Annons

Just nu i trädgården – februari 2010

Odla och plantera

Ett frostigt landskap kan vara bedövande vackert, men det är inte särskilt barmhärtigt mot trädgårdens växter.

Annons
Om det inte är någon snö mår växter bättre av att lite ”skräp” ligger kvar som skydd i rabatterna. Februari brukar också vara årets kallaste månad. Det är nu som fåglarna blir gladast av att man hänger ut fröautomater eller äpplen och andra godsaker i träden. Det ger dem ett välbehövligt energitillskott.

Vårlökar i kruka

Ett alternativ till att sätta vårlökar i vas är att ställa en kruka med färdigdrivna lökar i fönstret eller på bordet. Narcisser ger inte bara en generös blomning, de doftar också vår. När blomningen är över kan man ställa krukan med lökarna på ett svalt utrymme. När våren därute kommit tillräckligt långt och tjälen släppt kan man gräva ner lökarna i trädgården och njuta av dem många gånger om. Så kan man göra med de flesta lökar i kruka. Hyacinter däremot kan se lite spinkiga ut när de blommar igen.


Skäm bort dig

Njut av ett fång krispiga tulpaner i vas. Februari är den månad då det finns flest tulpaner att välja bland. Blanda gärna olika sorter med varierande färg och form på blomman. Det kan vara de med dubbla blommor, de med enkla blommor, papegojtulpaner eller fransblommiga sorter. Ge stjälkarna nya snittytor innan de sätts i vasen. Låt sedan tulpanerna stå och dra upp det kalla vattnet med pappret kvar så de hinner få stadga innan de arrangeras. Då håller de sig raka och fina längre. Blanda gärna med fler av vårens snittblommor. Det kan vara ranunkler, ginst eller drivna kvistar av körsbär.


Vårfräscha krukväxter

Förnya gärna fönsterbrädan med blommande krukväxter i blonda färgtoner så ser det ljusare ut. Det ger en illusion av vår. Det kan vara vivor i olika färger, engelska pelargoner eller saintpaulia i färger som vitt, rosa eller blekblått. En av mina favoriter är fönstervivan. Trots att den är törstig blommar den länge. Får den för lite vatten slokar den ögonblickligen, men reser sig lika snabbt när den fått sig en slurk. Vanliga färger är vitt, blått och rosa. En annan skönhet med vårkänsla är hortensian, också den lika törstig.

Annons
10 februari 2010

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons