Annons
Din nya gräslapp växer snabbt ihop med resten av din gräsmatta och resultatet blir snyggt.
Din nya gräslapp växer snabbt ihop med resten av din gräsmatta och resultatet blir snyggt.

Kickstarta trädgården!

Odla och plantera

Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.

Annons

Lappa nakna fläckar på gräsmattan


Nakna fläckar på gräsmattan ser inte speciellt snyggt ut.

Det är inte ovanligt med nakna fläckar på gräsmattan efter vintern och det ser inte särskilt snyggt ut. Som tur är finns det en bra och effektiv lösning på problemet, och du ordnar lätt själv de lappar som behövs för bli av med fläckarna.

Köp ett litet paket gräsfrö – det går inte åt så mycket. Du kan så fröna direkt i den nakna jorden, men du får en snabbare och mer hållbar lösning om du gör färdiga gräslappar. De planterar du sedan ut på de nakna fläckarna. Det är ungefär samma princip som rullgräs, som kan användas när man snabbt och säkert vill skapa en ny gräsmatta.

Klippning ger styrka. Det är lätt att göra bra gräslappar. Allt du behöver är gräsfrö, fin matjord och platta lådor med hål i botten (gärna rentvättade plasttråg som det har varit t.ex. kött i). Fyll på med genomfuktad mulljord, platta till jorden lätt och så ett tunt lager gräsfrö på jorden. Tryck ner frön lite lätt och strö lite torr jord ovanpå. Gräsfrö spirar snabbt och inom kort har du en fin minigräsmatta i tråget. Vattna regelbundet och klipp gräset ett par gånger med sax eller kantklippare. Klippningen får gräset att förgrena sig, och då blir lappen tät och stark.

När lappen är klar att sättas ut, luckras jorden i den nakna fläcken upp och sedan tar du bort så mycket jord att jorden i den nyplanterade lappen hamnar på samma nivå som omgivande jord. Vattna rikligt efteråt.

Lappen växer snabbt ihop med resten av gräset och det dröjer inte länge innan det blir omöjligt att se, att det en gång fanns en naken fläck på gräsmattan.


Det är enkelt att så gräslappar i platta lådor med hål i botten.


Vattna regelbundet och klipp gräset med sax eller kantklippare.


När du har bytt ut den nakna jorden mot din lapp måste du vattna igen.

Rensa ogräs tidigt på säsongen


Det är viktigt att starta kriget mot ogräset tidigt på säsongen.

Ogräsfröna börjar spira och sprida sig i köksland och blomrabatter redan vid några få plusgrader. Därför är det viktigt att starta kriget mot de snabbväxande ogräsväxterna tidigt. För även om de ser ofarliga ut, får du inte låta dig luras. De kan tvinga dig till en hel del svettig ogräsrensning senare i sommar. Fröogräsets viktigaste vapen är förmågan att sätta hundratals frö på rekordtid. Och varje litet frö kan bli en ny ogräsväxt.

Annons

Du tjänar på att starta ogräsbekämpningen redan nu och du kan använda både fingrar och en liten hacka. Så länge ogräset inte hunnit blomstra och sätta frö kan det inte sprida sig på tomten.

Det är en förnuftig investering i tid att rensa ogräs i rabatterna redan på våren, för det är nu som perennerna sätter nya skott som senare ger skugga på marken. Ju mera skugga, desto färre ogräs dyker det upp.

I kökslandet gäller det att vara så tidigt ute som möjligt, så att du kan hacka bort ogräs ett par-tre gånger innan det är dags att så kryddväxterna. Det är mycket lättare att rensa nu än senare, för då måste du vara rädd om de späda nyttoväxterna i kökslandet.

Försök att inte sticka så djupt i marken med skyffeljärn eller hacka, för då kanske du drar upp ogräsfrön som är så starka att de spirar – och då måste du börja om från början.


Det går bra att använda både hacka och fingrar när man rensar ogräs.


Stick inte hackan för djupt i marken, då riskerar du att dra upp ogräsfrön.

Så enkelt ordnar du gratis snödroppar


Drömmer du redan nu om nästa säsongs snödroppar?

Snödropparna har blommat färdigt för i år, men drömmer du om att få många av dem nästa år, kan du säkra stor tillväxt redan nu. Enda förutsättningen är att du har i varje fall en tuva med snödroppar på tomten.

Snödroppar växer i tuvor eftersom deras lökar delar sig år efter år. Det innebär att det blir fler och fler snödroppar i tuvan och så småningom kan det finnas så många blommor i den att de får svårt att blomma.

Varje liten lök är en egen växt. Därför kan du gräva upp hela tuvan nu och dela den för då får du många växter på en gång. Snödroppar ska helst grävas upp och delas medan bladen är friska och gröna. Använd en grep och stick ner den en bit från tuvan. Lirka och tippa upp hela tuvan och dela den i små buntar, som genast grävs ner var för sig på tomten. Tänk på att de ska grävas i på samma djup som tidigare. Vattna de nyplanterade tuvorna så att rötterna får fin kontakt med jorden och låt sedan bladen vissna. Själv kan du se fram emot nästa vår, när tuva efter tuva med de fina vita snödropparna talar om att våren är på väg.

Om det skulle dyka upp ett par ensamma snödroppar, så kan du räkna med att de har sått sig själva. Snödroppar bildar frön som sår sig själva, och om du ser fröna utvecklas till en droppform ska du låta växten vara i fred. Fröformering är en annan mer långsammare väg till flera, gratis snödroppar.


Gräv upp dina snödroppar när bladen är friska och gröna.


Snödroppar kan ibland bilda frö och så sig själva.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27. mars 2013
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Skapa din egen rabatt

Odla och plantera Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få en lika imponerande rabatt som konstnären Karin Larssons. 

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Odla och plantera Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga. 

Så beskär du din klematis

Odla och plantera Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

Så odlar du chili

Odla och plantera Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

Gör vackra tulpan-dekorationer

Odla och plantera VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

Dags att odla potatis

Odla och plantera Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

Börja så inomhus – redan i februari

Odla och plantera Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons