Annons

Just nu i trädgården - November

Odla och plantera

Vintern kryper allt närmare. De första snöflingorna brukar falla i november, i alla fall i landet södra halva. Nu är det dags att fortsätta odlingarna inomhus. Det är också vinterhalvåret som är den bästa tiden att planera för nästa år i trädgården.

Annons

Inspireras av bra trädgårdsböcker

Det finns flera nya och inspirerande trädgårdsböcker. Ulla Hårde har skrivit Lättsam trädgård (ICA Bokförlag, ca 259 kr). I boken ger hon tips på hur trädgården blir mer lättarbetad. I stället för stora arbetskrävande gräsmattor vill hon att man anlägger stora perennrabatter och planterar många gammaldags rosor. Planera din trädgård av Susanna Rosén och Helena Tovås Persson (Prisma, ca 300 kr) rymmer det mesta man behöver veta om hur man planerar en trädgård, allt ifrån hur man skapar ett rum till växtval och komposition av planteringar.I Åke Truedssons bok Grönsakslandet (Natur och kultur/Fakta, ca 190 kr) får man handfasta och praktiska odlingsråd av våra vanligaste grönsaker serverat till läckra bilder. För den som vill drömma sig bort finns Beth Chattos Min trädgårdslund (Valentin, ca 325 kr). I den får man följa hur en av Englands stora trädgårdspersonligheter anlägger en lund i ett skogsparti.

Orkidéer i fönstret

Dagarna blir allt mörkare. Nu behöver krukväxterna inte längre vattnas lika ofta. Tänk på att när växterna får mindre ljus behöver de också mindre vatten och näring. För att det fortfarande ska se fint ut i fönstret kan man komplettera med säsongens blommande växter. Särskilt vackra så här års är orkidéer. Särskilt tacksam är brudorkidén (Phalaenopsis) som hör till de mest lättskötta av alla orkidéer. Den finns dessutom i många färger och med olika storlek på blomman. Få krukväxter har blommor som håller så länge. Tänk på att inte klippa ner stängeln när den blommat klart, bara den del som gulnat. Sedan kan det växa ut nya stänglar på den gamla stängeln.


En Phalaenopsis-hybrid i lysande rosa. En riktig färgklick i fönstret.

Driv amaryllis till jul

Nu finns amaryllislökar att köpa i trädgårdsbutikerna. Vill man ha lite ovanligare sorter kan man beställa på postorder. När lökarna planterats får man räkna med att det tar 6-10 veckor innan de går i blom. Tiden det tar beror på sort och hur varmt de står. Läs mer om hur du lyckas med amaryllis på sidan 70.


Gulblommande amaryllis, Hippaestrum ’Yellow Goddess. En vit amaryllis är både vackert och stilrent.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
2 november 2004

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons