt och sent. Ju soligare och varmare odlingsplatsen är, desto snabbare mognar bären. En god tidig sort är ’Senga Sengana’. Medeltidig är aromatiska ’Tamella’ och senmognande ’Senga Dulcita’ som ger speciellt stora bär. Det finns även remonterande sorter, som fortsätter att blomma och ge bär hela sommaren och ända in på hösten. Två sådana är ’Elin’ och ’Rebecca’.

Krusbär ska skördas strax innan de mognar. Det ger den finaste saften och sylten.

Vinbär. Det är en speciell lyckokänsla att gå ut och plocka sina egna vinbär.

Smultronställen

Söta smultronet är jordgubbens ”lillasyster”. Till barnens förtjusning är det mycket lätt att ge dem ett eget smulronställe. De månadssmultron som säljs är oerhört lättodlade och ger bär från högsommar till höst. De nätta plantorna passar praktiskt taget var som helst och blommar hela säsongen med vita små stjärnblommor. Vanliga och goda sorter är ’Rödluvan’, zon 7, och ’Rugen’, zon 4. För allergiker finns ’Snövit’ som har vita bär, zon 5.

Hallon är snabbväxande och bjuder redan en kort tid efter planteringen på fina skördar.

De delikata björnbären mognar sent på hösten. Därför måste de odlas i ett varmt och soligt läge.

Vinbär ger sommarminnen

Inga bärväxter är så tacksamma och lättodlade som vinbärsbuskar. Dessutom är de dekorativa från det ögonblick de börjar grönska tidigt på våren till hög- och sensommaren när de dignar av läckra bär. Det finns uppstammade bärbuskar som blir ett blickfång i en blomsterrabatt, eller varför inte i en stor kruka vid entrén eller på altanen. Vinbärsbuskar ställer upp på det mesta, så släpp loss fantasin – det blir lika vackert som gott!

Svarta vinbär kan djupfrysta användas till mycket som framkallar sommarminnen när snön yr runt knuten: till morgonfilen, som pikant krydda i köttgrytor och såser. Den hemmagjorda lilla ”svartvinbärs-knappen” på julbordet är för många en viktig tradition. Svarta vinbär är härdiga (zon 5), tål kalla lägen och ger till och med fina skördar i skuggiga lägen. Bra sorter är ’Risarp’, ’Polar’ och ’Storklas’.

Till de bästa röda vinbärssorterna hör ’Jonkheer van Tets’ och ’Rondom’. Vita vinbär är en ovanligare läckerhet. De passar speciellt att användas färska till desserter och tårtor eftersom bären har en mycket sötare smak än de röda. ’Gullan’, ’Vita långklasiga’ och ’Vit jätte’ är tre gamla värdefullla sorter, zon 6.

Idag är krusbär litet bortglömda. Synd! Krusbär finns inte alltid att köpa och ett par buskar räcker till annorlunda marmelad, pajer och sylt. Värdefulla sorter är ’Hinnomäki Röd’ med röda bär och storfruktiga gulgröna ’Jacob’, zon 5-6.

Röda, vita och svarta. Alla vinbärssorter är tacksamma: lättodlade och ger rika skördar.

Gammaldags röda krusbär är en bortglömd delikatess, värd att återupptäcka.

Placera hallonen på diskret plats

Ett hallonland är ett kärt utflyktsmål i skördetid – men det bör helst placeras litet undanskymt för hallonplantorna är ingen tilltalande syn och rotskotten sprider sig snabbt dit man inte önskar dem. Grenarna måste stöttas. Det finns många fina sorter, både med röda och gula bär. ’Allgold’ är en nyare remonterande sort med gula hösthallon. ’Mormorshallon’ och ’Risarp Dessert’ två läckra röda. Hallon är härdiga i zon 4-5.

Björnbärslyx

Har du en varm solig plats och bor i zonerna 1-3 så unna dig ett lyxbär! Björnbär som bjuder på utsökta svartglänsande bär på hösten. Det vilda mycket taggiga björnbäret anses som det mest delikata, men det finns mycket goda förädlade taggfria sorter, till exempel ’Black Satin’ och ’Jumbo’. En plats mot en södervägg eller en stenmur är idealisk. Björnbär får tre-fyra meter långa rankor på en sommar. Växtens starkt flikiga bladverk är dekorativt och på högsommaren blommar de små nektarrika rosa blommorna.

Plantera och sköt om på hösten

  • Tidig höst är bästa planteringstiden. Undantaget björnbär som bör planteras på våren när jorden blivit uppvärmd.
  • Bärväxter ger de finaste skördarna i soliga varma lägen. Jordgubbar och smultron trivs bäst i lätt, mullrik jord. Vinbär och krusbär är anspråkslösa med jorden som bör vara fuktighetshållande. Hallon och björnbär vill ha mullrik och fuktighållande jord. Det lönar sig för alla bärväxter att blanda in brunnen naturgödsel vid planteringen.
  • Gödsla sparsamt och gör det efter avslutad skörd med ett PK-gödsel (höstgödsel) som befrämjar fina skördar och stärker plantan.
  • Bästa tiden att förnya vinbärs- och krusbärsbuskar är på hösten när bladen gulnar. Ta bort några av de äldsta grenarna nere vid marken. Hallonens och björnbärens grenar som gett bär dör och ska tas bort.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar