Annons
Det är fint att sätta flera saintpaulior tillsammans på ett fat.
Det är fint att sätta flera saintpaulior tillsammans på ett fat.

Just nu i trädgården, nr 9/07

Odla och plantera

Passa på att ta minnesbilder av rabatterna innan allt fryser ner. De är bra att ha till våren om man ska komplettera med nya perenner i rabatterna. Det är så lätt att glömma hur stora växterna egentligen är och exakt var de står.

Annons

Utomhus har trädgården förberetts för sin vintervila. Passa på att ”odla” inne. Komplettera gärna med nya blommande säsongsväxter på fönsterbrädan. Det kan vara orkidéer eller höstglöd eller någon annan växt som ger färg.

Sista rycket!

Växter som är på gränsen till härdiga kan behöva vintertäckning. Kratta undan de sista höstlöven under buskarna så att inte gräsmattan far illa om det blir för tjocka lager. När det är klart är det dags att ställa undan redskapen för vintern. När de sista grönsakerna skördats kan man passa på att höstgräva jorden. Det behövs bara om det är lerjord. Vänd bara jorden och låt ligga så att tjälen kan göra jobbet med att smula sönder jorden i vinter. Sandjord grävs till våren.

Amaryllis till jul

Om man vill driva amaryllis till jul är det snart dags att beställa lökar. Det brukar ta 6-8 veckor, ibland längre, från det att man planterar löken till att den blommar. Storblommiga sorter har ofta kortare drivningstid än småblommiga som fjärilsamaryllis. Det betyder att de bör planteras i slutet av oktober till början av november.Plantera löken så att cirka en tredjedel av löken är ovan jord. Sätter man den för grunt kan den lätt tippa om klockorna blir stora och tunga.

Lys upp ute

Njut av trädgårdsväxternas former och strukturer under hela vinterhalvåret genom att lysa upp dem med utebelysning. Placera uppåtriktade spottar under vackert formade träd eller buskar. Så kommer växterna att vara en prydnad hela vintern.


Med uppåtriktade spottar
lyser man upp växterna underifrån.

Dra ner på vattning

Nu får inte krukväxterna lika mycket ljus som under sommarhalvåret. Det gör att de inte heller förbrukar lika mycket vatten. Dra därför ner på vattningen så de inte står för blött. De behöver inte heller lika mycket näring. Ett tips är att ge dem pyttelite näring vid varje vattning året om, cirka en milliliter näring per liter vatten. Det betyder att de automatiskt får mindre näring nu eftersom de behöver mindre vatten.


Rosenkallan ger färg åt fönstret.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

28. november 2007
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Skapa din egen rabatt

Odla och plantera Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få en lika imponerande rabatt som konstnären Karin Larssons. 

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Odla och plantera Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Odla och plantera Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga. 

Så beskär du din klematis

Odla och plantera Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

Så odlar du chili

Odla och plantera Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

Gör vackra tulpan-dekorationer

Odla och plantera VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

Dags att odla potatis

Odla och plantera Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

Börja så inomhus – redan i februari

Odla och plantera Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons