Annons
Envishet lönar sig. Vinrankan kämpar på efter en kall och snörik vinter.
Envishet lönar sig. Vinrankan kämpar på efter en kall och snörik vinter.

Krönika: Pappas planta

Odla och plantera

Min pappa lever vidare i vinrankan jag fick av honom innan han dog. Men det var tur att den var lika seg och envis som han!

Annons
Min pappa var väldigt förtjust i sin trädgård. Vinterhalvåret gjorde han i ärlighetens namn inte många knop. Helst satt han framför teven och titta på travronden, även om förstås mamma lurade upp honom med jämna mellanrum.

Men när våren kom, och med den alla bestyr i trädgården, levde pappa upp igen. Stort som smått fick liv under hans starka, ådriga händer, och han jobbade ofta i en rasande takt vare sig det gällde gräsklippning, grävande eller plantering.

Flaggskeppet bland hans växter var vinrankan på altanen. Den växte alltid så det knakade och gav massor av små, söta druvor. Under många år har den ramat in oss vid både födelsedagsfika och familjemiddagar på altanen, och pappa pysslade om den som en bäbis.

Nu är pappa borta. Men innan han dog hade jag fått ett skott från vinrankan av honom. Ja, egentligen fick jag två, ett för några år sedan, men det kom aldrig upp ur rabatten efter vintern. Planta två satte jag i en kruka i avvaktan på att hitta ett bättre ställe på tomten, men av olika anledningar blev den kvar där. Och när den lilla rankan vissnade ned på hösten såg det ut som om inget hade varit i krukan, och den blev kvar på altanbordet, genom hela, kalla vintern. Och att stå i en kruka uppe på ett bord utomhus en hel vinter är det inte många växter som klarar, det blir alldeles för kallt om rötterna.

Men i helgen, när jag gick ut på altanen, faktiskt ganska sur eftersom jag undrade varför det alltid är JAG som ska röja altanen varje vår, upptäckte jag en liten, liten slinga med tre gröna blad som kravlat sig ur jorden i en gammal lerkruka. Och då kom jag ihåg! Det var som att få en hälsning från pappa. Ge inte upp, kämpa på även om jorden är mager och kall, för till slut kommer solen och värmen! Och varmt blev det direkt i mitt hjärta. Så nu ska det pysslas och gödslas!


Text & foto: Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -09
Annons
28 april 2009

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Just nu i trädgården - september -08

September är den första höstmånaden. I landets sydligare delar är det inte lika påtagligt som i norr. Där brukar höstfärgerna vara som mest praktfulla...

0

Lika vackert som gott

Solmogna jordgubbar från eget land. Ett smultronställe till barnen. Bärbuskar som dignar av mognande klasar. Nu är det planteringstider för bär.

0

Trädgårdskalendern maj

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrose...

2

Balla blompinnar

Blompinnar i bambu är bra stöd för växterna, men särskilt spännande är de ju inte. Klä dem med metalltråd så blir de även vackra konstverk!

0

Just nu i trädgården - april

I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

0

Trädgårdskalendern april

Månadens ordspråk: Inne blir ute och varsam du bör vara, med otränad kropp som nu mycket ska klara.

0

Trädgårdskalendern mars

Ordspråk: Det gror, vi hoppas, trädgårdsiver kan nu inte stoppas.

1

Vänner och ovänner i trädgården

I trädgården finns både vänner och ovänner. Därför är det inte det bästa alternativet att bespruta i trädgården då risken är att du blir av med nyttodju...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons