Annons
Envishet lönar sig. Vinrankan kämpar på efter en kall och snörik vinter.
Envishet lönar sig. Vinrankan kämpar på efter en kall och snörik vinter.

Krönika: Pappas planta

Odla och plantera

Min pappa lever vidare i vinrankan jag fick av honom innan han dog. Men det var tur att den var lika seg och envis som han!

Annons
Min pappa var väldigt förtjust i sin trädgård. Vinterhalvåret gjorde han i ärlighetens namn inte många knop. Helst satt han framför teven och titta på travronden, även om förstås mamma lurade upp honom med jämna mellanrum.

Men när våren kom, och med den alla bestyr i trädgården, levde pappa upp igen. Stort som smått fick liv under hans starka, ådriga händer, och han jobbade ofta i en rasande takt vare sig det gällde gräsklippning, grävande eller plantering.

Flaggskeppet bland hans växter var vinrankan på altanen. Den växte alltid så det knakade och gav massor av små, söta druvor. Under många år har den ramat in oss vid både födelsedagsfika och familjemiddagar på altanen, och pappa pysslade om den som en bäbis.

Nu är pappa borta. Men innan han dog hade jag fått ett skott från vinrankan av honom. Ja, egentligen fick jag två, ett för några år sedan, men det kom aldrig upp ur rabatten efter vintern. Planta två satte jag i en kruka i avvaktan på att hitta ett bättre ställe på tomten, men av olika anledningar blev den kvar där. Och när den lilla rankan vissnade ned på hösten såg det ut som om inget hade varit i krukan, och den blev kvar på altanbordet, genom hela, kalla vintern. Och att stå i en kruka uppe på ett bord utomhus en hel vinter är det inte många växter som klarar, det blir alldeles för kallt om rötterna.

Men i helgen, när jag gick ut på altanen, faktiskt ganska sur eftersom jag undrade varför det alltid är JAG som ska röja altanen varje vår, upptäckte jag en liten, liten slinga med tre gröna blad som kravlat sig ur jorden i en gammal lerkruka. Och då kom jag ihåg! Det var som att få en hälsning från pappa. Ge inte upp, kämpa på även om jorden är mager och kall, för till slut kommer solen och värmen! Och varmt blev det direkt i mitt hjärta. Så nu ska det pysslas och gödslas!


Text & foto: Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -09
Annons
28 april 2009

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons