Annons

Just nu i trädgården - November

Odla och plantera

Vintern kryper allt närmare. De första snöflingorna brukar falla i november, i alla fall i landet södra halva. Nu är det dags att fortsätta odlingarna inomhus. Det är också vinterhalvåret som är den bästa tiden att planera för nästa år i trädgården.

Annons

Inspireras av bra trädgårdsböcker

Det finns flera nya och inspirerande trädgårdsböcker. Ulla Hårde har skrivit Lättsam trädgård (ICA Bokförlag, ca 259 kr). I boken ger hon tips på hur trädgården blir mer lättarbetad. I stället för stora arbetskrävande gräsmattor vill hon att man anlägger stora perennrabatter och planterar många gammaldags rosor. Planera din trädgård av Susanna Rosén och Helena Tovås Persson (Prisma, ca 300 kr) rymmer det mesta man behöver veta om hur man planerar en trädgård, allt ifrån hur man skapar ett rum till växtval och komposition av planteringar.I Åke Truedssons bok Grönsakslandet (Natur och kultur/Fakta, ca 190 kr) får man handfasta och praktiska odlingsråd av våra vanligaste grönsaker serverat till läckra bilder. För den som vill drömma sig bort finns Beth Chattos Min trädgårdslund (Valentin, ca 325 kr). I den får man följa hur en av Englands stora trädgårdspersonligheter anlägger en lund i ett skogsparti.

Orkidéer i fönstret

Dagarna blir allt mörkare. Nu behöver krukväxterna inte längre vattnas lika ofta. Tänk på att när växterna får mindre ljus behöver de också mindre vatten och näring. För att det fortfarande ska se fint ut i fönstret kan man komplettera med säsongens blommande växter. Särskilt vackra så här års är orkidéer. Särskilt tacksam är brudorkidén (Phalaenopsis) som hör till de mest lättskötta av alla orkidéer. Den finns dessutom i många färger och med olika storlek på blomman. Få krukväxter har blommor som håller så länge. Tänk på att inte klippa ner stängeln när den blommat klart, bara den del som gulnat. Sedan kan det växa ut nya stänglar på den gamla stängeln.


En Phalaenopsis-hybrid i lysande rosa. En riktig färgklick i fönstret.

Driv amaryllis till jul

Nu finns amaryllislökar att köpa i trädgårdsbutikerna. Vill man ha lite ovanligare sorter kan man beställa på postorder. När lökarna planterats får man räkna med att det tar 6-10 veckor innan de går i blom. Tiden det tar beror på sort och hur varmt de står. Läs mer om hur du lyckas med amaryllis på sidan 70.


Gulblommande amaryllis, Hippaestrum ’Yellow Goddess. En vit amaryllis är både vackert och stilrent.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
2 november 2004

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons