Annons

Just nu i trädgården - maj

Odla och plantera

Släpp kontrollen över trädgården, i alla fall på vissa ställen, och se vad som trivs. Resultatet blir ofta oväntat – och helt ljuvligt.

Annons

Nu pratar jag inte om att säga varsågod till kirskål i trädgårdslunden eller knölklocka i finrabatten. Det är snarare att inte lägga ner för mycket kraft på att få en fin gräsmatta. Att skapa den där perfekta gräsmattan som är välfriserad, tät och ständigt grön är näst intill ouppnåeligt.

Varje vår brukar jag gå omkring i mitt område för att beundra alla villaträdgårdar. Det är inte bara jag som släppt kontrollen. Gräsmattorna i grannskapet är täckta av blommande gullvivor, vilda violer och förgätmigej. Lite tidigare vitsippor och olika små vårlökar, som blåstjärna och vårstjärna, men också blåsippor i de lurvigare delarna. Helt ljuvligt!

Det enda dilemmat är när det är dags att klippa gräset. För att det ska bli lika blommigt också nästa år bör man inte klippa för tidigt. Jag brukar klippa de delar som inte blommar så mycket. För varje klippning tar jag lite till, för att framåt sommaren ha hela gräsmattan klippt. Då syns det också att här finns en tanke. Om man anlitar naturen som trädgårdsdesigner får man en trivsam trädgård som dessutom bjuder på en större biodiversitet. En välklippt gräsmatta är ju inte särskilt lockande – särskilt inte om man är fjäril eller humla. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
15 april 2013

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons