Din nya gräslapp växer snabbt ihop med resten av din gräsmatta och resultatet blir snyggt.
Din nya gräslapp växer snabbt ihop med resten av din gräsmatta och resultatet blir snyggt.

Kickstarta trädgården!

Odla och plantera

Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.

Lappa nakna fläckar på gräsmattan


Nakna fläckar på gräsmattan ser inte speciellt snyggt ut.

Det är inte ovanligt med nakna fläckar på gräsmattan efter vintern och det ser inte särskilt snyggt ut. Som tur är finns det en bra och effektiv lösning på problemet, och du ordnar lätt själv de lappar som behövs för bli av med fläckarna.

Köp ett litet paket gräsfrö – det går inte åt så mycket. Du kan så fröna direkt i den nakna jorden, men du får en snabbare och mer hållbar lösning om du gör färdiga gräslappar. De planterar du sedan ut på de nakna fläckarna. Det är ungefär samma princip som rullgräs, som kan användas när man snabbt och säkert vill skapa en ny gräsmatta.

Klippning ger styrka. Det är lätt att göra bra gräslappar. Allt du behöver är gräsfrö, fin matjord och platta lådor med hål i botten (gärna rentvättade plasttråg som det har varit t.ex. kött i). Fyll på med genomfuktad mulljord, platta till jorden lätt och så ett tunt lager gräsfrö på jorden. Tryck ner frön lite lätt och strö lite torr jord ovanpå. Gräsfrö spirar snabbt och inom kort har du en fin minigräsmatta i tråget. Vattna regelbundet och klipp gräset ett par gånger med sax eller kantklippare. Klippningen får gräset att förgrena sig, och då blir lappen tät och stark.

När lappen är klar att sättas ut, luckras jorden i den nakna fläcken upp och sedan tar du bort så mycket jord att jorden i den nyplanterade lappen hamnar på samma nivå som omgivande jord. Vattna rikligt efteråt.

Lappen växer snabbt ihop med resten av gräset och det dröjer inte länge innan det blir omöjligt att se, att det en gång fanns en naken fläck på gräsmattan.


Det är enkelt att så gräslappar i platta lådor med hål i botten.


Vattna regelbundet och klipp gräset med sax eller kantklippare.


När du har bytt ut den nakna jorden mot din lapp måste du vattna igen.

Rensa ogräs tidigt på säsongen


Det är viktigt att starta kriget mot ogräset tidigt på säsongen.

Ogräsfröna börjar spira och sprida sig i köksland och blomrabatter redan vid några få plusgrader. Därför är det viktigt att starta kriget mot de snabbväxande ogräsväxterna tidigt. För även om de ser ofarliga ut, får du inte låta dig luras. De kan tvinga dig till en hel del svettig ogräsrensning senare i sommar. Fröogräsets viktigaste vapen är förmågan att sätta hundratals frö på rekordtid. Och varje litet frö kan bli en ny ogräsväxt.

Du tjänar på att starta ogräsbekämpningen redan nu och du kan använda både fingrar och en liten hacka. Så länge ogräset inte hunnit blomstra och sätta frö kan det inte sprida sig på tomten.

Det är en förnuftig investering i tid att rensa ogräs i rabatterna redan på våren, för det är nu som perennerna sätter nya skott som senare ger skugga på marken. Ju mera skugga, desto färre ogräs dyker det upp.

I kökslandet gäller det att vara så tidigt ute som möjligt, så att du kan hacka bort ogräs ett par-tre gånger innan det är dags att så kryddväxterna. Det är mycket lättare att rensa nu än senare, för då måste du vara rädd om de späda nyttoväxterna i kökslandet.

Försök att inte sticka så djupt i marken med skyffeljärn eller hacka, för då kanske du drar upp ogräsfrön som är så starka att de spirar – och då måste du börja om från början.


Det går bra att använda både hacka och fingrar när man rensar ogräs.


Stick inte hackan för djupt i marken, då riskerar du att dra upp ogräsfrön.

Så enkelt ordnar du gratis snödroppar


Drömmer du redan nu om nästa säsongs snödroppar?

Snödropparna har blommat färdigt för i år, men drömmer du om att få många av dem nästa år, kan du säkra stor tillväxt redan nu. Enda förutsättningen är att du har i varje fall en tuva med snödroppar på tomten.

Snödroppar växer i tuvor eftersom deras lökar delar sig år efter år. Det innebär att det blir fler och fler snödroppar i tuvan och så småningom kan det finnas så många blommor i den att de får svårt att blomma.

Varje liten lök är en egen växt. Därför kan du gräva upp hela tuvan nu och dela den för då får du många växter på en gång. Snödroppar ska helst grävas upp och delas medan bladen är friska och gröna. Använd en grep och stick ner den en bit från tuvan. Lirka och tippa upp hela tuvan och dela den i små buntar, som genast grävs ner var för sig på tomten. Tänk på att de ska grävas i på samma djup som tidigare. Vattna de nyplanterade tuvorna så att rötterna får fin kontakt med jorden och låt sedan bladen vissna. Själv kan du se fram emot nästa vår, när tuva efter tuva med de fina vita snödropparna talar om att våren är på väg.

Om det skulle dyka upp ett par ensamma snödroppar, så kan du räkna med att de har sått sig själva. Snödroppar bildar frön som sår sig själva, och om du ser fröna utvecklas till en droppform ska du låta växten vara i fred. Fröformering är en annan mer långsammare väg till flera, gratis snödroppar.


Gräv upp dina snödroppar när bladen är friska och gröna.


Snödroppar kan ibland bilda frö och så sig själva.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 mars 2013
 
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.