Annons

Just nu i trädgården - maj

Odla och plantera

Släpp kontrollen över trädgården, i alla fall på vissa ställen, och se vad som trivs. Resultatet blir ofta oväntat – och helt ljuvligt.

Annons

Nu pratar jag inte om att säga varsågod till kirskål i trädgårdslunden eller knölklocka i finrabatten. Det är snarare att inte lägga ner för mycket kraft på att få en fin gräsmatta. Att skapa den där perfekta gräsmattan som är välfriserad, tät och ständigt grön är näst intill ouppnåeligt.

Varje vår brukar jag gå omkring i mitt område för att beundra alla villaträdgårdar. Det är inte bara jag som släppt kontrollen. Gräsmattorna i grannskapet är täckta av blommande gullvivor, vilda violer och förgätmigej. Lite tidigare vitsippor och olika små vårlökar, som blåstjärna och vårstjärna, men också blåsippor i de lurvigare delarna. Helt ljuvligt!

Det enda dilemmat är när det är dags att klippa gräset. För att det ska bli lika blommigt också nästa år bör man inte klippa för tidigt. Jag brukar klippa de delar som inte blommar så mycket. För varje klippning tar jag lite till, för att framåt sommaren ha hela gräsmattan klippt. Då syns det också att här finns en tanke. Om man anlitar naturen som trädgårdsdesigner får man en trivsam trädgård som dessutom bjuder på en större biodiversitet. En välklippt gräsmatta är ju inte särskilt lockande – särskilt inte om man är fjäril eller humla. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
15 april 2013

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons