Annons

Just nu i trädgården - November

Odla och plantera

Vintern kryper allt närmare. De första snöflingorna brukar falla i november, i alla fall i landet södra halva. Nu är det dags att fortsätta odlingarna inomhus. Det är också vinterhalvåret som är den bästa tiden att planera för nästa år i trädgården.

Annons

Inspireras av bra trädgårdsböcker

Det finns flera nya och inspirerande trädgårdsböcker. Ulla Hårde har skrivit Lättsam trädgård (ICA Bokförlag, ca 259 kr). I boken ger hon tips på hur trädgården blir mer lättarbetad. I stället för stora arbetskrävande gräsmattor vill hon att man anlägger stora perennrabatter och planterar många gammaldags rosor. Planera din trädgård av Susanna Rosén och Helena Tovås Persson (Prisma, ca 300 kr) rymmer det mesta man behöver veta om hur man planerar en trädgård, allt ifrån hur man skapar ett rum till växtval och komposition av planteringar.I Åke Truedssons bok Grönsakslandet (Natur och kultur/Fakta, ca 190 kr) får man handfasta och praktiska odlingsråd av våra vanligaste grönsaker serverat till läckra bilder. För den som vill drömma sig bort finns Beth Chattos Min trädgårdslund (Valentin, ca 325 kr). I den får man följa hur en av Englands stora trädgårdspersonligheter anlägger en lund i ett skogsparti.

Orkidéer i fönstret

Dagarna blir allt mörkare. Nu behöver krukväxterna inte längre vattnas lika ofta. Tänk på att när växterna får mindre ljus behöver de också mindre vatten och näring. För att det fortfarande ska se fint ut i fönstret kan man komplettera med säsongens blommande växter. Särskilt vackra så här års är orkidéer. Särskilt tacksam är brudorkidén (Phalaenopsis) som hör till de mest lättskötta av alla orkidéer. Den finns dessutom i många färger och med olika storlek på blomman. Få krukväxter har blommor som håller så länge. Tänk på att inte klippa ner stängeln när den blommat klart, bara den del som gulnat. Sedan kan det växa ut nya stänglar på den gamla stängeln.


En Phalaenopsis-hybrid i lysande rosa. En riktig färgklick i fönstret.

Driv amaryllis till jul

Nu finns amaryllislökar att köpa i trädgårdsbutikerna. Vill man ha lite ovanligare sorter kan man beställa på postorder. När lökarna planterats får man räkna med att det tar 6-10 veckor innan de går i blom. Tiden det tar beror på sort och hur varmt de står. Läs mer om hur du lyckas med amaryllis på sidan 70.


Gulblommande amaryllis, Hippaestrum ’Yellow Goddess. En vit amaryllis är både vackert och stilrent.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
2 november 2004

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons