Just nu i trädgården – februari 2009
Det är fortfarande mörkt ute och snön bäddar in landskapet, i alla fall i den norra halvan av landet.
Även om vintern varit mild kan februari bli bister. Vi tillbringar mer tid inne i värmen än ute i trädgården. För att få "näring" behöver vi omge oss med blommor och gröna drömmar. Ett enkelt sätt att stilla längtan efter våren är att ha en bukett med vårblommor på bordet. Passa också på att läsa alla de där trädgårdsböckerna som du inte hann med under säsongen.

Ett fång tulpaner i olika färger som har blandats med krysantemum i en generös cylindervas.
Njut av tulpaner
Februari är den månad på året då det finns flest tulpaner att välja bland. Sätt din favoritsort i vas eller blanda olika sorter hejvilt till en karamellig och färgglad bukett. Kombinera gärna med andra snittblommor. Det kan vara ranunkler, anemoner, krysantemum, ginst, mimosa eller sälg och blåbärsris på väg att slå ut.

Inspirerande läsning
Läs trädgårdsböcker innan arbetet i trädgården tar upp allt mer tid. Det kan vara allt ifrån faktaspäckande handböcker till inspirerande läsning om människor som varit förebilder på ett eller annat sätt. Läs om "Karin Larsson och blommorna i Sundborn" i en bok av Christina Högardh-Ihr, Prisma 2008
Titta till vinterhärbärget
Glöm inte att regelbundet titta till övervintrande pelargoner men också fuchsior som står i vinterhärbärget. Ge dem en skvätt vatten då och då. Hur ofta beror på hur kallt och hur ljust de står. Om de är i vila och står som pinnar utan blad gör de nästan inte av med något vatten alls. Plantor fulla av gröna blad, som står lite varmare och under belysning, behöver mer vatten.

Häng gärna en foderautomat och talgbollar utanför fönstret. Då kan du njuta av skådespelet inifrån huset. Till och med den större hackspetten vågar sig fram.

Trastar gillar frukt. Äpplen är kalasmat för koltrasten.
Godsaker till fåglarna
Glöm inte att se till att fåglarna har något gott att äta. Servera frön och nötter i foderautomater eller lägg ut frukt som de kan kalasa på. Inte bara fåglarna får sig ett extra skrovmål, du får också glädjen att se dem nära huset. Tänk bara på att inte lägga maten så att råttor och andra gnagare kommer åt den.
7 steg till egen vitlök
Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.
Mer blomning för pengarna
Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...
Lisas trädgårdskalender oktober
Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.
Lisas trädgårdskalender september
Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.
Lisas trädgårdstips för nybörjaren
Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...
Proffsens bästa trädgårdstips!
Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.
Lisas trädgårdskalender juni
Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.
Lisas trädgårdskalender juli
Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.
Lisas trädgårdskalender maj
Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.