Annons

Just nu i trädgården – februari 2010

Odla och plantera

Ett frostigt landskap kan vara bedövande vackert, men det är inte särskilt barmhärtigt mot trädgårdens växter.

Annons
Om det inte är någon snö mår växter bättre av att lite ”skräp” ligger kvar som skydd i rabatterna. Februari brukar också vara årets kallaste månad. Det är nu som fåglarna blir gladast av att man hänger ut fröautomater eller äpplen och andra godsaker i träden. Det ger dem ett välbehövligt energitillskott.

Vårlökar i kruka

Ett alternativ till att sätta vårlökar i vas är att ställa en kruka med färdigdrivna lökar i fönstret eller på bordet. Narcisser ger inte bara en generös blomning, de doftar också vår. När blomningen är över kan man ställa krukan med lökarna på ett svalt utrymme. När våren därute kommit tillräckligt långt och tjälen släppt kan man gräva ner lökarna i trädgården och njuta av dem många gånger om. Så kan man göra med de flesta lökar i kruka. Hyacinter däremot kan se lite spinkiga ut när de blommar igen.


Skäm bort dig

Njut av ett fång krispiga tulpaner i vas. Februari är den månad då det finns flest tulpaner att välja bland. Blanda gärna olika sorter med varierande färg och form på blomman. Det kan vara de med dubbla blommor, de med enkla blommor, papegojtulpaner eller fransblommiga sorter. Ge stjälkarna nya snittytor innan de sätts i vasen. Låt sedan tulpanerna stå och dra upp det kalla vattnet med pappret kvar så de hinner få stadga innan de arrangeras. Då håller de sig raka och fina längre. Blanda gärna med fler av vårens snittblommor. Det kan vara ranunkler, ginst eller drivna kvistar av körsbär.


Vårfräscha krukväxter

Förnya gärna fönsterbrädan med blommande krukväxter i blonda färgtoner så ser det ljusare ut. Det ger en illusion av vår. Det kan vara vivor i olika färger, engelska pelargoner eller saintpaulia i färger som vitt, rosa eller blekblått. En av mina favoriter är fönstervivan. Trots att den är törstig blommar den länge. Får den för lite vatten slokar den ögonblickligen, men reser sig lika snabbt när den fått sig en slurk. Vanliga färger är vitt, blått och rosa. En annan skönhet med vårkänsla är hortensian, också den lika törstig.

Annons
10 februari 2010

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons